2 octombrie 2021 a fost ziua în care, din nou, salvatorii montani din România, membri ai Asociației Naționale a Salvatorilor Montani din România, și-au demonstrat calitățile fizice și psihice în una dintre cele mai grele competiții dedicate „eroilor de pe munte” din Europa.
2 octombrie 2021 a fost ziua în care două echipe – Dacia Salvamont România și Muntenia – formate din salvatori montani din Gorj, Hunedoara, Maramureș, Mureș, Sibiu, Prahova, Zărnești și Dâmbovița au concurat într-o cursă cu cele mai puternice echipe salvamont din Europa – Dolomiti Rescue Race. Au fost peste 70 de echipe din Italia, Scoția, România, Croația, Cehia, Slovenia și Polonia.
Echipele românești s-au clasat foarte bine: Dacia Salvamont România, care i-a avut în componență pe Lolu Ciprian, Dascălu Cătălin, Suciu Ladislau Petre, Muntean Daniel Petre, a ocupat locul 12, iar echipa Muntenia, formată din Dragoș State, Biuac Cristian, Sergiu Frusinoiu și Gheorghe Badea, a ocupat locul 19. Datorită prestației echipei Dacia, obținerea locului 12 pe echipe, România s-a clasat pe locul 3 pe națiuni. Determinare, dăruire, dorință de performanță au fost atributele care au caracterizat toți membrii delegației României.
Acest rezultat nu este unul întâmplător! În ultimii ani, salvatorii montani din România au reușit să demonstreze o pregătire de excepție și o mare capacitate de efort la toate manifestările de specialitate la care au participat. În plus, politica de pregătire a salvatorilor, promovată de noua conducere a ANSMR, cuprinde multe parteneriate și programe de pregătire profesională alături de cele mai puternice formațiuni de salvare montană din Europa.
Săptămâna 27.09 – 03.10.2021 a fost una dedicată pregătirii și schimbului de experiență. O delegație din partea Asociației Naționale a Salvatorilor Montani din România a participat, începând de luni, la diverse activități de pregătire profesională alături de salvatorii montani din Italia, activități cuprinse în calendarul de schimburi de experiență încheiat de conducerile structurilor de salvare montană din cele două țări.
Super rezultat și o prezență deosebită a delegației României în Italia. Dar v-am spus, nimic nu este întâmplător… Pentru a vedea puțin ce înseamnă participarea României la evenimentul internațional le-am adresat câteva întrebări domnului Sabin Cornoiu – președintele Asociației Naționale a Salvatorilor Montani din România, director al Serviciului Public Județean Salvamont Salvaspeo Gorj și domnului Lolu Ciprian – coordonatorul Corpului de instructori și a Școlii Naționale Salvamont, salvator montan în cadrul Salvamont Zărnești, participant în echipa Dacia Salvamont România.
Domnule Sabin Cornoiu, de când a început colaborarea cu salvatorii montani italieni?
S.C.: În 2016, după alegerea ca președinte al Salvamont România, am decis să dezvolt o colaborare la nivel național între structurile de salvare montană din țara noastră și cele dintr-o țară cu tradiție și dezvoltare foarte bună a acestei activități. Ca participant de peste 25 de ani la congresele celui mai mare comitet internațional de salvare montană CISA IKAR, reușisem să dezvolt contacte profesionale cu echipe de salvare din foarte multe țări, dar din considerente de distanță și nivel de dezvoltare a activității am decis să încep discuțiile pe acest subiect cu structurile de salvare din Franța, Germania și Italia. Reprezentanții lor au fost alături de noi la Conferinta jubiliară Salvamont România în anul 2019, unde și-au arătat dorința de a colabora cu Salvamont România. Proiectul merge în paralel în toate cele 3 țări, dar cea mai bună dezvoltare și cele mai multe acțiuni se realizează cu salvatorii montani din Italia.
Ce implică această colaborare?
S.C.: Parteneriatul cu salvatorii italieni din cadrul Corpului Național de Salvare Alpina presupune schimburi de experiență și bune practici în acest domeniu, atât la nivel de conducere a structurilor de salvare din cele două țări, cât și la nivel de servicii de salvare. De asemenea, a fost încheiat și un protocol de colaborare special pentru câinii de avalanșă, în care a fost inclusă și o structură militară din Italia care abordează această activitate.
Ce acțiuni comune s-au desfășurat?
S.C.: În cadrul colaborării s-au organizat o serie de activități de pregătire comună, atât în Italia, cât și în România, precum și schimburi bilaterale de cursanți și instructori în școlile de salvare organizate de fiecare țară. De asemenea, din 2017 am început să participăm la concursul național al salvatorilor montani italieni Dolomiti Rescue Race, concurs la care modul de prezentare, imaginea și rezultatele echipelor Salvamont România ne-au adus un excepțional plus de imagine și aprecierile celor prezenți la aceste acțiuni, deopotrivă salvatori sau privitori ai competiției.
Ce implică acțiunea din această săptămână?
S.C.: Personal, în această săptămână am participat la câteva întâlniri de lucru cu reprezentanți ai structurilor de salvare din centrul și Nordul Italiei, câțiva salvamontiști au participat la acțiuni de pregătire, delegația României s-a reunit vineri la Pieve di Cadore pentru a participa la concursul organizat sâmbătă.
Domnule Ciprian Lolu, ce este competiția din Dolomiți?
C.L.: Dolomiti Rescue Race, o competiție care inițial era un fel de Raliul Național Salvamont, adică dedicată celor care se ocupă de salvarea montană în Italia, ulterior devenind o competiție internațională, evident profilul acesteia fiind unul neschimbat.
Ce reprezintă această competiție pentru pregătirea salvatorilor montani?
C.L.: Aparent ai spune că acele 2, 3 ore în care fugi la această cursă nu pot decât să îți aducă o satisfacție de moment, gen startul și apoi sosirea, dar realitatea este alta. Pentru mine, această competiție înseamnă mult mai mult, o construcție în timp, o imagine reală a salvatorului montan din România, un schimb de experiență constructiv unde implicarea este prioritară. În urma acestor pași, Salvamont România a semnat un protocol de colaborare cu Soccorso Alpino prin care s-au reușit două ture „legendare” în Carpații României în doi ani consecutivi, apoi o pregătire în inima Dolomiților a 4 instructori din școala națională, cât și venirea a 3 instructori din Soccorso Alpino în Școala Națională Salvamont, un Punta Penia alături de ei, o tură în Albania și Macedonia pe schiuri de tură, până și „completarea” unei file din proiectul meu de suflet „82+” alături de colegi din Salvamont România și Soccorso Alpino.
La câte ediții au participat salvatorii montani din România?
C.L.: Salvamont România a participat până în clipa de față la ultimele 4 ediții.
La participările trecute, care au fost salvatorii montani români care au participat în competiție?
C.L.: La această întrebare aș răspunde doar prin prisma unuia din membrii echipei „Dacia”, pe care la vremea când am construit-o cu sprijinul domnului Sabin Cornoiu am vrut doar să arătăm că nivelul de pregătire trebuie să fie același indiferent de funcția pe care o avem. De altfel, în echipa din care am făcut parte în ultimii 3 ani am fost 2 instructori din școala națională (Nicușor Jinga, Lolu Ciprian), un șef Serviciu (Cătălin Dascălu) și un șef de formație (Vlad Voicu). Este foarte adevărat că pe lângă echipa Dacia au mai participat din partea Salvamont România echipe care au avut ca și componență salvatori montani din Sibiu, Hunedoara, Caraș, Bihor, Mureș.
Ce rezultate am avut?
C.L.: Cu mândrie pot spune că alături de colegii din echipa Dacia am obținut în acești 5 ani toate culorile de medalii, evident că imaginea a fost consolidată atât de echipele din Sibiu, cât și Hunedoara, ulterior .
Ce înseamnă această competiție, ce probe sunt?
C.L.: Ca și profil de cursă, aș spune că este o cursă tipic italienească… adică prima urcare în forță cu diferența de nivel de circa 1.100 m, apoi o linie de skyrace, realizarea unei linii de rapel de circa 55 m și la final alergarea cu o targă de salvare montană, toate într-un circuit în care personal m-a captat peisajul creat de Antelao, evident și de oameni… o organizare foarte bine pusă la punct.
Cum s-a format echipa în acest an?
C.L.: Din păcate pentru noi… echipa Dacia a suferit modificări, atât Nicușor Jinga, cât și Vlad Voicu au fost nevoiți să renunțe din motive medicale, locul lor fiind completat de 2 salvatori cu experiență anterioară acestei competiții, unul fiind Daniel Muntean, de la Sibiu, care este instructor în Școala Națională Salvamont, iar cel de-al doilea este Ladislau Suciu, un salvator montan de excepție, de la Hunedoara, și el alergând acum 2 ani la Dolomiti Rescue Race, alături de echipa Hunedoara.
Ciprian Lolu ne mai spune: „Am preferat să văd peste sportivitatea competițională de moment și, poate din acest motiv alături de colegii din Dacia și nu numai, am reușit să construim o imagine reală a salvatorului montan din România”.
Determinare și performanță…. Așa mi-am intitulat articolul și nu m-am referit doar la Dolomiti Rescue Race. Aceste două cuvinte există în „dicționarul” acțiunilor tuturor salvatorilor din România. Fiecare serviciu public, fiecare formație, fiecare echipă, fiecare salvator se dedică zi de zi acțiunilor de salvare, reușind să aibă un procent de reușită de 100%. Delegația României din Italia reprezintă pe fiecare salvator montan din România.
Scris de: Vasile Cipcigan
Ski&Outdoor Magazine este un proiect independent, care nu aparține niciunui trust și care se finanțează doar prin eforturi proprii, iar spațiile de publicitate sunt limitate.
Dacă îți place proiectul nostru și împărtășești aceleași valori, poți contribui și tu.
Susțin Ski&Outdoor Magazine