Freeride

Când te saturi de pârtii bătute, aglomerate, de boxele ce urlă pe ritmuri de buntzi-buntzi, de toată hărmalaia din stațiuni care te face să dai cu șapca de pământ și să zici “Gata! Vreau liniște”, remediul natural și eco este free-ride-ul. În România, acesta nu este o noutate, mai ales având în vedere că acum câteva decenii, în lipsa infrastructurii turistice de telescaune și pârtii amenajate, era singurul mod în care părinții și bunicii noștri se puteau bucura de zăpada de prin munți.

După cum îi spune și numele, la free-ride e vorba de a aluneca liber/ă pe zăpada intactă, de a pluti pe fețe de munți create parcă doar pentru tine, unde plămânii ți se umplu de aerul albastru și inima de adrenalină și zâmbete. Oricine a văzut măcar o poză de la o tură de free-ride nu trebuie convins că “E mai frumos la free-ride decât pe pârtie”. Doar că acest ”frumos” poate fi extrem de periculos și chiar fatal, în lipsa aptitudinilor fizice, psihice, a cunoștintelor specifice și a echipamentului special.

Pentru a te bucura în siguranță de tot ce a creat mama natură mai frumos iarna, la munte, iată, pe foarte scurt, o minimă listă de sfaturi, întocmită cu sprijinul instructorilor de la școala de schi EffectiveCollective care organizează ture de free-ride în Poiana Brașov, Sinaia, Bucegi, Bâlea sau Parâng.

Aptitudini fizice

 • schiatul în zăpada mare și proaspătă;
 • traversarea feței de munte în condiții de siguranță;
 • echiparea pe panta abruptă, în zăpadă mare;
 • poziția corectă pe schiuri/snowboard, astfel încât să nu te înfunzi în zăpadă, ci să te bucuri de pufoșenia sa;
 • abordarea săriturilor și dropurilor de pe stânci de mici dimensiuni;
 • abordarea elementelor naturale, de genul trunchiurilor prăbușite, denivelări, bolovani ascunși (”rechini”).

Aptitudini psihice

 • încredere în sine;
 • pregătirea pentru obstacole și situații neprevăzute mai ales prin pădure, unde, spre deosebire de pârtii sau spații largi, vizibilitatea este limitată la primii copaci pe care trebuie să-i ocolești. Apoi, ce vine, vine!

Cunoștințe specifice

 • verificarea riscului de avalanșă la stația salvamont;
 • probarea stratului de zăpadă și a consistenței sale;
 • verificarea plăcilor de acumulare, în urma vântului și viscolului;
 • temperatura și condițiile meteo dinaintea și în timpul turei planificate.

Echipament specific

 • îmbrăcăminte tehnică pentru tura de iarnă, din membrană respirabilă și impermeabilă;
 • cască;
 • kit: lopată, sondă de avalanșă, dispozitiv emițător/receptor, rucsac cu airbag.

Fie că ești la nivel de începător sau avansat, nu merge niciodată singur în ture de free-ride! De asemenea, este foarte indicat să apelezi la instructori sau ghizi montani care cunosc foarte bine zona respectivă și care aleg, în funcție de nivelul de pregătire fizică și psihică, de condițiile meteo și ale zăpezii, liniile de coborâre, în siguranță. Acestea pot fi pe culoare foarte înguste sau pe pante largi și generoase, pe fețe de munte cu înclinație foarte mare sau pe altele mai domoale, pe văi pustii sau prin păduri dese. Cum nicio zi nu e la fel pe munte, este esențial (și chiar vital) să apelezi la experții montani înainte de orice tură.

România a fost binecuvântată (și nu e o exagerare folcloristă) cu un spațiu imens de free-ride, unde atât începătorii, cât și avansații pot găsi adrenalină și plăcere în stare pură. Hai să mai lăsam pârtiile, aglomerate ca mall-urile înainte de sărbători, și să ne bucurăm de “Măria Sa, Muntele”. În siguranță.

Descoperă mai multe materiale interesante despre sporturile de iarnă și activități outdoor în revistele Ski Magazine și Outdoor Magazine. Le găsești aici.

Scris de: Oana Ivan

Foto: Rraw photo/ EffectiveCollective

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *