The story behind Red Bull Oslea Hiride

Este noiembrie, iar iarna nu și-a intrat încă în drepturi. După o perioadă lungă, dominată de anotimpuri calde, cu toții așteptam din nou sezonul rece. Chiar mai mult de atât, așteptam zăpada. Noi, oamenii din spatele evenimentului, începem să ne adresăm aceleași întrebări unul altuia:

”Facem Oslea la anul?”, ”Ce dată alegem pentru concurs?”, ”Schimbăm ceva pentru următoarea ediție?”, ”Când ne apucăm de treabă?”

Bineînțeles că nu putem renunța la organizarea unei noi ediții. Este o tradiție deja ca în fiecare iarnă riderii să se întalnească la Complexul Cheile Buții, încă de vineri seara, iar sâmbătă dimineața să ia startul spre creasta Oslea, din zona Câmpușel.

Noi suntem ca Daciile: pornim mai greu, dar suntem de cursă lungă.

Ca în fiecare an, la sfârșitul lunii noiembrie, pregătirile intră în linie dreaptă. Fiecare din noi se apucă de treabă pe eșantionul lui de responsabilități. Laurențiu ia legătura din nou cu reprezențantii Red Bull și cu sponsorii. Marius creează evenimentul facebook, ia contacul cu media și pregătește primul comunicat de presă care anunță data oficială a noii ediții și totodată deschiderea înscrierilor pentru concurs. Elena se înarmează cu multă răbdare, pentru ca în urmatoarele nopți să le trimita tuturor oamenilor înscriși e-mail-ul de confirmare, iar ulterior cel de validare pentru lista oficială de concurs. Mihai are grijă ca toată lumea să aibă ce mânca și unde dormi. Theea aduce băutura și muzică. Crisan și Laurentiu colindă încă de la începutul iernii culminile din zona Oslea pentru a veni cu noi idei de urcare și coborâre pentru concurs.

O dată la două-trei săptămâni ne întalnim într-o ședință. Le luăm de la capăt pe toate. Le punem cap la cap și construim împreună ceva frumos. Fiecare spune ce are de spus, vine cu propuneri, iar impreună ne trasăm sarcinile. Trece decembrie, Crăciunul și Revelionul. Ajungem  cu toții în noul an, dar nu ne facem griji prea mari deoarece știm ca lucrurile merg bine și că în afară de vreme, nimic nu ne poate opri să ținem evenimentul. În paralel cu job-urile noastre, fiecare încearcă să-și îndeplinească atribuțiile. Mai trimitem un e-mail, mai un telefon, stabilim o întâlnire cu media sau sponsorii, și așa trece și luna ianuarie. Pare simplu așa-i?! Da, pare! Dar nu este! Vine luna februarie. Tensiunea începe să crească puțin. Se fac ultimele modificări pe lista de concurs, subcontractăm firmele de pază și catering, printăm tricouri și materiale promo, mai facem o ședință și punem la punct ultimile detalii. Ne asigurăm permanent că imaginea evenimentului rămâne una formală și profesionistă din toate punctele de vedere. Încercăm să le fim de folos tuturor, să-i ajutăm cat mai mult posibil, să fim înțelegători și să aducem cât mai multă lume la acest concurs unic. În mediul online, ținem permanent lumea la curent cu tot ce e nou referitor la eveniment.

Ultimele 10 zile sunt cele mai tensionate și aprinse. E ultima sută de metri iar totul trebuie să fie pregătit. De la kit-urile participanților și fața de concurs, până la polonicul cu care se toarnă ceaiul și cafeaua în pahare. Înainte cu câteva zile bune de startul competiției ne mutăm cu totul și cu toții la Cheile Buții. Încărcăm dubele cu logistica necesară și plecăm in Câmpul lui Neag. Urmează 3-4 zile de agitație, oboseală, nesomn și bineînțeles, satisfacție maximă. Acolo fiecare are sarcinile lui de îndeplinit, ca întotdeauna.

Dar pentru că suntem o echipă, ne ajutăm unii pe alții. Nu luăm decizii pripite și nici nu facem ceva fără să ne consultăm cu toții. De joi încep să sosească primii concurenți și simțim că munca noastră din ultimile 4-5 luni prinde culoare. Vineri seara punem la punct detaliile finale, iar la ora 21:00 ne strângem, împreună cu participanții, la ședința tehnică și la atelierul de avalache safety. Ulterior, încet-încet, se lasă liniștea. Lumea se retrage la somn. Noi încă trabaluim prin cabană. Trece de miezul nopții iar task-urile nu se mai termină. Mâine e ziua cea mare. Reușim să ațipim peste noapte, câteva ore. Seara, înainte de culcare, rostim un „Doamne ajuta!” universului și sperăm că vremea va ține cu noi.  E încă întuneric la ora 6 când unii din noi pornesc spre linia de start, iar alții spre creastă. Soarele apare repede pe cer și la 9 dimineața, participanții încep să apară în zona de start, pregătiți să înfrunte bătălia cu muntele.

După o zi lungă de efort, energie, adrenalină și puls, lumea revine în Chei cu zâmbetul pe buze. Ne întalnim cu toții seara, la premiere, iar apoi continuăm cu legendarul after party, unde lumea scrie istorie.

Ca să avem cu toții ce să povestim, noi, echipa Red Bull Oslea Hiride, vom fi mereu acolo unde se întamplă visul cel mai frumos.

Acestea fiind spuse, vă așteptăm să mai scriem o fila de poveste albă despre cea mai tare competiție de hike&ride din România: Red Bull Oslea Hiride.

Ride ON! Ride safe!

Marius Bucur

Ski&Outdoor Magazine este un proiect independent, care nu aparține niciunui trust și care se finanțează doar prin eforturi proprii, iar spațiile de publicitate sunt limitate.

Dacă îți place proiectul nostru și împărtășești aceleași valori, poți contribui și tu.

Susțin Ski&Outdoor Magazine