Turiști fără echipament pe trasee de via ferrata. Sfaturile salvamontiștilor

Patrulele Salvamont au întâlnit, o data cu încălzirea vremii, tot mai mulți turiști fără echipamentele necesare pe traseele de via ferrata.

Cazul unui turist fără echipament a fost prezentat recent de cei de la Via Ferrata – Cetate Dezna, din județul Arad. În imagine se vede un turist îmbărcat în blugi, cu bocanci neadecvați pe traseu.

„Unele persoane se pare că nu înțeleg riscurile la care se expun când parcurg un traseu de via ferrata fără echipament! De data acesta <specimenul> din imagine nu a pățit nimic. O cădere de la înălțimea respectivă putea să fie fatală sau putea să conducă la leziuni extrem de grave! Aviz amatorilor de asemenea aventuri!”, au scris aceștia pe pagina de Facebook.

Și salvamontiștii din Bihor spun că tot mai mulți turiști aleg să parcurgă în această perioadă traseele de via ferrata din județ, dar că o parte dintre ei sunt dotați corespunzător.

„Atât în zona Defileului Crişului Repede cât şi în zona Pietrele Negre, Vârtop patrulele Serviciului Judeţean Salvamont Salvaspeo Bihor au întâlnit mai mulţi pasionaţi de acest tip de trasee fără lonje duble cu sistem de amortizare sau chiar cu carabiniere de rezistenţă foarte mică care nu se pretau parcurgerii în siguranţă a traseului. Modul de parcurgere şi echipamentul necesar este comunicat tuturor celor interesaţi pe panourile informative montate la intarea, pe parcursul şi la ieşirea din traseu”, arată salvamontiștii.

Aceștia spun că dacă la alpinism şi escaladă factorul de cădere este (fizic realizabil) cel mult 2, la via ferrata e mult mai mare. Sunt articole ce menţionează factor 10, în funcţie de lungimea căzăturii şi lungimea lonjei. Ei spun că acest factor de cădere exprimă șocul preluat de echipament şi de căţărător la oprirea unei căderi.

Salvatorii montani din Bohor au exclicat pe pagina de Facebook cum poate fi limitat acest șoc:

„Prin Absorbitorul de șoc („amortizorul”) montat intre ham şi cablul de asigurare. Acesta se alungește (unele constructii chiar 4 m !). Cu cât se alungeşte mai mult, cu atât şocul este mai mic. Exact ca diferenţa de a sări de la etaj pe beton sau intr-o plasă elastică.

Urmărind statisticile accidentelor de via ferrata din Italia, Austria, Germania, Franta, Elvetia se pot face urmatoarele constatări:

-Cauza nr.1 : LONJELE DE ASIGURARE

-Cauza nr.2 : CARABINIERELE DE PE CABLU

-Cauza nr.3 : NEPURTAREA CĂŞTII (cazul ăsta nu-l mai detaliem)

Să le luăm pe rând:

1.LONJELE – aici avem două subcazuri :

a.Lonje simple fără amortizor

Şocul este atât de mare încât bucla de chingă se retează instant, aşa cum puteti vedea în filmuleţ

b.Tot in film puteţi observa că amortizorul (ca si airbegul) este de UNICĂ FOLOSINŢĂ ! dar, În statistica accidentelor s-a constatat că unii le-au refolosit prin tot felul de improvizaţii.

2.CARABINIERELE – şi aici avem două subcazuri :

a.Carabiniere uzate

Prin frecarea de cablu de oţel (mai ales dacă riscati să vă daţi cu ele -FĂRĂ SCRIPETE- şi pe tiroliană) suportă reduceri de secţiune periculoase ( reducând rezistenţa acestora la şoc)

b.Carabiniere periculos (nepermis) solicitate

În orice prospect de carabinieră scrie clar că solicitarea acestora trebuie să fie doar pe axa longitudinală, şi, NU se acceptă nici o indoire/curbare a corpului carabinierei. (Carabinierele, fiind forjate în matriţă, au o structură cristalină care le face “casante” la o astfel de solicitare).

Ce putem concluziona ?

-Nu am întâlnit în statistici probleme cu hamul sau cu conexiunea lonjelor la ham (desi e vorba de acelaşi şoc).

-Deasemenea nu sunt menţionate cazuri de deteriorare a traseului (rupere de cablu sau de….ANCORE)…ele se intreţin periodic şi sunt clar SUPRADIMENSIONATE.

-Am văzut mulți inconstienţi mergând doar cu 1 sau 2 lonje (fără amortizor). Speram să se uite la filmuleţ…

-Ghizii de via ferata să aibă echipament de salvare pentru scoatere din puncte dificile (sau după cădere !!!) şi să cunoască, respectiv să aplice o procedură de salvare insuşită !

-Nu folosiţi carabinierele de via ferrata pentru tiroliene ! Examinați periodic starea lor.

-Recomandăm alegerea traseelor în funcţie de abilităţile şi condiţia fizică a celor ce fac parte din echipă”.

Scris de: Călin Pop

Foto: Facebook/Via Ferrata – Cetate Dezna

Video: Youtube/climbbigmountains

Ski&Outdoor Magazine este un proiect independent, care nu aparține niciunui trust și care se finanțează doar prin eforturi proprii, iar spațiile de publicitate sunt limitate.

Dacă îți place proiectul nostru și împărtășești aceleași valori, poți contribui și tu.

Susțin Ski&Outdoor Magazine