Destinație de weekend: Poiana cu narcise din Parcul Național Munții Rodnei

Au înflorit narcisele din Parcul Național Munții Rodnei, ceea ce face din această zonă una dintre destinațiile perfecte pentru petrecerea weekendului.

Poiana cu narcise de pe versantul estic al muntelui Saca, la o altitudine de 1.600 de metri, este declarată rezervaţie cu o suprafaţă de 5 hectare, anunță reprezentanții Ministerului Mediului, care au publicat pe Facebook și fotografii realizate de Administrația Parcului Național Munții Rodnei.

„Zona este caracterizată prin soluri brune acide, pe alocuri brune acide litice şi soluri negre acide. Alături de narcise se regăsesc plante ca: Festuca rubra, Trifolium repens, Phleum alpinum, Carex leporina, Potentilla anserina, Campanula abietina, Alchemilla hybrida, Veronica serpyllifolia, Thymus pulcherrimus, Juncus conglomeratus etc”, au mai transmis reprezentanții ministerului.

Administrația Parcului Național Munții Rodnei a început încă din 2006 monitorizarea poienii cu narcise, activitate care constă prin trasarea conturului cu GPS-ul și întocmirea hărți de evoluție a Poienii cu narcise și compararea rezultatelor cu cele din anii anteriori.

Conform datelor de până acum, dacă la primul contur în anul 2006 suprafața era de 5,39 ha în anul 2022 această suprafață s-a extins la 8,45 ha.

De asemenea este estimată o populație de aproximativ 6,5 milioane de plante prin metoda pătratelor.

Scris de: Călin Pop

Foto: Facebook/Ministerul Mediului

Ski&Outdoor Magazine este un proiect independent, care nu aparține niciunui trust și care se finanțează doar prin eforturi proprii, iar spațiile de publicitate sunt limitate.

Dacă îți place proiectul nostru și împărtășești aceleași valori, poți contribui și tu.

Susțin Ski&Outdoor Magazine