Alexandru Barbu, de la schior olimpic la antrenor federal

Alexandru Barbu, unul dintre cei mai buni schiori pe care i-a avut România, dă mai departe experiența câștigată în competiții. El a devenit de curând noul antrenor federal al lotului național al României de schi alpin (juniori și FOTE). Propunerea a venit după ce anul trecut a decis să se retragă din activitatea competițională. Alexandru are planuri mari pentu schiorii români. În paralel, urmează o pasiune mai veche: automobilismul.

SKI Magazine: Ai trecut de la competiții la pregătirea lotului național de schi alpin. Ce te-a determinat să accepți noua poziție?

Alexandru Barbu: Da, așa este, după mulți ani ca sportiv pe pârții, acum am luat un alt rol, sunt antrenorul federal al României și este o onoare! După atâția ani cred că am destulă experiență ca și sportiv și aș vrea să dau mai departe tot ce am învățat noii generații.

SKI Magazine: Care sunt planurile tale ca antrenor pe termen mediu și lung? Ce rezultate ți-ai dori să obțină sportivii?

Alexandru Barbu: Planurile sunt în plină desfășurare, cred că va fi un an greu care nu o să fie prea ușor din punct de vedere profesional. O să încercăm să ne antrenăm cât mai mult afară, dar dacă nu este posibil și o să fie posibil la noi în țară, o să o facem aici. Ne dorim să ducem cât mai mulți sportivi la JO și la CM și sper ca rezultate să fie cel puțin la fel de bune ca ale mele.

SKI Magazine: Care este momentan nivelul de pregătire a lotului național de juniori și unde crezi că trebuie investit mai mult?

Alexandru Barbu: Nivelul de pregătire a lotului este unul bun, investiția va fii în antrenamentul fizic unde o să imităm cât mult schiul și restul o să fie pe zăpadă.

SKI Magazine: Ce antrenamente veți desfășura în continuare și care este calendarul competițional în acest sezon, atipic și pentru schiul alpin?

Alexandru Barbu: Acum suntem în pregătire fizică până la sfârșitul lunii din cauza măsurilor luate în Austria, după care, dacă se poate, vom efectua un stagiu de 3 săptămâni de pregătire și concursuri tot în Austria.

SKI Magazine: Cum vă afectează pandemia și ce soluții ați găsit în cazul în care v-ați confruntat cu probleme? Sunt condiții speciale de antrenament?

Alexandru Barbu: Pandemia ne afectează și ne e greu să ne pregătim, atât fizic cât și specific, dar acestea sunt vremurile și ne adaptăm. Toți sportivii lotului s-au antrenat acasă, am făcut o testare de lot la Poiana Brașov la jumătatea luni octombrie unde s-au prezentat toți sportivii și antrenorii. Toți s-au prezentat într-o formă bună și asta ne bucură, acum rămâne să reușim să ne antrenăm și specific și să sperăm să reușim să ne prezentăm la start la concursuri.

SKI Magazine: Cum ai resimțit trecerea de la viața de sportiv la cea de antrenor?

Alexandru Barbu: Hmmm, a fost o decizie grea, dar am luat-o fără regrete. Eu am reușit să schiez la un nivel destul de înalt și am făcut-o cu toată pasiunea. Acum, mă dedic antrenoratului unde sper ca rezultatele să fie pe măsură. Schiul e un sport greu, frumos și foarte sănătos.

SKI Magazine: Care a fost cel mai important moment din cariera de sportiv pentru tine?

Alexandru Barbu: Cel mai important moment a fost Olimpiada de Iarnă de la Sochi unde am reușit împreună cu echipa mea (fratele meu Sebastian, preparatorul fizic Manu Petre și fizioterapeutul Maierean Neluțu). A fost cel mai bun rezultat al unui român la olimpiada la schi alpin: locul 21 la slalom special. Este cea mai frumoasă experiență pe care am avut-o ca sportiv și cel mai bun rezultat al meu. Pe lângă, au mai fost și multe alte concursuri câștigate cu rezultate bune.

SKI Magazine: Te antrenezi în continuare? Cum a fost anul acesta pentru tine?

Alexandru Barbu: Da, mă mai antrenez. Merg să alerg. Pandemia ne-a cam relaxat, dar a fost o relaxare plăcută combinată cu muncă și timp pentru a face planuri pentru viitor.

SKI Magazine: Știm că pe lângă schi ai și alte pasiuni. Povestește-te. Te gândești la o nouă carieră de sportiv?

Alexandru Barbu: Sunt pasionat de motorsport și tot ce înseamnă gălăgie și miros de benzină. Sunt alături de fratele meu la raliuri și din când în când mă mai urc și eu la volan. Fac parte din echipa lui tehnică unde am învățat multe despre mașini. Când suntem acasă, întreținem mașini istorice și de curse. Este o pasiune veche pe care o avem amândoi de mici. Ca și carieră… poate într-o zi voi încerca să fac și eu un campionat întreg în mașină de raliu.

SKI Magazine: La ce crezi că ne putem aștepta în noul sezon competițional, ținând cont de noile realități?

Alexandru Barbu: Va fi un sezon greu, în care va trebui să găsim concursuri bune și să reușim să facem, în calitate de echipă a României, rezultate bune. Eu sper să fim cu toții sănătoși și să reușim să ne practicăm sportul la un nivel cât mai înalt și bine.

SKI Magazine: Ce mesaj le transmiți tinerilor din România care vor să practice schiul alpin și celor care vor să facă performanță?

Alexandru Barbu: Schiul este un sport frumos și greu în același timp. Cine dorește să facă schi de performanță trebuie să știe că nu este doar un sport de iarnă. Și vara trebuie să te pregătești atât fizic, cât și specific. Dar sportul te duce prin multe situații din care înveți multe și care te fac să fii puternic.

Interviu realizat de Bianca Șomlea

Ski&Outdoor Magazine este un proiect independent, care nu aparține niciunui trust și care se finanțează doar prin eforturi proprii, iar spațiile de publicitate sunt limitate.

Dacă îți place proiectul nostru și împărtășești aceleași valori, poți contribui și tu.

Susțin Ski&Outdoor Magazine