Stațiunile de schi din Europa înfruntă cel mai greu sezon din istorie

sursa: FB/Ischgl

Administratorii domeniilor schiabile din Europa înfruntă sezonul acesta cele mai mari temeri ale lor. După ce au pregătit pârtiile și au creat noi protocoale de lucru în speranța că sezonul de schi va începe înainte de sărbători, optimismul, și așa redus, se stinge încet pentru cei mai mulți dintre ei. După mișcările recente ale politicienilor din Italia și Germania care au cerut, ca măsură de siguranță în contextul pandemiei, închiderea stațiunilor de iarnă cel puțin până la începutul anului viitor, planează o incertitudine păguboasă pentru toți cei care activează în industria sporturilor de iarnă. Turiștii nu știu dacă este bine să facă rezervări și unde. Mulți operatori au descris acest sezon de iarnă ca fiind the season from hell”.

Apelul Italiei și Germaniei. Ce stațiuni de schi sunt deschise?

Atât cancelarul german Angela Merkel, cât și premierul italian Giuseppe Conte au cerut închiderea tuturor stațiunilor de schi din Europa până în ianuarie pentru a preveni răspândirea coronavirusului. Într-o declarație televizată, președintele francez Emmanuel Macron a declarat că pare „imposibil” să se ia în considerare deschiderea pârtiilor din Franța de sărbători, deși o decizie finală nu a fost luată încă.

Suntem dezamăgiți. Vom respecta decizia, dar este greu de înțeles pentru noi, pentru că am pregătit totul. Începând cu 15 decembrie, francezii vor putea să circule liber prin Franța. Iar dacă oamenii vin la în stațiunile de munte, iar magazinele vor fi deschise, este ciudat să spunem că putem nu putem da drumul la schi. Este foarte greu din punct de vedere economic. În Les 3 Vallees economia noastră se bazează 90% pe sezonul de iarnă, iar Crăciunul reprezintă aproximativ 25% din această economie, deci este foarte important pentru noi să lansăm sezonul, a declarat pentru CNN Olivier Desaulty, directorul imensei regiuni de schi franceze Les 3 Vallees cu 600 de kilometri de piste.

Populară stațiune Val d’Isere este, de asemenea, gata de deschidere, potrivit directorului de comunicare Cecile Ferrando, care așteaptă cu nerăbdare o decizie finală: Val d’Isère a fost gata să-și întâmpine clienții începând cu 28 noiembrie și va fi din nou gata când situația generală și guvernul o vor permite. Chiar dacă pârtiile rămân închise, stațiunea Val d’Isère este deschisă și rămâne accesibilă pentru cei care doresc să vină să-și reîncarce bateriile la munte.

sursa: FB/Les 3 Vallées

Dacă ar fi impuse, aceste restricții ar afecta majoritatea zonelor de schi și stațiuni din Alpi. Oficialii austrieci insistă că sezonul său de schi ar putea începe în condiții de siguranță în decembrie, după încheierea celei de-a duoa carantine impuse de autorități în acest an, parțială de această dată. Regiunea Arlberg – în special Sf. Anton, Lech și Zurs – și alte stațiuni din apropiere, cum ar fi Ischgl, care a fost un focar de infecție iarna trecută, au programat deschiderea noului sezon în 17 decembrie, cu trei săptămâni mai târziu decât de obicei.

În Elveția, care nu se află în UE, mai multe stațiuni de schi sunt deschise, inclusiv Zermatt, Saas-Fee, Verbier, Engelberg și Andermatt. Teleschiurile funcționează la capacitate redusă momentan, dar este preconizată o deschidere completă a pârtiilor, cu respectarea noilor măsuri de siguranță, data de 5 decembrie.

sursa: FB/Ischgl

Stațiunile din Suedia, care au înăsprit restricțiile în ultimele zile, dar nu au impus niciodată un blocaj național, sunt de asemenea deschise pentru schi.

Bulgaria, care se află în UE, a respins, de asemenea, apelul Germaniei de a închide stațiunile de schi. Nu este încă clar cum intenționează să funcționeze alte destinații de schi, precum Slovenia sau Spania.

Protocoale stricte în stațiunile de schi

Stațiunile de schi din întreaga Europă au pus în aplicare o serie întreagă de măsuri pentru a asigura un mediu sigur pentru turiști, atunci când li se va permite deschiderea. Purtarea măștii este obligatorie peste tot, au fost gândite culoare pentru accesul la instalații, a fost limitată vânzarea de skipass-uri. Pe lângă măsurile anti-Covid standard care au fost puse pentru a proteja schiori, sunt așteptate și alte schimbări.

Vor fi mult mai puține servicii, pentru a limita contactul între persoane și cu personalul unităților turistice de munte. Cu siguranță multe restaurante se vor închide în acest sezon și întreaga experiență la munte va fi diferită. Cea mai mare schimbare o vom vedea la apres-ski. Este clar că nu vom am vedea oameni dansând pe mese ca în alte ierni la St. Anton sau Verbier. Se va consuma puțin și la mese mai mici. Credem că decizia de ține pârtiile închise este pripită și asta ne dezamăgește. Dar dacă Germania și Franța vor pune presiune, va fi greu pentru alte țări să nu se alinieze la deciziile luate la nivel european, a spus Oliver Corkhill, CEO al agenției de turism de iarnă de lux Leo Trippi.

Impactul măsurilor restrictive

Orice decizie de închidere a stațiunilor de iarnă va fi o lovitură uriașă pentru industria schiului, care spera la un sezon relativ plin de viață după introducerea măsurilor anti-Covid.

Unele companii, precum VIP Ski, care dețineau peste 65 de cabane de lux în 10 stațiuni din Franța și Austria, au fost forțate să închidă.

Numărul vacanțele de iarnă programate au scăzut cu 50% față de sezonul anterior. Reușim să acoperim pierderile cu ajutorul clienților care sezonul acesta au hotărât să închirieze cabane de munte pentru o perioadă mai mare de timp, de două sau trei luni, pentru a se asigura că vor avea un loc asigurat la schi alături de familie sau prieteni. Aceasta este însă o proporție mică a pieței, a declarat pentru CNN Oliver Corkhill.

sursa: FB/Les Menuires

Practic, înfruntăm furtuna ‘perfectă’ într-un sezon de iad. Suntem într-un adevărat roller coaster și e aproape imposibil să îți faci planuri, dar trebuie să sperăm că lucrurile se vor îmbunătăți și că vom reuși să deschidem sezonul. Ne așteptăm ca gradul de ocupare al unităților turistice să fie jumătate din ceea ce a am avut sezonul trecut, ceea ce e o lovitură grea, dar care încă poate fi manageriată dat fiind că s-au făcut restructurări serioase. Jucăm cartea norocului.

În același timp, cred că cei care se decid să meargă la schi se vor bucura de o vacanță minunată. Stațiunile de schi vor fi mai liniștite și vor avea practic pârtiile pentru ei, fără aglomerația din alți ani. În plus, să fii în vârf de munte, cu toată priveliștea de iarnă, e pauza perfectă de la acest an în care am fost izolați în case, spune Richard Lumb, co-fondator și director la Kaluma Ski, operator de turism de iarnă de lux cu proprietăți în Courchevel (Franța) și St. Anton (Austria).

În România stațiunile de schi funcționează

Doar lipsa zăpezii face ca în acest moment să nu se schieze pe toate pârtiile din România, în lipsa unei decizii a autorităților centrale. Stațiuni precum Straja, Azuga sau Cavnic au deschis deja pârtiile de începători, iar altele lucrează intens la producția de zăpadă artificială. Chiar dacă autoritățile nu au nicio reacție, administratorii de pârtii și Asociația Transportatorilor pe Cablu din România au propus un set de reguli pentru funcționarea în condiții de siguranță a resorturilor de schi:

  • formarea unor culoare de acces care să asigure o distanță minimă de 2 m între turiști la accesul pe instalațiile de transport pe cablu și benzi;
  • purtarea măștilor de protecție (inclusiv cagule) care să acopere gura și nasul atât la coada de îmbarcare, cât și pe durata călătoriei;
  • dirijarea fluxului de oameni de către personalul locației, astfel încât să se evite aglomerările de persoane;
  • marcarea peronului stației de îmbarcare pentru a menține distanța minimă recomandată;
  • blocarea gemurilor gondolelor în poziția deschis;
  • acceptarea a maxim 6 persoane în gondolă și desinfectarea lor de 2 ori/zi conform procedurilor.

De sărbători, se anunță temperaturi negative și ninsori, așa că rămâne de văzut ce decizii se vor lua și cum va arăta vacanța de iarnă pentru administratorii pârtiilor și iubitorii sporturilor de iarnă.

Vezi exact ce pârtii sunt deschise în România și cum se pregătesc celelalte stațiuni de schi din țară, aici.

Scris de: Bianca Șomlea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *