Măsuri de siguranță pentru sezonul de schi

Sinaia
Domeniul Schiabil Sinaia

Măsuri de siguranță pentru stațiunile montane. Asociația Națională a Agențiilor de Turism (ANAT) împreună cu primăriile au pregătit o serie de măsuri de siguranță pentru a putea primi turiștii. Una dintre ele prevede ca instalațiile de cablu închise precum telecabine și gondola să funcționeze la capacitate redusă și să fie ventilate corespunzător prin deschiderea geamurilor. Acesta este o măsură discutată de Salvamont Brașov și Asociația Transportatorilor pe Cablu.

În anul 2020 România a fost destinația preferată a românilor pentru petrecerea vacanței, în contextul pandemiei de COVID-19. Lipsa unui set de măsuri de siguranță pentru turiștii străini care intră în țară, închiderea restaurantelor sau centrelor SPA au anulat șansă poziționării țării noastre că destinație turistică sigură. Dorim să nu se mai întâmple același lucru la deschiderea sezonului de iarnă. Turismul, dacă este practicat în siguranță, înseamnă atât sănătate fizică, cât și mentală. Pe de altă parte, orice activitate în aer liber ajută la întărirea imunității, a arătat Dumitru Luca, președintele ANAT.

ANAT împreună cu autoritățile locale care administrează stațiunile montane vin astfel în întâmpinarea autorităților centrale cu propuneri de securitate sanitară a stațiunilor montane, pentru a continua promovarea acestor destinații în agențiile de turism, că o strategie de a încuraja turiștii să meargă în stațiuni. Până în prezent, ANAT a avut întâlniri cu reprezentanți ai autorităților locale pentru stațiuni precum Vatra Dornei, Predeal, Sinaia, Azuga, Poiana Brașov, Cavnic și Lupeni.

Pregătiri pentru sezonul de iarnă

Primăria Sinaia a pregătit un plan de măsuri elaborat împreună cu Asociația Transportatorilor pe Cablu din România, care va fi înaintat autorităților. Salvamont Brașov a menționat că materialul conceput împreună cu Asociația Transportatorilor pe Cablu a fost transmis către Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri (MEEMA), în atenția Secretarului de Stat Răzvan Parjol. Astfel, se propune că la instalațiile de cablu închise, telecabine și gondole, să se reducă capacitatea și să fie ventilate corespunzător prin deschiderea geamurilor. De asemenea, acestea vor fi dezinfectate periodic.

Primăria Brașov a menționat că analizează propunerile venite de la Asociația Transportatorilor pe Cablu și urmează discuții și cu administratorii domeniilor schiabile din Poiana Brașov pentru stabilirea fluxurilor de turiști și a normelor de siguranță. Întrucât aceste instalații funcționează și pe timpul verii, o mare parte din măsurile de siguranță sunt implementate deja.

Se analizează modalitatea de îmbunătățire a acestor măsuri având în vedere că sezonul de schi presupune un număr mai mare de utilizatori ai instalațiilor.

De asemenea, trebuie analizat sistemul de preluare a turiștilor. De exemplu, există o parcare de tip park-and-ride în Poiana Mică din care s-ar face transferul pe mijloace de transport în comun dar, în condițiile actuale de distanțare socială, trebuie suplimentat numărul de mijloace de transport. Totuși, în situația pandemiei, mașina proprie ar fi mijlocul de transport încurajat pentru turiști. Încă nu s-a stabilit o dată oficială de deschidere a sezonului însă stațiunile, alături de agenții economici, se vor raporta la anii anteriori.

Potrivit lui Valeriu Claudiu Ștefan, vicepreședinte ANAT, președinte al Comisiei revanzatori / intermediari din cadrul ANAT și inițiatorul acestor discuții cu autoritățile locale, s-a propus stabilirea unei noi întâlniri între reprezentanții ANAT și primăriile stațiunilor, la sfârșitul lunii noiembrie sau începutul lunii decembrie, în vederea promovării unui document final cu măsuri de siguranță, care vor fi comunicate turiștilor înainte de deschiderea oficială a sezonului.

Scris de: Bianca Șomlea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *