Pași Liberi. Ghidul schiorului, la Șureanu

Volumul Pași Liberi. Ghidul Schiorului, la Șureanu, semnat de Florian-Rareș Tileagă, a apărut pe piață. Lansarea  a avut loc sâmbătă, 2 martie, la Cabana “Pași Liberi” din Poarta Raiului și a adunat zeci de iubitori ai zonei: proprietari de hoteluri și poensiuni din zonă, monitori de schi, reprezentanți ai domeniului schiabil Șureanu, sau, pur și simplu, schiori curioși.

Lucrarea este unică în România. Este un îndrumător pentru turiștii care vor să cunoască schiul; un tutorial de înțelegere a echipamentului de schi; un sprijin moral pentru schiorii care întâmpină blocaje psihologice; o confesiune a autorului; un pamflet la adresa moravurilor din schi și o ilustrare sintetică a Munților Șureanu, ca ofertă de produse turistice pe timp de iarnă-vară. De fapt, ghidul este unic prin aceea că este sintetic: fiind în același timp un ghid de psihologie a schiorului, este și un ghid de drumeții. Și, fiind în același timp un ghid de drumeții, este la fel de mult un ghid de produse turistice (schi, airsoft, mountain-biking, off-roading, etc.).

Autorul, Florian-Rareș Tileagă este jurnalist de călătorii și fotograf. De-a lungul anilor, reportajele și fotografiile sale au făcut ca multe regiuni ale țării să aibă parte de o promovare în premieră. Totodată, este critic de film și teatru pentru diverse publicații de specialitate, fiind absolvent al Facultății de Teatru şi Televiziune din Cluj. Este co-autor al unor volume de cinema şi cercetare teatrală, este autorul site-ului de cultură și turism www.PasiLiberi.ro, este colaborator permanent al SkiPass Magazine, scrie constant pentru reviste de  călătorii, iar pe timp de iarnă lucrează ca monitor de schi, conducând  școala de schi „Pași Liberi”, din Munții Șureanu.

Cu 144 pagini color, un format ușor de mânuit (16 cm x 16 cm), o hârtie lucioasă care atrage atenția prin contrast fotografic intens, un layout viu, intuitiv, în care predomină imaginea, și având, mai ales, un stil scriitoricesc prietenos, care îmbină argumentul tehnic cu umorul, volumul Pași Liberi. Ghidul Schiorului, la Șureanu, se citește ușor.  Este o lucrare cuprinzătoare și amănunțită, așa cum ar trebui să aibă fiecare zonă turistică din această țară, din care afli cum să descoperi acești munți, cum să te apropii de ei, cum să-i cucerești, cu ce instrumente și, mai ales, cum să-i iubești. Dar nu e doar despre destinație și despre ce poți face la Șureanu, de la schi, la activități outdoor sau turism de aventură.

La următorul nivel al acestei lucrări, găsim sfaturi din partea unui om al cărui birou, așa cum o spune chiar el, e la 2000 de metri altitudine, în soare, viscol sau ninsoare și a cărui salopetă de lucru are un grad de impermeabilitate de peste 20.000. Sunt foarte utile aceste sfaturi celor care faci primii pași timizi spre schi sau spre munte în general, dar sunt la fel de utile și celor cu pretenții de experți.

Florian-Rareș Tileagă ne mai propune un nivel al acestui ghid. Acela în care scrie articole de opinie sau pamflete la adresa schiului și a oamenilor care-l practică. Regăsim aici finețea și eleganța peniței criticului de teatru și de film, maturitatea opiniei celui care a trăit toate aceste lucruri despre care scrie, dar mai ales umorul subțire și autoironia specifice oamenilor inteligenți și cultivați. Toate aceste argumente fac ca Pași Liberi. Ghidul Schiorului, la Șureanu, să fie recomandarea editorială a SkiPass Magazine pentru acest sezon.

Volumul Pași Liberi. Ghidul schiorului este realizat în regim propriu de către autor, este un produs marca „Pași Liberi” și va putea fi comandat online, pe pagina de Facebook „Pași Liberi”. Prețul volumului este de 30 lei.

Scris de: Andrei Huțanu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *