Avertisment Salvamont: Un proiect care poate face diferența dintre viață și moarte trenează de ani de zile în Parlament

Un proiect care vizează acordarea dreptului serviciilor Salvamont-Salvaspeo de a utiliza mijloace speciale de avertizare luminoasă și sonoră în situațiile de urgență trenează de ani de zile în Parlament, deși o astfel de prevedere poate face în unele cazuri diferența dintre viață și moarte, avertizează reprezentanții Salvamont.

Pornind de la o intervenție efectuată în weekend, pentru salvarea a doi participanți la un antrenament enduro, șeful Serviciului Salvamont Satu Mare, Alex Costin, atrage atenția asupra unor probleme care afectează activitatea salvatorilor montani.

Potrivit acestuia, sâmbătă, 9 octombrie, Salvamont Satu Mare a fost alertat, prin 112, pentru căutarea a două persoane rătăcite care participau la un antrenament enduro pe un circuit cuprins între localitățile Turț Băi și Tarna Mare, în zona limitrofă frontierei de stat cu Ucraina, în Munții Oașului.

A urmat o conlucrare între cele patru instituții abilitate pentru acest caz: ISU ,,Someș” Satu Mare, Serviciului Teritorial al Poliției de Frontieră Satu Mare, SPJ Salvamont Satu Mare și Serviciului de Telecomunicați Speciale Satu Mare pentru găsirea soluțiilor optime de căutare-evacuare a persoanelor rătăcite.

„Această acțiune reușită de salvare, care poate fi prezentată ca un model de bună conlucrare între instituțiile statului, readuce în fața specialiștilor din domeniul serviciilor de urgență și a opiniei publice două probleme majore, una vizând Serviciile Publice Salvamont-Salvaspeo, iar cealaltă privind pasionații de ture montane, de off-road, în mod special”, arată Alex Costin, într-o postare publicată pe pagina de Facebook a Salvamont Satu Mare.

Astfel, acesta atrage atenția asupra uneia din problemele grave cu care se confruntă echipele de intervenție din cadrul Serviciilor Salvamont și anume blocarea și tergiversarea „Propunerii legislative pentru modificarea Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice”.

„Această inițiativă, care acordă dreptul serviciilor Salvamont-Salvaspeo de a utiliza mijloace speciale de avertizare luminoasă și sonoră în situațiile de urgență, unde timpul de deplasare la locul intervenției poate face diferența dintre viață și moarte trenează de ani de zile în Parlamentul României, contrar insistențelor și eforturilor depuse de către conducerea Asociației Naționale a Salvatorilor Montani din România, de-a lungul anilor. (…) Din păcate, în România secolului XXI, trebuie să moară oameni pentru a atrage atenția asupra unor probleme grave de organizare a societății, de unde și întrebarea, care tinde să devină una firească, și anume: <De câți morți avem nevoie sau cine trebuie să moară pentru ca noi, cei care suntem implicați și integrați într-un sistem public de urgență, să beneficiem de o condiție elementară de siguranță în deplasarea pe drumurile publice?>”, scrie șeful Serviciului Salvamont Satu Mare, Alex Costin.

Conform acestuia, al doilea aspect care s-a desprins în urma intervenției din weekend, vine în beneficiul tuturor montaniarzilor.

Salvatorul montan le recomandă pasionaților de drumeții, sportivilor, elevilor aflați în activități recreative, culegătorilor de fructe de pădure sau ciuperci să se informeze cu privire la zona sau ruta parcursă înaintea deplasărilor în zona montană de frontieră.

„În zona montană, de regulă, linia de frontieră urmează formele de relief distincte, linii de creastă sau văi, delimiterea teritoriilor naționale fiind făcută prin borne de beton, care, de multe ori, din cauza vegetației nu pot fi observate cu ușurință, în zonele înalte, greu accesibile, întreținerea fâșiei de demarcație fiind extrem de anevoioasă, aici natura fiind stăpână. Din aceste considerente tehnice, partea ucraineană a construit gardul de demarcație mult mai jos față de linia de creastă pe care se găsește de fapt frontiera de stat. Așadar, recomandăm mare atenție la acest aspect, deoarece, în momentul în care întâlniți gardul de protecție, dvs. de fapt vă aflați pe teritoriul ucrainean, sub incidența legilor acestei țări, practic încălcând legislația privind regimul frontierei de stat”, susține Alex Costin.

De asemenea, el recomandă deținerea unui echipament adecvat pentru munte și atrage atenția asupra lipsei semnalului GSM în zona de frontieră.

Scris de: Călin Pop

Foto: Facebook/Serviciul Public Județean Salvamont Satu Mare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *