Un parapantist sud-african a făcut primul zbor legal de pe Everest

Un parapantist sud-african a efectuat primul zbor legal de pe Muntele Everest, deschizând astfel porțile pentru aventurierii care vor „urca și zbura” pe cel mai înalt munte din lume.

Potrivit RFI, care citează AFP, Pierre Carter, în vârstă de 55 de ani, a sărit cu parapanta din apropierea vârfului, la o altitudine de aproape 8.000 de metri, săptămâna trecută, zburând deasupra Himalayei.

Acesta a coborât cu o viteză maximă de 80 de kilometri pe oră și a avut nevoie de doar 20 de minute pentru a ateriza în apropierea micii așezări Gorakshep, la 5.164 de metri.

„A fost un zbor frumos în jos. Deasupra norilor, apoi printre nori și în jos”, a declarat Carter pentru AFP.

Condițiile meteorologice l-au descurajat pe Carter să se lanseze de pe vârful Everestului, care are 8.849 de metri.

Carter a început să se cațere în adolescență și apoi a devenit interesat de parapantă.

Din 2005, el a zburat de pe cinci dintre cele șapte cele mai înalte vârfuri din lume, începând cu Muntele Elbrus din Rusia.

„Este pentru prima dată când Nepalul a emis un permis de zbor pe munții săi”, a declarat pentru AFP Dawa Steven Sherpa de la Asian Trekking.

Acesta se așteaptă ca mai mulți alpiniști să îl urmeze pe Carter în sezonul următor, acum că autoritățile nepaleze și-au arătat disponibilitatea de a permite zborurile de pe Himalaya.

Și alpinistul român Teodor Tulpan a zburat cu parapanta din Everest.

„Cel mai spectaculor zbor a fost din Everest din 2003, când am decolat de la undeva 7080 de metri și am zburat timp de 30 de minute fiind cel mai lung zbor în Everest ca durată. Un record neomologat”, a spus el într-un interviu acordat Ski&Outdoor Magazine în 2020.

Interviul integral poate fi citit aici.

Scris de: Călin Pop

Foto: RFI/AFP

Ski&Outdoor Magazine este un proiect independent, care nu aparține niciunui trust și care se finanțează doar prin eforturi proprii, iar spațiile de publicitate sunt limitate.

Dacă îți place proiectul nostru și împărtășești aceleași valori, poți contribui și tu.

Susțin Ski&Outdoor Magazine