Școala de schi – Zell am See/Kaprun

Scoala de schi Schmitten
Școala de schi - Zell am See/Kaprun

Zell am See/Kaprun este, cum spuneam, o destinație care se adresează tuturor și are o înclinație și o atracție speciale și pentru familiile cu copii.

Pentru acestea există oferte speciale în multe unități de cazare, programe speciale pentru copii, piscine pe care le vor adora, piste de sănii, plimbări prin decorul hibernal călare pe lame, dar și grădinițe speciale și șase școli de schi, astfel încât părinții se pot bucura de pârtiile excelente, în vreme ce-și știu odraslele în perfectă siguranță, ba chiar, la finalul sejurului, cu certe abilități dobândite în ceea ce privește schiul.

Școala de ski Oberschneider
Școala de ski Oberschneider

Șase dintre cele 10 școli de schi se adresează celor mici, iar cea mai importantă dintre ele este școala Oberschneider. Coproprietar și instructor, Monika Oberschnei-der a făcut parte, nu cu mult timp în urmă, din echipa națională a Austriei. Acum pregă-teș-te schiori la orice nivel. Lucrează cu copiii la Kaprun, dar este chemată și în diferite părți ale lumii pentru a antrena sportivi pro-fe-sioniști și pentru a forma instructori de schi.

– Școala Oberschneider ne-a fost recomandată drept cea mai mare din Zell am Zee/Kaprun. Ce înseamnă asta? Cât de mare este, de fapt?
Eu mă ocup de copii, sunt un fel de manager pe acest sector. Așa încât trebuie să organizez pe grupe între 240 și 260 de copii zilnic! Depinde, avem și noi un extra sezon și un sezon plin. În februarie, de exemplu,  avem foarte mulți cursanți din toată Europa și tot atunci vin și 600 de adolescenți britanici. Atunci atingem și numărul maxim de instructori, 120. Și aceștia provin din toată Europa, inclusiv din România.

– Văd că vă concentrați foarte mult pe copii…
Într-adevăr, este normal să fie așa. Pe de-o parte, părinții care-și lasă copilul aici vor să-l știe în perfectă siguranță și confort, pe de altă parte, părintele care plătește -cursurile are așteptări în ceea ce privește progresele copilului. Pe lângă instructorii care stau permanent cu grupele alocate, avem doi instructori mai în vârstă, cu foarte multă experiență, care supervizează această activitate, trecând pe la toate grupele. Avem și competiții săptămânale pentru copii, în fiecare vineri, cred că oferim tot ce așteaptă părinții de la noi.

– Care este vârsta minimă la care un copil poate participa la cursurile acestei școli?
Avem o secțiune care se numește “Mini Bobo Club” și care se adresează copiilor cu vârste cuprinse între 2 și 3 ani. Ei au nevoie de mai multă atenție, au nevoie de mai multă joacă și mai multă supraveghere. Sunt organizați în grupe mai mici, de maximum cinci copii la un instructor. Dacă sunt șase copii, alocăm doi instructori. În cadrul clubului ei se joacă, dar fac și primii pași în schiul alpin: se obișnuiesc cu echipamentul,  învață să alunece drept, la sfârșit fiind capabili să se oprească în viraj.  Este partea cea mai delicată a școlii noastre, am și eu copii și știu exact ce înseamnă să-ți lași copilul pe mâna altora.

– Părinții rămân și ei cu copiii să asiste la -cursuri și să fie aproape dacă este nevoie?
Este exact ca și la grădiniță: trebuie să lași copilul, părinții trebuie să plece. Dar avem un ecran imens în cafenea, și avem camere în zona de instruire aflată la doar două minute distanță, astfel încât părinții pot urmări în orice moment ce fac copiii lor. Dacă vor, bineînțeles. Dacă nu, părinții se pot bucura de libertatea pe care le-o oferim timp de câteva ore. Avem numerele lor de telefon și îi contactăm în cazul oricărei urgențe. Dar este foarte important ca părintele să nu fie lângă copil, astfel încât micuțul să se poată concentra doar pe instructor. Copiii plâng când sunt părinții lângă ei, doar atunci.

– Și celelalte grupe de vârstă?
Acelea trebuie împărțite, atât pe categorii de vârstă, cât și în funcție de nivelul la care schiază, așa încât e mai complicat. Organizăm niște selecții jos, în Kaprun, unde avem facilitățile pentru cei foarte mici și, după aceste selecții, îi împărțim pe cei mai mari pe grupe și îi ducem pe ghețar. Copilul este luat în fiecare dimineață din centrul Kaprunului și noi de ocupăm de transportul lui pe ghețar și de tot ce are nevoie pe parcursul zilei. Doar dacă vor neapărat, părinții își pot lua copilul la amiază pentru masa de prânz, urmând să-l aducă înapoi într-o oră. Cursurile durează, în mod normal, până la 14.30, dar noi știm că părinții sunt aici în vacanță, așa încât copiii pot rămâne sub supravegherea noastră și după cursuri, până la ora 16.00.

– Aveți contacte organizate cu oameni din România sau doar cursanți întâmplători?
Este și o școală internațională din România care apelează la noi, anual, în februarie, deja de trei sau patru ani. E o poveste interesantă: eram la teleschi, organizând grupele de copii, când a venit la mine o doamnă și m-a întrebat dacă o pot ajuta. Mi-a spus că are nevoie de schiuri, clăpari și tot ce trebuie pentru un grup de copii. Și, bineînțeles, cursuri de schi. I-am chemat pentru trei zile și le-a plăcut atât de mult, încât au inclus acest lucru în programul oficial al școlii.

Aduce în fiecare an grupuri de 10-15 copii din România, copii care vorbesc limba germană. Dar mai avem și altfel de contacte organizate cu români. Școala noastră organizează și diverse  competiții pentru cei care ne cer acest lucru. În fiecare an, în decembrie, organizăm o competiție pentru angajații unei companii puternice din România. Nu pot să vă dezvălui numele clientului, dar cert este că avem o colaborare excelentă.

Ski&Outdoor Magazine este un proiect independent, care nu aparține niciunui trust și care se finanțează doar prin eforturi proprii, iar spațiile de publicitate sunt limitate.

Dacă îți place proiectul nostru și împărtășești aceleași valori, poți contribui și tu.

Susțin Ski&Outdoor Magazine