Unde pedalăm sezonul aceasta? Traseul de MTB Subcetate – Vf. Martonca

Situată între orașele Toplița și Gheorgheni din județul Harghita, Subcetate este o comună de munte locuită de oameni gospodari, iar satele răsfirate pe mai multe dealuri întregesc acest peisaj de vis. Pe lângă activitățile gospodărești, niște tineri petrec mare parte din timpul lor în aer liber, astfel că s-a creat o comunitate de bicicliști care străbat munții din zonă pe două roți.

Lică și Gabriel, doi dintre varvigeni, au profitat de peisajul din zonă și cu ajutorul Primăriei Subcetate și a Serviciului Salvamont din zona Toplița, au creat un traseu de Mountain Bike cu lungime de 42 km care străbate cele mai importante puncte de interes din zonă: Subcetate – vatra satului, satul Duda, Șeștina, Între Pâraie, Forcălaie, pășunea și vârful Martonca, pășunea Făget, pășunea Ioguri și satul Filpea.

Traseul a fost realizat la finalul anului 2022, fiind puse marcaje prin borne la fiecare intersecție de traseu, dar inaugurarea oficială încă nu a avut loc. Doritorii pot să pedaleze pe o lungime de 42 km, diferența totală de nivel fiind de 1070 m, punctul maxim este la cota 1450 m (vârful Martonca) și timpul aproximativ de parcurgere este de 4 ore pentru cei cu condiție fizică bună.

Panorama din vârful Martonca este o adevărată lecție de geografie, astfel că se pot observa: la Nord – Vest se află vf. Batrana – 1684 m, la Nord munții Călimani cu vf. Pietrosu – 2100 m și vf. Negoiu Unguresc – 2080 m, la Est – masivul Ceahlău cu vf. Toaca – 1904 m, vf. Vithavas (Fighes) cu 1609 m, munții Hășmașu Mare cu vf. Ocolașu Mare de 1907 m, iar in vecinii vf. Piatra Caprei de 1483 m.

Pe partea de așezări omenești se pot observa cu ușurință: orașul Toplița, comuna Gălăuțaș, comuna Sărmaș cu satele Platonești și Hodoșa, comuna Subcetate și mai la Sud – comunele Remetea și Ditrău.

Ce poți să îți dorești mai mult ca pasionat al sporturilor Outdoor?

Astfel, realizatorii traseului alături de un grup de prieteni s-au decis să deschidă oficial printr-un eveniment care va avea loc în 24 iunie 2023, într-o zi de sâmbătă. Poate participa orice biciclist pasionat, cu o condiție fizică propice și o bicicletă în stare tehnică bună.

Se vor parcurge 2 trasee: traseul lung de 40 km destinat bicicliștilor avansați, precum și un traseu scurt de 15 km pentru cei mai la început de drum, ambele grupe fiind însoțite de către o persoană cunoscătoare a traseului.

Programul este următorul:

9.30 Sedință tehnică la Târgul din comună (str Târgului)

10.00 Plecare pe trasee

12.00 Pauză la stână

13.00 Finalizare trasee

17.00 Ceaun oferit de gazde.

Înscrierile se pot face la următorul link: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdIHvjF-sC4lGERnPr5hPxyoxkcCMWlCawLd1bRtkHR2dPEXg/viewform.

Iar pentru noutăți se poate urmările evenimentul de pe Facebook creat: https://facebook.com/events/s/inaugurare-traseu-mountain-bik/788623939547837/.

Text și foto: Raul Buzilă

 

 

 

Ski&Outdoor Magazine este un proiect independent, care nu aparține niciunui trust și care se finanțează doar prin eforturi proprii, iar spațiile de publicitate sunt limitate.

Dacă îți place proiectul nostru și împărtășești aceleași valori, poți contribui și tu.

Susțin Ski&Outdoor Magazine