Salvamont România: Ce trebuie să faci dacă ești martorul unui accident pe pârtie

Pentru că se apropie debutul sezonului de iarnă, Salvamont România a prezentat măsurile care trebuie luate atunci când sunteți martor la un accident pe pârtiile de practicare a sporturilor de iarnă.

Salvamont România a prezentat opt măsuri care trebuie luate de cei care sunt martori la accidente pe pârtiile de schi:

1. Nu intrați în panică.

2. Protejati victima prin marcarea locului accidentului prin amplasarea unei perechi de schiuri amplasate in X la 4-5 metri în amonte.

3. Anuntați echipa Salvamont aflată pe domeniul schiabil sau apelați telefonic SNAU 112 sau Dispeceratul Național SALVAMONT – VODAFONE (0SALVAMONT – 0725826668).

4. Nu mișcați persoana accidentată și nu permiteți nimănui să facă acest lucru, decât dacă se află sub influența directă a unui factor de risc care îi pune viața în pericol sau îi provoacă afecțiuni medicale imediate. Orice căzătură după care victima se resimte trebuie tratată ca având un posibil traumatism la coloană, necesitând imobilizare și transport adecvat. Nu permiteți „binevoitorilor” sau „salvatorilor de ocazie” să miște sau să transporte pe brațe, târâș sau improvizat victima.

5. Dacă victima este inconștientă verificați pulsul, respirația, gura victimei și eliberați căile aeriene și în lipsa pulsului sau respirației începeți menavrele de resuscitare indiferent de nivelul dumneavoastră de pregătire.

6. Discutați cu victima și observați dacă este coerentă în exprimare. Observați dacă prezintă hemoragii puternice, care reușesc să treacă prin echipament. Identificați locul hemoragiei și incercați să faceți compresie.

7. Nu incercați să aduceți în poziție anatomică membrele sau corpul victimei indiferent de poziția acestuia, se pot produce leziuni cu efect ireversibil sau pot fi fatale.

8. Protejați termic persoana accidentată, discutați permenent cu ea, urmăriți o eventuală schimbare a culorii feței și așteptați până sosesc echipele Salvamont.

Echipele Salvamont sunt singurele structuri care dețin competența legală, personal pregătit profesional şi atestat pentru a interveni în soluționarea accidentelor montane în care sunt implicate persoane cu afecțiuni medicale, potrivit Salvamont România.

Scris de: Călin Pop

Foto: Facebook/Salvamont Romania-Dispeceratul National Salvamont

Ski&Outdoor Magazine este un proiect independent, care nu aparține niciunui trust și care se finanțează doar prin eforturi proprii, iar spațiile de publicitate sunt limitate.

Dacă îți place proiectul nostru și împărtășești aceleași valori, poți contribui și tu.

Susțin Ski&Outdoor Magazine