Zell am See/Kaprun – Apres-Ski și gastronomie

Zell am See/Kaprun - Apres-Ski și gastronomie, Gipfel Restaurant
Gipfel Restaurant

Zell am See/Kaprun se poate lăuda cu o ofertă mai mult decât generoasă, atât pentru petrecăreți, cât și pentru gurmanzi. Cele 90 de restaurante (șase dintre ele premiate), 30 de cabane sau restaurante montane, 35 de cluburi, baruri și pub-uri, 18 cafenele și patiserii cred că pot satisface toate gusturile și pretențiile.

Mă rog, aproape toate, dar sunt convins că acoperă întreaga paletă de gusturi și pretenții ale celor care aleg să-și petreacă vacanța la Zell am See/Kaprun… Vorbind despre mâncare, hai să începem chiar de pe pârtie. La restaurantele montane cu autoservire, precum și la cabanele cu același sistem de “împinge tava”, se aplică reteța clasică austriacă: porții imense la un  preț rezonabil, dar care nu sunt tocmai potrivite pentru a gâdila papilele gustative ale gurmanzilor pretențioși… Poți avea, însă, parte de altfel de mâncare, tot fără să cobori de pe munte. Există cabane în care se servesc specialități locale ce merită încercate.

Totul e să le găsiți. Așa că vă sfătuiesc să nu vă opriți în primul loc în care ați intrat. Continuați căutarea și veți avea prilejul să gustați câte un schnaps în fiecare căbănuță care nu corespunde criteriilor voastre culinare. Totuși, dacă nu ați găsit bucătăria potrivită din maximum trei încercări, opriți-vă măcar din băut. Mai aveți de schiat în ziua aceea…

O variantă cu adevărat  potrivită celor care se pot lăuda cu  o cultură gastronomică o reprezintă restaurantul Gipfel, în cadrul Gipfelwelt 3000, sus pe ghețar. Lângă sala cu autoservire există o încăpere mai mică,  cu o intrare discretă, cu doar câteva mese, un perete de sticlă spre peisajul spectaculos și servire a la carte. Aici am mâncat excelent (nu degeaba acesta e locul în care se organizează, anual, adevărate festivaluri gastronomice).

Jos, în Zell am See/Kaprun și Kaprun, oferta este mult mai largă, așa încât mi-ar fi greu să numesc un restaurant anume. Oricum, am intrat doar în câteva…. Pot să vă spun că nu am avut a mă plânge (din contra), oriunde am mâncat. Tot ce-am încercat a fost delicios: bucătărie austriacă, bucătărie italiană, orice. Și să nu uităm de coastele de porc…

Vorbind despre petrecere, pornim tot de pe pârtie și tot de la o rețetă clasică austriacă. De succes, aș spune. Apres-schiurile din apropierea pârtiilor promovează aceeași atmosferă întâlnită în toate stațiunile de schi Austria, cu piesele ritmate în limba germană,  cântate cu patos de toate naționalitățile prezente. Totul, udat din abundență cu schnaps, bere, vin fiert și Jagatee.

Coborând în cele două localități, oferta se diversifică sensibil: cluburi, baruri, pub-uri, muzică house, muzică etno, muzică rock, atmosferă retro, găsești aproape orice. Spre deosebire de restaurant, în povestea despre baruri îmi voi permite, totuși, să mă opresc la unul care iese în evidență prin originalitate, dimensiuni și mai ales prin petrecerile cu muzică live.

De altfel, aici au loc toate petrecerile cu muzică live din cadrul Romanian Schi Days (pentru documentare aveți un articol cu poze sugestive în acest număr al revistei). Este vorba despre Baumbar (Baum înseamnă copac în limba germană), un local de dimensiuni generoase aflat chiar la intrarea în Kaprun. Spuneam că se distinge prin originalitate; ei bine, clădirea, destul de mare, nu are niciun schelet de rezistență din beton sau din bârne de lemn. Întreaga structură se sprijină pe trei arbori, aduși aici, în urmă cu 22 de ani, special pentru acest scop.

Angie Reiter, proprietara, ne primește cu drag și, după ce ne servește cu câte o bere, se pune pe povestit. Se vede că-i face plăcere să vorbească despre localul pe care-l deține de câteva decenii. Ideea cu arborii nu le-a venit pur și simplu. Împreună cu soțul ei, Angie a deținut un alt local, mult mai mic, dar foarte popular și animat, chiar în centrul Kaprunului. Acesta s-a dezvoltat pur și simplu acoperind terasa și întregul nou acoperiș se sprijinea pe un arbore aflat în mijloc. Un incendiu a distrus însă barul și municipalitatea a refuzat să elibereze autorizație pentru construirea unui nou local în centrul localității, local care se anunța a fi mai mare și mai animat decât cel dinainte. Astfel, s-a ajuns la ideea cu trei arbori, un număr minim necesar pentru actualele dimensiuni ale clădirii. Ideea a prins imediat și Baumbar a devenit un loc de referință pentru petrecerile din Kaprun.

Răsfoind albumul pe care Angie ni-l aduce cu mândrie, vedem că în anii ’90 aici au concertat nume precum Falco, Nino d’Angelo, CC Catch sau Bad Boys Blue. Momentul de glorie al barului a fost în 1993, când de aici s-a transmis live, timp de 15 minute, pe MTV.  Nu am putut însă, să nu remarc,  printre pozele cu artiști mai mult sau mai puțin cunoscuți, fotografii cu mari schiori, cu alți sportivi de top, chiar și cu unii campioni germani de raliuri.

Acum, în afara serilor când se organizează petreceri cu muzică live și atmosferă explozivă, Baumbar este un local liniștit, care se adresează cu precădere celor de peste 30 de ani. Dar, indiferent de vârstă, originalitatea construcției, istoria locului și atmosfera deosebită vă vor face să nu regretați dacă petreceți o seară acolo.

Ski&Outdoor Magazine este un proiect independent, care nu aparține niciunui trust și care se finanțează doar prin eforturi proprii, iar spațiile de publicitate sunt limitate.

Dacă îți place proiectul nostru și împărtășești aceleași valori, poți contribui și tu.

Susțin Ski&Outdoor Magazine