Kitzsteinhorn, ghețarul care vorbește românește

La Kaprun. Gheţarul despre care vorbim se cheamă Kitzsteinhorn Gletscherplateau. Nu are superlativele de altitudine şi masivitate ale gheţarilor din Alpii francezi, dar e un bun exemplu de gheţar din simplul motiv că… e aproape de noi, adică în Austria.

Kaprun ghețar
Ghețarul Kitzsteinhorn

Veţi auzi multe cuvinte în româneşte (în ardeleneşte, chiar), maghiară şi rusă, transformând inofensivul şi relaxantul gheţar austriac într-un bulevard al ultra-aglomerat. Nu vor lipsi, deci, dâmburile şi gheaţa, adică obstacole incomode pentru schiorul începător, aşa că faceţi un efort şi fiţi pe pârtie la prima oră, ca să fiţi primii care „stricaţi” urmele de ratrack.

Tehnic vorbind, gheţarul se află întrecotele 2.500 şi 2.900; oferă cinci pârtii, dintre care două albastre (darscurte) și trei roșii (dar lungi), ceea ce face ca Gletscherplateau să fie dedicat schiorului avansat, obișnuit cu virajele pe pantă înclinată.

Belvedere Kaprun
Belvedere Kaprun 3029

Avantajul net al acestor puține pârtii de ghețar îl constituie, însă, priveliștile de sus și lucrurile pe care le pot face cei care nu schiază. Adică selfie-uri pe platforme de belvedere la cota 3.029, poze cu întinderi uriașe de omăt, cinema-uri învârf de munte și un tunel expozițional fantastic de interesant (și de obositor la urcare).

Toate, în complexul turistic „Gipfelwelt 3000”, săpat în stânca vârfului Kitzschteinhorn (3.203 m alt.), unde urci cu telecabina și de unde se văd toți Alpii.

Kaprun tunel
Kaprun tunel – Complexul Gipfelwelt

Pentru cei care schiază tocmai s-a deschis anul acesta o nouă și modernă instalație pe cablu, în urma unei investiții de 25 de milioane de euro. Austriecii au mai redesenat puțin pârtiile, le-au lățit pe ici, pe colo, dar, în principiu rămâne cam același domeniu schiabil. Diferența e că poți urca acum dintr-una de la Alpincenter până sub Gipfelwelt 3000, deasupa snowpark-ului. Rapid, în gondole noi-nouțe cu scaune încălzite. Noi recomandăm tot negrele de pe “Maurer” și, bineînțeles “Black Mamba”, o minunăție de pârtie de care, dacă știi să te dai, te vei îndrăgosti cu siguranță.

Kitzsteinhorn - harta pârtiilor
Kitzsteinhorn – Harta Pârtiilor

Dacă, însă, căutați senzațiile tari în afara pârtiei, ați ajuns din start unde trebuie. Bătrânul Kitsteinhorn, locul în care se schia în 1904, când aici funcționa o bază a vânătorilor de munte austrieci, și care, în 1965 devenea primul ghețar-domeniu de schi din Austria, se adresează acum, preponderent, noii generații. Freeride XXL cuprinde cinci rute de freeride marcate, aproape de instalațiile de cablu. Acestea, împreună cu un sistem extins de informații, fac din Kitsteinhorn una dintre cele mai populare destinații de freeriding din Alpi. Există o “Freeride Info Base”, la Alpincenter, precum și puncte de informare la intrarea pe fiecare dintre cele cinci rute, care oferă informații de siguranță, inclusiv riscul de avalanșă, starea vremii și a zăpezii și tot ce ai nevoie pentru a-ți putea asuma riscuri calculate cât mai mici.

Și dacă vorbim de freeride, trebuie să vorbim și despre freestyle. Trei dintre cele cinci snowpark-uri din zonă se găsesc pe Kitsteinhorn, inclusiv imensa super-pipe, cea mai mare din Austria. Poți face aici orice îți imaginezi în materie de trick-uri. Dar, atenție! Din câte am văzut, snowmobilele salvamontiștilor mergeau destul de des în zonă…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *