Schi de vară la nivel înalt

Este al treilea an când am participat cu copiii, membri ai  Asociației Club Sportiv SPANDO, schiori amatori, la cea mai completă experiență de pregătire la schi alpin. Înființată de Hugo Nindl, de 8 ori campion al Austriei și campion mondial overall la slalom, condusă în prezent de cei doi fii ai săi, Oliver și Mirko Nindl.

Academia de schi alpin AUSTRIA RACING CAMPS are tabere de pregătire pe întreg parcursul anului, vara pe Hintertux și indoor la Landgraaf (Olanda) iar în sezon în masivul Kűchtai, la 30 km de Innsbruck.

Austria Racing Camps Hintertux
Austria Racing Camps Hintertux

Este una dintre cele mai mari academii din Europa și este în topul academiilor de schi austriece care colaborează cu sportivi de top din întreagă lume. Michaela Shiffrin, Felix Neureuther, Werner Hell, Regina Sterz, sunt doar câteva nume de campioni ce au trecut pragul acesteia în dorința de a deveni cei mai buni și care au confirmat prin rezultate că la Austria Racing Camps se lucrează la nivelul cel mai înalt.

Austria Racing Camps Hintertux
Austria Racing Camps Hintertux

Programul zilnic începe la 6.00 cu înviorarea, urmează micul dejun, echiparea și plecarea spre pârtie cu microbuzele. Toate acestea se desfășoară atât de eficient, încât sportivii ajung primii la baza gondolei și încep urcarea spre ghețar când prima cabină se pune în mișcare.
Antrenamentul efectiv pe zăpadă începe la ora 9.30, după o încălzire prealabilă pe schiuri și durează până la 13.00 cu o pauză scurtă de hidratare la 11.00. Coborârile se efectuează pe traseu marcat pe pârtii închise pentru public, conform normelor FIS de siguranță.

Vremea a ținut cu noi în toți acești ani pe Hintertux și, ca și vara trecută, am avut și acum pârtie clară, cu mult soare și vizibilitate maximă: mediu ideal pentru a efectua filmări ale fiecărui schior în parte. Da, filmări! De ce? E simplu. Austriecii, și nu numai, folosesc intens video feedback-ul în cadrul antrenamentelor. Astfel, după revenirea la hotel și masa de prânz, fiecare schior e confruntat cu filmările coborârilor sale din ziua respectivă.

Austria Racing Camps Hintertux video feedback
Austria Racing Camps Hintertux video feedback

Astfel își vede greșelile de tehnică și de parcurs, le conștientizează și găsește soluții de corectare împreună cu antrenorii. Este o metodă științifică extraordinar de eficientă, deoarece scurtează timpul de corectare sau înlăturare a deprinderilor specifice greșite prin conștientizarea mai rapidă a acestora. Prin video-feedback, studiul comparativ, problematizare și brainstorming, schiorul ajunge să-și însușească cea mai clară imagine posibilă a unei tehnici de alunecare corecte și a poziției în alunecare în raport cu cerințele fiecărei probe în parte: slalom special sau slalom uriaș.
După ședințele de video-feedback, schiorii iau parte în fiecare după-masă la antrenamentul de pregătire fizică pe uscat. Se știe că nu e deajuns să ai echipamentul cel mai eficient și de ultimă generație dacă fizic nu ești capabil să-l controlezi. Si când spun acest lucru vreau să reamintesc faptul că toate capacitățile fizice ale schiorului ( forța musculară/rezistența și elasticitatea articulară și ligamentară/parametrii de coordonare și orientare s.a.m.d) sunt supuse constant pe durata efectuării pregătirii pe schiuri unor forțe fizice externe care „incearcă” să-l destabilizeze (forța centrifugă, forța centripetă, greutatea, rezistența aerului, calitatea zăpezii traseul marcat etc.).

O bună pregătire fizică este cheia controlului în alunecare și a evitării accidentelor care pot surveni atât în antrenamentele de profesioniști cât și la amatori.

Antrenamentul pe uscat atinge obiective specifice pentru schi alpin: copiii trec într-un interval de o oră și jumătate prin exerciții care le dezvoltă forța, viteza de reacție, echilibrul, coordonarea, rezistența fizică. După o cină care compensează foarte bine consumul de energie de peste zi, copiii se retrag în camerele de odihnă și, la ora 10.00, toți sunt supravegheați să fie în pat și să se odihnească pentru o nouă zi. Toate aceastea, organizate ca sistem, împreună cu profesionalismul și experiența antrenorilor-foști campioni este rețeta succesului la Austria Racing Camps.

Austria Racing Camps Hintertux
Austria Racing Camps Hintertux

Colaborarea noastră cu Austria Racing Camps a deschis o poartă greu accesibilă în alte condiții pentru schiorii români spre tărâmul celor consacrați. Copiii care au participat la această experiență s-au întors cu o imagine foarte clară despre ceea ce înseamnă o săptămână din viața unui sportiv complet. Au experimentat pe viu programul zilnic al unor mari schiori contemporani pe care i-au luat ca model și îi urmăresc mai apoi de-a lungul desfășurării marilor competiții mondiale de schi alpin. Au învățat despre respect, punctualitate, muncă, fair-play în sport și în viață.

prof.Paul Curte
Asociația Club Sportiv SPANDO – Cluj

Ski&Outdoor Magazine este un proiect independent, care nu aparține niciunui trust și care se finanțează doar prin eforturi proprii, iar spațiile de publicitate sunt limitate.

Dacă îți place proiectul nostru și împărtășești aceleași valori, poți contribui și tu.

Susțin Ski&Outdoor Magazine