Kids Snow Fest pentru părinți

Kids Snow Fest – Livigno 2018 trebuie musai să înceapă pe terasa hotelului Alpen Village, ocupat la capacitate maximă de românii participanți la eveniment. Băieții de la Pikowatt mixează excelent, sunetul e bun și vibe-ul ăsta se transmite unor oameni care se simt fantastic.

Sunt părinți relaxați: copiii lor sunt fericiți și în siguranță, undeva la etajele inferioare ale complexului hotelier. Dacă sunt în Tribul Meșteșugarilor, sau în cel al Negustorilor, copiii sunt implicați în activități creative, iar dacă sunt în Tribul Vânătorilor au cu siguranță parte de ceva acțiune. Totul sub supravegherea liderilor de la Organizația Națională Cercetașii României cu care cei de la Snow Fest au făcut un minunat parteneriat. De multă vreme nu am mai văzut atâți copii fericiți, toți cu eșarfa galbenă de cercetaș Snow Fest, alergând de la un trib la altul, de la o activitate la alta, pentru sticker-ele (insignele) de pe ecuson, dar, mai ales, pentru momentele minunate care li se ofereau. Greu de ales…. Dar povestea asta e pentru părinți.

E după-amiază, e destul de frig, dar nu contează. Petrecerea a început la Camanel di Planon, apres-schi-ul situat în vârful “negrei” din spatele hotelului, un loc pe care, dacă tot suntem sub brandul Snow Fest, îndrăznesc să-l compar cu Pano Bar de la Les Deux Alpes. Nu sunt sutele de oameni, nu e Alain POCA, nu sunt DJ-i invitați ca-n Franța, dar și aici e “altitude clubbing”, e sunet curat și un DJ chiar bun, o atmosferă cum nu prea întâlnești în cabanele de altitudine. Și fiindcă suntem în Italia e și Pasta House, unde pastele au un gust greu de găsit prin altă parte. Revenim, însă, la petrecerea de pe terasă. N-am apucat să ne schimbăm, am venit direct aici în echipamentul de pârtie. Doar clăparii i-am lăsat în ski-room.

Atmosfera e de seară târzie, dar, de fapt, suntem înaintea cinei. Abia acum se lasă întunericul și pesajul spectaculos cu stațiunea și versantul opus pus în evidență de lumina roșie a apusului, se schimbă cu un Livigno desenat din lumini, fascinant de clar în aerul pur și rece, subliniat, cumva, de alte lumini, ale zecilor de ratrack-uri care pregătesc pârtiile pentru ziua următoare. Momentul cinei pune punct distracției de pe terasă, dar mâncarea e prea bună ca să-ți pară rău. După cină, atmosfera se schimbă. Aminda, cu vocea ei inconfundabilă, a știut întotdeauna să creeze o seară caldă.

Ziua, înainte de toate astea, e despre schi. Și, la Livigno, despre schi numai de bine. Combinația între peisajul fantastic, stațiunea fermecătoare, calitatea pârtiilor și feeling-ul pe care-l ai în general acolo, situează Livigno în primele cinci resorturi în topul meu personal. Și am schiat în câteva zeci bune de stațiuni din toată Europa (unele dintre ele de-a dreptul exclusiviste). 116 kilometri de pârtie nu sunt foarte mulți, dar sunt absolut suficienți pentru o săptămână.

Pe versantul pe care e hotelul, între Monte Neve și Mottolino sunt o serie de pârtii roșii și vreo două negre, toate frumoase și tehnice, nu foarte lungi cu partea superioară desenată în golul alpin și cu treimea inferioară prin pădure, cu schimbări de pantă, cu câteva schimbări de direcție, situate în umbră o jumătate de zi, ceea ce garantează o suprafață tare și rapidă. Sunt legate între ele de o albastră situată chiar pe culme, care se continuă în capăt cu o altă pârtie albastră, lungă și plăcută, De’ll Amanti. Dar regina versantului este cu siguranță Mottolino, o roșie lată și suficient de lungă, fără surprize în afara locului în care trebuie să treci pe sub un pod. În rest, dacă nu e lume, chiar poți să-ți dai drumul. Și încă ceva: toate astea sunt accesibile direct din parcarea hotelului, de unde cobori ușor, pe schiuri, până la un telescaun.

Pe celălalt versant (accesibil cu autobuzul), peisajul e mai deschis, mai luminos. Totul e mai larg, inclusiv pârtiile. Sunt mai multe albastre, iar roșiile sunt mai lungi. Nu ai cabanele de pe partea cealaltă a văii, există doar complexul din vârf de la Carosello 3000, dar jos, la baza noii Gondole e o zonă de distracție cât se poate de vie. Aici mergi să te bucuri de un carving larg, pe pârtii lungi, excelent pregătite și cu fața spre soare. Indiferent ce alegere faci, te vei bucura cu siguranță, mai ales că între timp copiii schiază cu instructorii Snow Fest (pentru cei care au ales acest serviciu).


Livigno, în sine, e, așa cum am mai scris într-un articol, farmec în piatră și lemn. Clădirile vechi de piatră, de care sunt atașate dependințe la fel de vechi din lemn, sunt acum magazine de firmă sau restaurante cochete. Și fiindcă e o zonă scutită de taxe, chiar merită să-ți aloci o sumă pentru cumpărături.

În concluzie, Kids Snow Fest este o propunere pentru o altfel de vacanță cu familia. Pentru părinți cu spirit tânăr și chef de distracție și pentru copii activi cu jocul în sânge.

Andrei Huțanu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *