Marcel Hirscher: Când schiul este o plăcere, rezultatele bune vin din joacă

sursa: Facebook / Marcel Hirscher

Cred că va mai dura ceva până când o să realizez că tot ce se întâmplă nu este doar un vis! Acestea erau gândurile lui Marcel Hirscher la începutul carierei sale fulminante. În octombrie 2013, înainte de prima cursă a sezonului, el a acordat un interviu pentru revista SkiPass Magazine care a devenit acum Ski&Outdoor Magazine. Sportivul austriac a vorbit atunci despre perseverență, ambiție și pasiunea pentru schi care l-au transformat într-o legendă.

sursa: Facebook / Marcel Hirscher

SkiPass: Ai avut o carieră abruptă, ai intrat în circuitul Cupei Mondiale la 17 ani, ai trecut de o accidentare gravă şi un sezon pierdut la 22 de ani, ai recuperat incredibil de rapid şi acum, la 24 de ani, ai deja în palmares două mari Globuri de Cristal şi un impresionant şir de victorii. Cum au venit toate acestea, când ai realizat că ai ajuns în vârf?
Marcel Hirscher:
 Îmi este greu şi acum să conştientizez acest lucru… La un moment dat cineva mi s-a adresat cu “Hello, domnule Campion!” şi imediat m-am întrebat: “Oare cu cine vorbeşte tipul ăsta?!”. Cred că va mai dura ceva până când o să realizez că toate acestea nu sunt doar un vis!

SkiPass: Eşti un specialist al probelor de slalom şi slalom uriaş. Când şi cum ai decis să te concentrezi pe aceste discipline?
Marcel Hirscher:
 Adevărul e că întotdeauna am fost ceea ce se cheamă “un tehnician”. Aici a avut un rol important şi fizicul. Încă de la început am conştientizat că sunt prea uşor pentru disciplinele de viteză (super G, coborâre – n.n.). Pe de altă parte, negocierea virajelor a fost un atu al meu, punctul meu forte. Prin urmare, a trebuit să mă reorientez, ceea ce a implicat şi unele probleme. Într-un fel a fost un “restart”, dar cu timpul m-am acomodat şi acum suntem pe drumul cel bun.

sursa: Facebook / Marcel Hirscher

SkiPass: Titlul de campion mondial presupune o sumă de responsabilităţi, dar şi o presiune crescândă – din partea fanilor, a mass-media, a echipei. 2012-2013 a fost, aşa cum spui, “sezonul perfect” pentru tine. Ştii că încă de la debutul sezonului actual toţi ochii sunt aţintiţi asupra ta: care sunt obiectivele pe care ţi le-ai propus?
Marcel Hirscher:
 Să schiez cât mai bine şi să mă menţin în formă. Nu am alte obiective! Prefer să mă concentrez pe fiecare cursă în parte.

SkiPass: Cum ţi-ai petrecut vara? Ai avut vreme să te relaxezi între sesiunile de pregătire?
Marcel Hirscher:
 Mi-am început vacanţa împreună cu Laura (Laura Moisl, prietena lui Marcel – n.n.), în insulele Mauritius, şi mi-am dedicat cât mai mult din timpul meu prietenilor şi pasiunilor comune: caiac, motocross (Marcel este un împătimit al acestui sport cu motor – n.n.) şi ieşiri la barbeque. În luna august am plecat în America de Sud – Argentina şi Chile – unde am avut parte de antrenamente în cele mai bune condiţii.

sursa: Facebook / Marcel Hirscher

SkiPass: Sezonul 2013-2014 debutează la turaţie maximă: 27 octombrie, deschiderea Cupei Mondiale cu slalomul uriaş (GS) de la Sölden –Austria (26 oct. GS femei, 27 oct. GS bărbaţi), etapă urmată imediat, pe 17 noiembrie, de concursul de slalom de la Levi – Finlanda. Eşti pregătit?
Marcel Hirscher:
 Eu zic că da, gândindu-mă la slalom. Slalomul uriaş… vom vedea! Şi sunt convins că nici adversarii mei nu şi-au pierdut vara dormind. Clasamentul general este alcătuit la finalul sezonului, aşa că vom vedea pe parcurs…

SkiPass: Să amintim un lucru mai puţin cunoscut şi care este important pentru tine: Eşti absolvent de studii în domeniul schiului şi managementului hotelier, niciodată nu ai neglijat partea de studiu. Nu a fost dificil să urmezi cariera sportivă de performanţă şi în acelaşi timp să te concentrezi pe învăţat?
Marcel Hirscher:
 În mod clar este o dublă presiune pentru un tânăr să se ocupe de şcoală şi de sportul de competiţie în acelaşi timp. Dar vă pot spune că este şi o bună metodă de a păstra un echilibru. Şi, până la urmă, încă nu i-a dăunat nimănui încă să menţină atât mintea, cât şi trupul antrenate!

sursa: Facebook / Marcel Hirscher

SkiPass: Pentru final, ceva mai personal: Ai fost şi tu, ca şi mulţi alţi mari campioni, un bebe-schior: ai schiat chiar înainte de a umbla cum trebuie. Pagina ta de web (www.marcelhirscher.at) găzduieşte o fotografie a tânărului Marcel Hirscher schiind ca un campion, cu suzeta bine înfiptă în gură. Un sfat, deci, pentru copilaşii care fac primii paşi în lumea schiului?
Marcel Hirscher:
 Cea mai importantă e distracţia, pentru că problemele serioase apar destul de repede în viaţă. Eu zic că pe copii nu trebuie pusă presiune, ci trebuie motivaţi să facă mişcare cu plăcere. Când plăcerea este un ingredient, restul vine din joacă, şi ambiţia și competiţia nu vor întârzia să apară!

sursa: Facebook / Marcel Hirscher

Quick quiz

  • Citatul favorit: “Fii tu însuţi! “
  • Mâncarea preferată: Friptura
  • Băutura preferată: Red Bull
  • Hobby: familia, prietena, prietenii, schiul, caiacul, motocross-ul, căţăratul
  • Un sfat de la un schior de top pentru iubitorii schiului: Îţi vei cunoaşte limitele doar atunci când vei fi pregătit să le depăşeşti!

Cristian Popa

Ski&Outdoor Magazine este un proiect independent, care nu aparține niciunui trust și care se finanțează doar prin eforturi proprii, iar spațiile de publicitate sunt limitate.

Dacă îți place proiectul nostru și împărtășești aceleași valori, poți contribui și tu.

Susțin Ski&Outdoor Magazine