Alegerea schiurilor: categoria în care te încadrezi

Alegerea schiurilor: categoria în care te încadrezi
Alegerea schiurilor: categoria în care te încadrezi

Indiferent că schiezi sau te dai cu placa, de fiecare dată când vei avea o discuție cu cineva cu care nu te-ai dat pe pârtie va trebui să răspunzi la întrebarea „Cum te dai?”. Poate răspunsul nu este foarte important pe moment, dar lucrurile se schimbă foarte mult în funcție de pârtia pe care vrei să o abordezi.

Cum nivelul de experiență este factorul decisiv, am realizat o scară de experiență în schi cu 10 niveluri explicate.

Nivelul experiență in schi
Experiență in schi

Începător

1 – Nu ai mai schiat până acum și ești nou(ă) în acest sport atât de frumos.

2 – Poți să oprești pe pârtiile de începători folosind plugul și poți face schimbări de direcție, dar încă nu stăpânești deplin arta schimbării direcției. Faci viraje cursive (înlănțuite) stânga – dreapta din plug, și te oprești în siguranță pe pârtii verzi (cele mai ușoare).

3 – Ești capabil(ă) să explorezi și pârtiile albastre, mai ușoare, de pe munte.

Experiență în schi – Mediu

4 – Stilul tău de schi este mai fluid și ești în stare să faci viraje controlate pe toate pârtiile albastre. Nu mai -deschizi atât de mult plugul, și, la finalul virajelor, schiurile tale sunt paralele.
5 – Ai început să te aventurezi pe pârtiile roșii, mai ușoare, și deși virajele tale sunt din ce în ce mai bune, încă mai deschizi puțin plugul la inițierea virajelor. Asta poate fi frustrant, și poate că un curs rapid cu un instructor ți-ar putea îmbunătăți semnificativ tehnica.

Nivelul de experiență în schi
Experiență în schi

Avansat

6 – Încrederea ta crește, și acum apreciezi viteza și încântarea de a schia. Exersezi tehnica virajelor cu schiurile paralele pe pârtiile roșii pregătite. Poți să te avânți și pe pârtii negre, cu dâmburi, sau ieși pe marginea pârtiei pentru a gusta puțin senzația de teren nepreparat.

7 – Virajele tale sunt cursive, cu schiurile paralele, și te descurci pe majotitatea pârtiilor negre. Pârtiile înghețate și cele abrupte te fac să-ți pierzi din eleganța stilului, dar reușești să le cobori în control. Ai început să “simți” carving-ul, și asta ți-a deschis o nouă dimensiune a schiului.

8 – Poți să cobori toate pârtiile pregătite cu tehnică și eleganță. Abruptul, dâmburile și gheața nu mai sunt o problemă, și cauți o nouă provocare – schiul în afara pârtiei. Vei începe prin a cădea mai mult decât a schia, dar merită efortul de a învăța.

Expert

9 – Schiul în afara pârtiei nu mai este un chin, și știi cum să execuți viraje carving de dimensiuni diferite pe pârtie, și îți place senzația de viteză. În acest stadiu te gândești să iei cursuri cu un instructor, pentru perfecționarea unei anumite tehnici.

10 – Esti un schior/schioare de nivelul cel mai înalt, care poate schia oriunde, în orice condiții, cu tehnică și eleganță. Ești, posibil, un instructor, monitor, sau ai făcut schi de performanță.

Scris de: Rareș Tileagă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *