Cum ne dăm cu bicicleta în siguranță?

Primăvara a venit, pe 2 roţi am pornit! Fără motor, dar cu ghidon şi schimbător. În pădurea Hoia, cea mai bântuită de alergători şi de ciclişti, am aflat, de la Cătălin Grigoriu, ghid montan şi MTB, cum să ne dăm cu bicicleta în siguranţă.

Vasile Cipcigan: Ce-ai făcut cu bicicleta iarna aceasta?

Cătălin Grigoriu: Am ţinut-o pe balcon; ceea ce nu pare chiar potrivit, dar balconul meu e închis. Orice bicicletă suferă dacă stă afară în timpul iernii: ideal ar fi să le ţinem undeva unde temperatura e constantă, iar umiditatea e redusă.

Vasile Cipcigan: I-ai făcut un service înainte să o depozitezi, sau faci asta acum, când începe sezonul?

Cătălin Grigoriu: Un service la începutul sezonului e absolut necesar. Fiecare bicicletă merită să fie întreţinută cum trebuie, dar dacă e şi mai scumpă, evident că e recomandat să ne găsim un mecanic bun. Verificarea nu o facem doar odată pe sezon: înainte de fiecare tură e recomandat să vedem ce s-a mai întâmplat cu bicicleta noastră, pentru că la fiecare ieşire putem să o lovim, să sară bolovani, să avem o coborâre mai agresivă, să agăţăm o spiţă într-o creangă, să se tocească plăcuţele ş.a.m.d. De aceea e important ca înainte de fiecare tură să facem un aşa-zis M check: adică o verificare în forma literei M, pentru că aşa reuşim să acoperim toate componentele bicicletei.

Vasile Cipcigan: Cum începi sezonul?

Cătălin Grigoriu: Sezonul nu se termină niciodată. Dacă chiar vrei să te dai, trebuie să te menţii în formă pe tot parcursul anului şi atunci e important să faci orice fel de sport. Dacă ai făcut o pauză, trebuie să te reapuci progresiv, cu ture uşoare.

Vasile Cipcigan: Care e echipamentul de care avem nevoie obligatoriu în turele pe munte?

Cătălin Grigoriu: Sunt piese de echipament pe care trebuie să le luăm cu noi indiferent dacă mergem pe munte ori în parc, cum sunt casca şi mănuşile, care nu ar trebui să lipsească niciodată. Evident că dacă vrem să mergem într-o tură mai serioasă, cu trasee tehnice, echipamentul devine un pic mai complex şi trebuie suplimentat. În pădure, mai ales primăvara, ochelarii sunt de bază, pentru a evita frunzele şi insectele în zbor. Nu orice pereche de ochelari e potrivită pentru ciclism: evităm de exemplu ochelarii de soare în pădure, care ne încurcă atunci când trecem dintr-o zonă însorită într-una umbrită. Sunt recomandaţi ochelarii transparenţi sau cei care îşi modifică intensitatea culorii la lentile. În funcţie de disciplina pe care o practicăm, dacă alegem trasee mai tehnice pe coborâre, ar fi foarte bine să avem protecţii de genunchi şi de coate şi, de ce nu, protecţia pentru spate. Un alt obiect foarte important este rucsacul: un rucsac bun înseamnă confort, iar pe ture lungi asta se resimte.

Vasile Cipcigan: Ce ai în rucsac într-o tură lungă?

Cătălin Grigoriu: De nelipsit sunt următoarele: un chit de pană, adică nişte petice, o pompă, leviere, o cameră de rezervă (chiar şi pentru tubeless, pentru că se pot tăia cauciucurile); o geacă de ploaie şi, dacă e mai frig, o pereche de suprapantaloni; un chit de prim ajutor, cu 2-3 pastile antiinflamatoare, un antihistaminic, nişte bandaje, betadină şi apă oxigenată; un set minim de reparaţii on site, cu imbusuri, poate câteva linkuri pentru lanţ şi plăcuţe de frână de schimb; apă (vara minim 2 l, pe toamnă 1 l e suficient); alimente în funcţie de cum ştie fiecare (unii cu slană, alţii cu batoane energizante); şi o frontală bună, pentru că nu ştii niciodată când poţi rămâne în mijlocul pădurii fără o sursă bună de lumină. Trebuie să ne asigurăm că telefonul mobil e încărcat şi că funcţionează.

Vasile Cipcigan: O tură perfectă pleacă de acasă, de la planificare. Cum planifici o tură pe bicicletă?

Cătălin Grigoriu: Nu poţi să pleci la drum fără să ştii cam ce diferenţă de nivel vrei să faci, cum e terenul, cum e vremea. Eu fac de obicei planificarea în ziua dinaintea turei. Nu e imposibil să ne dăm pe vreme rea, dar dacă văd că e chiar oribilă, renunţ la tură.Întotdeauna îmi înregistrez turele cu ajutorul ceasului, tocmai ca să pot să ştiu pentru tura următoare cum şi cât rezist. E foarte important să ştiu şi ce coechipieri am: deşi MTB-ul pare un sport individual, eu zic că e un sport de echipă, pentru că sunt multe riscuri la care te expui şi e foarte important să ai pe cineva alături de tine în tură în cazul în care se întâmplă ceva. Indiferent dacă mergi singur sau cu o echipă e foarte important să anunţi unde ai plecat, care va fi traseul, când plănuieşti să te întorci, care e timpul limită pe care ar trebui să-l respectaţi ca să terminaţi tura în siguranţă.

Găsești varianta video a materialului, alături de alte zeci de video-uri despre echipament și experiențe outdoor pe contul de You Tube Ski&Outdoor Magazine.

*powered by Hervis

Interviu realizat de Vasile Cipcigan

 

Ski&Outdoor Magazine este un proiect independent, care nu aparține niciunui trust și care se finanțează doar prin eforturi proprii, iar spațiile de publicitate sunt limitate.

Dacă îți place proiectul nostru și împărtășești aceleași valori, poți contribui și tu.

Susțin Ski&Outdoor Magazine