Patric Iluț s-a născut în Cluj-Napoca în 1 noiembrie 2008. Până la 3 ani a trăit în Baia Mare, apoi s-a mutat cu familia în Nurnberg, Germania. Din septembrie 2018 s-a întors în România, mai exact la Baia Mare. A început să practice skateboardingul de la vârsta de 5 ani, participând deja din primul an la concursuri de adulți. De la 6 ani începe să facă și snowboarding, iar de la 8 ani, wakeboarding.
Participă la numeroase competiții în Europa, la care obține rezultate notabile:
2017
- Mystic Sk8 Cup Praga, finala campionatului mondial de skateboarding, unde obține o mențiune în Cartea recordurilor ca „cel mai tânăr participant din toate timpurile într-o finală de campionat mondial”. Asta se întâmpla în iunie 2017, când Patric avea 8 ani!
- Campionatul european de snowboarding slopestyle, organizat la Steinplatte, Austria. Locul 1 și campion european la categoria U12 în martie 2017, tot pe când avea 8 ani.
2018
- locul 3 în Austrian Bowl Masters 2018 – skateboarding, Campionatul național al Austriei, la categoria U15 (Patric avea 9 ani);
- locul 3 la Bayerische Meisterschaft 2018 – skateboarding, Campionatul Bayern-ului, categoria PRO – adulți;
- locul 2 la snowboarding slopestyle – Campionatul Național al Germaniei U14 ;
- locul 3 la snowboarding halfpipe – Campionatul Național al Germaniei U14 .
2019
- locul 2 și vicecampion european la snowboarding Eurocup 2019 U15, Dolni Morava, Cehia (la 10 ani);
- locul 1 și campion național la snowboarding slopestyle U15, România, Mădărași, Harghita;
- locul 1 și campion național la snowboarding cross U15, România, Mădărași, Harghita;
- locul 2 și vicecampion mondial la skateboarding U15, Les Deux Alpes, Franța.
A mai participat la multe alte concursuri pe care le-a câștigat, dar cele menționate sunt concursuri oficiale, cu puncte! Mai trebuie spus că Patric e singurul rider român invitat, pentru al treilea an consecutiv, la finala Campionatului mondial de skateboarding din Praga. El este singurul român înscris în circuitul oficial mondial de skateboarding și cel mai tânăr dintre cei 950 de rideri care se întrec la categoria U15 în 4 etape de campionat mondial.
În 2020, în ciuda situației internaționale, reușește din nou să urce pe podiumurile unor competiții importante, inclusiv pe prima treaptă a acestora. În 7 martie, la Strbske Pleso, Patric obține locul 1 și titlul de campion al Slovaciei la slopestyle și locul 1 și titlul de campion al Slovaciei la Big Air. Ambele, concursuri FIS.
Până la momentul interviului, Patric avea deja multe rezultate notabile, realizate în acest an:
FIS Snowboardcross SVK | Strbske Pleso, Slovacia | ianuarie 2020 | Locul 2 |
FIS snowboard slalom SVK | Strbske Pleso, Slovacia | ianuarie 2020 | Locul 2 |
FREESTYLE OPEN | Arena Platoș, România | ianuarie 2020 | Locul 1 |
FIS SBX Slovak Cup | Strbske Pleso, Slovacia | februarie 2020 | Locul 3 |
FIS Slalom Slovak Cup | Strbske Pleso, Slovacia | februarie 2020 | Locul 2 |
Italian SBX Finals | Folgaria, Italia | februarie 2020 | Locul 6 |
Andrei Huțanu: Când ai pus mâna pe primul skateboard, cum s-a întâmplat?
Patric: Când eram mic, pe la 5 ani, mă dădeam cu bicicleta în parcul de skate din Nurenberg. Stăteam atunci în Germania. Mă plictisisem să mă dau cu bicicleta pe stradă și am zis să mă duc și în parc. Aveam o bicicletă normală, dar mă dădeam cu ea pe elementele din parc. Acolo i-am văzut pe tipii mai mari cu skateboard-ul și am vrut să mă dau și eu. De la un prieten de-al tatălui meu am primit cadou un skate. Nu era foarte mișto, era destul de urât și de-abia se învârteau roțile. Ceilalți skateri au spus că am talent și că mi-ar trebui un skate bun. Am luat altul și atunci am început să mă dau.
Andrei Huțanu: Când ai început să participi la competiții?
Patric: La un an după ce m-am dat cu skateboardul, am început să merg și la competiții. Prima mea competiție a fost la 6 ani, în Nurenberg. Tata m-a înscris. Era un concurs făcut de Red Bull care avea un circuit prin Germania, exact de rookies, de căutare de talente și tata a întrebat dacă pot intra, abia împlinisem 6 ani. Și au zis, cum să nu, cu mare drag, dar nu e pe grupe de vârstă. E sub 21 de ani. S-au dat toți deodată. Am luat premiu.
Andrei Huțanu: Apoi ai început să participi la competiții din ce în ce mai importante, nu? De snowboarding când te-ai apucat?
Patric: Da, așa este! De snowboarding m-am apucat la 6 ani. Am pus placa în picioare și după câteva luni eram la competiții. Apoi m-au văzut cei de la lotul german și m-au chemat la ei.
Andrei Huțanu: Unde și cum ai început snowboardingul?
Patric: L-am început în Austria, la Hintertux, chiar de ziua mea, la deschiderea oficială a parcului de pe ghețar. M-am dat cu o placă închiriată. Nu am avut monitor. Și la skateboarding și la snowboarding, am învățat singur. În prima zi de snowboarding coboram deja pârtia, în frunzuliță bineînțeles. Apoi, Moș Crăciun mi-a adus un snowboard, cu legături, cu bootsi, dar nu profi, erau de începători. Am început să mă dau și am început să tot sar, deși nu făceam lucrurile corect. Tata îmi tot spunea să îndoi genunchii. Prin februarie-martie am fost în Kaprun și m-am băgat direct în snowpark. Acolo a început totul: m-am urcat pe câte o bară singur, apoi pe câte un kicker. Cel mai mult îmi plac kickerele. Fac spinuri, flipuri.
Andrei Huțanu: Deja la 9 ani ai început să ai și rezultate.
Patric: Da, atunci am mers și la concursuri FIS la snowboarding. Mă dau și la slalom și la cross și la slopestyle.
Andrei Huțanu: Cum se face de obicei? Nu sunt specializați boarderii?
Patric: Ba da. La fiecare, de fapt, îți trebuie o placă diferită. Dar eu mă dau la toate cu aceeași placă de slopestyle. De altfel, cel mai mult îmi place slopestyle-ul.
Andrei Huțanu: Ai fost în 2019 pe locul 2 și vicecampion european la Snowboarding European Cup, în Cehia, pe locul 1 și campion național la Slopestyle în România. Și la cross locul 1 și campion național și vicecampion mondial la skateboarding. Cum te-ai descurcat în sezonul 2019-2020?
Patric: Anul acesta a fost cam slab, că nu prea e zăpadă și multe concursuri s-au anulat. M-am dus și la concursuri europene, la campionate la care am luat locul 2, în Slovacia, iar la cross locul 3. În Slovacia am mai luat două medalii de argint. La Arena Platoș am luat locul 1 la slopestyle. Mai erau foarte multe concursuri, dar s-au anulat.
Andrei Huțanu: Tu concurezi oricum la Under 15.
Patric: La unele concursuri nici nu există categorie de vârstă și particip cu concurenți de 20 de ani.
Andrei Huțanu: Cine te antrenează și cum ai făcut pasul de la antrenamente singur sau participări la concursuri de mică anvergură la profesionism?
Patric: Păi eu făceam trick-uri pe care le vedeam la băieții din skatepark. Nu știam cum se fac, dar le tot încercam, deși nu știam tehnica potrivită. Îi întrebam și pe băieții din skatepark și mi-au explicat. La snowboarding am început tot așa, să mă dau fără antrenament, fără nimic, nu aveam tehnica bună, stăteam cu umerii total greșit. Asta până când am intrat în echipa națională din Germania, la categoria sub 12 ani. Am început să fac sală, tehnică, să învăț cum se stă în aer.
Andrei Huțanu: Acum, de când te-ai mutat înapoi în România cum te antrenezi?
Patric: Acum sunt în echipa națională a României, îl avem antrenor pe Kinda Geza. Stau în Baia Mare. Acolo nu prea sunt condiții, am nevoie de o sală, de o trambulină care nu există în România. La snowboard, cel mai important este să ai o sală. Nu e suficient să te antrenezi doar în snowpark.
Andrei Huțanu: Cum este cu susținerea financiară?
Patric: Mă ajută familia, tatăl meu plătește tot. Nu am susținere de nicăieri.
Andrei Huțanu: Ce urmează? Care sunt planurile tale?
Patric: Eu aș vrea acum ca în acest sezon să câștig un concurs FIS măcar. Și, la finalul sezonului, să iau podium la toate: slalom, cross și la slopestyle. Pe viitor, cea mai mare dorință a mea este să fiu campion olimpic atât la skateboard și la snowboard. M-am apucat și de wakeboarding. Sunt, momentan, la nivel amator. Este ca snowboardingul, dar e pe apă. Și acolo ai kickere, box-uri, railuri.
Andrei Huțanu: Ce mai face copilăria ta în afară de toate acestea?
Patric: Fac înot. Mai joc și baschet, în orele de sport. Am avut și jucării. Îmi plăcea mult să mă joc cu piste Carrera și cu Lego. Acum îmi plac jocurile video, ies cu prietenii.
Andrei Huțanu: La școală cum te descurci?
Patric: La școală e foarte bine. Am terminat semestrul I cu 9.80, mă descurc foarte bine. Mă concentrez și pe școală, dacă iau o notă sub 9 reprezintă o problemă pentru mine.
Andrei Huțanu: Mâncarea preferată?
Patric: Mâncarea asiatică. Sunt fan!
Andrei Huțanu: Muzica preferată?
Patric: Rap-ul îmi place foarte mult. Artistul meu preferat e Tupac, adică rap adevărat.
Andrei Huțanu: Cum te-ai ales cu hashtag-ul #theflyingboy?
Patric: Încă de la început, din skatepark-ul din Germania. Săream mult, 5-6 metri, chiar dacă nu știam să aterizez ca lumea. Atunci mi-au zis băieții “The flying boy”. Și așa a rămas.
Andrei Huțanu: Patric, îți mulțumim pentru acest interviu, sper să mai auzim despre performanțele tale și, bineînțeles, să vorbim când vei fi campion olimpic și la snowboard și la skateboard.
Patric: Mulțumesc frumos!
Descoperă mai multe interviuri interesante în revistele Ski Magazine și Outdoor Magazine. Le găsești aici.
Interviu realizat de Andrei Huțanu
Foto: arhivă personală
Ski&Outdoor Magazine este un proiect independent, care nu aparține niciunui trust și care se finanțează doar prin eforturi proprii, iar spațiile de publicitate sunt limitate.
Dacă îți place proiectul nostru și împărtășești aceleași valori, poți contribui și tu.
Susțin Ski&Outdoor Magazine