Aproape 2.000 de sportivi vor lua startul, în weekend, la Brașov Marathon

Aproape 2.000 de sportivi amatori și profesioniști vor participa în 13 și 14 mai la cea de-a  unsprezecea ediție a concursului de alergare montană Brașov Marathon.

Competiția se va desfășura pe potecile de pe Tâmpa, Postăvarul, Bunloc și Piatra Mare. Cursele vor avea loc pe parcursul a două zile, 13 și 14 mai. Sâmbătă se va lua startul la ultramaraton, maraton și semimaraton, iar duminică se va alerga în proba de cros, cursa copiilor și cursa persoanelor cu abilități speciale.

„Sunt foarte multe secțiuni, foarte multe curse, pornind de la crosul de 9 km până la ultramaratonul care va avea loc în premieră în acest an, 70 de kilometri, dar și curse pentru cei mici, curse pentru copii începând de la 4-5 ani, de la 500 de metri. Cursa este în centrul orașului și reprezintă o modalitate de a ne încuraja noile generații către un stil de viață activ și către alergare, către atletism. Îi invit pe toți brașovenii, fie sâmbătă, fie duminică, în funcție de cursa aleasă, să fie parte din acest eveniment și felicit organizatorii inclusiv pentru cursa pentru persoane cu dizabilități, pentru că este foarte important un astfel de eveniment să fie incluziv, să se adreseze întregii comunități”, a declarat primarul Brașovului, Allen Coliban.

Conform organizatorilor, în cele 6 probe vor lua startul aproximativ 2.000 de alergători, amatori și profesioniști. Înscrieri se pot face și în zilele de vineri și sâmbătă, la centrul din Piața Sfatului.

„Anul acesta, 2023, Brașov Marathon are șase curse: ultramaratonul, care este o cursă nouă, are 70 de kilometri; maratonul, care are 41 de kilometri; semimaratonul care are 21 de kilometri; crosul, 9 kilometri, și cele două curse gratuite – Cursa copiilor și Cursa persoanelor cu dizabilități. Există cerere în comunitatea alergării montane pentru concursuri de masă mai mari, cum ar fi ultramaratonul. Și cum din Piața Sfatului nu există niciun concurs de ultramaraton, am zis «haide să încercăm», și avem 60 de participanți la prima ediție. Zic eu că destul de bine, cu nume consacrate, vor fi prezenți Robert Hajnal, Claudiu Ciobanu și alte nume mari în alergarea montană. Obiectivul principal este promovarea alergării montane, iar Brașov Marathon oferă o experiență unică în alergarea montană. Suntem singura competiție care are start din centrul orașului, iar 90% din traseu este pe potecă turistică, avem foarte puține porțiuni în care avem drum forestier. Este strict potecă turistică și atinge toate vârfurile din jurul Brașovului”, a precizat Mihaela Scîntei, unul dintre organizatori.

Startul, în ambele zile, va fi dat în Piața Sfatului. Astfel, în 13 mai, sportivii vor pleca în cursa de ultramaraton (70 de km), la ora 7.00, apoi, de la ora 8.00 se va pleca în cursa de maraton (41 de km), iar de la ora 10.00 se va pleca în cea de semimaraton.

Duminică, 14 mai, se va da startul cursei de cros, de la ora 10.00, cursei dedicate persoanelor cu dizabilități, ora 12.30, și crosului copiilor, începând cu ora 13.00. Înscrierea în ultimele două competiții este gratuită.

Program:

Ultramaraton- Distanța parcursă: 70 de km, cu punct maxim Vf. Piatra Mare, cu o diferență de nivel pozitivă de 3.900 de metri și atingerea a 4 vârfuri: Tâmpa, Postăvarul, Bunloc și Piatra Mare.

Maraton- Distanța parcursă: 41 de km, cu punct maxim Vf. Postăvaru, cu o diferență de nivel pozitivă de 2.200 de metri.

Semimaraton- Distanța parcursă: 21 km, cu punct maxim Vf. Tâmpa, atins de două ori, cu o diferență de nivel, pozitivă, de 1.100 de metri.

Cros- Distanța parcursă: 9 km, cu punct maxim Vf. Tâmpa, cu o diferență de nivel, pozitivă, de 380 de metri.

La acestea se adaugă Cursa copiilor, care în funcție de vârstă se va desfășura pe distanțe cuprinse între 500 și 1.500 de metri, precum și Cursa persoanelor cu dizabilități.

Prima ediție a crosului „Brașov Marathon” a avut loc în anul 2012. Brașov Marathon este o competiție creată de Asociația Clubul pentru Protecția Naturii și Turism. În 2023, Brașov Marathon este organizat de Asociația Clubul Sportiv Brașov Marathon, asociație înființată special pentru a continua tradiția și a putea  continua povestea.

Scris de: Călin Pop

 

Ski&Outdoor Magazine este un proiect independent, care nu aparține niciunui trust și care se finanțează doar prin eforturi proprii, iar spațiile de publicitate sunt limitate.

Dacă îți place proiectul nostru și împărtășești aceleași valori, poți contribui și tu.

Susțin Ski&Outdoor Magazine