Noul traseu de via ferrata în Pădurea Craiului

Sâmbătă și duminică va fi inaugurat un nou parcurs de via ferrata în Pădurea Craiului, unul care vine în completarea celorlalte cinci astfel de trasee din zonă.

Noul traseu este amplasat în comuna Căbești, județul Bihor, pe Valea Roșiei, între Roșia și Remetea. Este vorba de un traseu de inițiere, care poate fi parcurs și de copii.

„E un traseu nu foarte complicat, e gândit pentru familii cu copii sau adulți la nivelul de începători pentru parcurgerea traseelor de via ferrata. El este amenajat chiar la intrarea pe vale. Acolo este un pod natural care se  numeste Șura Ușorilor, e dezvoltat dintr-o veche peșteră căreia i s-a prăbușit tavanul. Traseul pleacă de la baza podului natural, trece pe sub pod, cum ar veni, și iese deasupra lui”, a explicat, pentru Ski&Outdoor Magazine, Paul Iacobaș, managerul Destinației de Ecoturism Pădurea Craiului.

Traseul, cu un grad de dificultate mic spre mediu, nu este foarte lung, parcurgerea lui durează cu puțin peste o oră, dar acest lucru depinde și de opririle făcute pentru fotografii sau pentru odihnă.

Acesta este al șaselea traseu de via ferrata din zona Pădurea Craiului. Celelalte cinci sunt amplasate unul în Cheile Cuților și alte patru în Defileul Crișului Repede.

Pădurea Craiului, destinație de familie

Noul traseu de via ferrata poate fi parcurs și de copii, o raritate în domeniu în România.

„E un traseu de inițiere, a fost gândit pe ideea că Pădurea Craiului e o destinație care are poate cea mai bogată ofertă de activități de aventură din România, dar în plus este o destinație specializată pe turism în familie, tocmai de aceea am gândit traseul acesta, ca să fie o oportunitate pentru cei mici de a face via ferrata, lucru care în țară nu prea se găsește”, a declarat Paul Iacobaș.

Parcurgerea traseelor de via ferrata a devenit în România o activitate care crește în popularitate.

„Practic, și dacă nu ai cunostințe de escaladă poți să ajungi pe stâncă utilizând echipamentul de via ferrata și infrastructura traseului”, mai spune managerul Destinației de Ecoturism Pădurea Craiului.

Amenajarea traseului a durat mai bine de două luni și jumătate.

„A durat undeva, ținând cont și de curățarea stâncii, curățat de vegetație, dislocat de pietre care pot să cadă, ajustat traseul în funcție de conformația efectivă a stâncii, cu tot ce înseamnă implementare, amplasat panouri de direcționare, de avertizare, de informare, undeva la două luni și jumătate-trei”, a adăugat Paul Iacobaș.

Echipamente obligatorii

Inaugurarea noului traseu va avea loc sâmbătă și duminică, 10 și 11 iunie, deși cei mai curioși l-au parcurs deja.

„Mâine și poimâine e un eveniment organizat de un operator local, Experiențe montane, impreună cu Primăria comunei Căbești și cu Destinația Pădurea Craiului, un eveniment care merge pe idea de turism în familie, în natură, de a experimenta natura cu tot ce are ea, plus ateliere de via ferrata, ateliere de drumeție, sunt niște puncte de informare, vizitare peșteri turistice, e un eveniment în care se lansează parcursul, deși traseul e gata de câteva luni, unii l-au și parcurs din curiozitate, dar acum e lansarea oficială”, spune Paul Iacobaș.

Conform acestuia, traseul va fi deschis publicului cu acces liber.

„Oricine vrea trebuie să-l parcurgă de jos în sus, întotdeauna, și utilizând echipament de protecție corespunzător, care e compus din cască, ham cu lonjă dublă specifică pentru via ferrata și, la modul ideal ar trebui și o lonjă de odihnă, și o încălțăminte cât de cât adecvată pentru munte, nu încălțări de oraș. Se poate apela și la ghizi locali”, a adăugat managerul Destinației de Ecoturism Pădurea Craiului.

Scris de: Călin Pop

Foto: Travel Guide Romania

Video: Serviciul Public Salvamont Salvaspeo Bihor

Ski&Outdoor Magazine este un proiect independent, care nu aparține niciunui trust și care se finanțează doar prin eforturi proprii, iar spațiile de publicitate sunt limitate.

Dacă îți place proiectul nostru și împărtășești aceleași valori, poți contribui și tu.

Susțin Ski&Outdoor Magazine