Se deschide SuperSki Cavnic! Care este situația pârtiilor din țară

UPDATE 2: Pârtiile Mărișel din județul Cluj au deschis sezonul de schi de 1 Decembrie. Se schiază pe pârtia Albastră deservită de teleschiul care funcționează între orele 10:00-20:00. Au fost anunțate și prețurile noului sezon de schi și metoda de achiziție a abonamentelor.

Administratorii spun că au luat toate măsurile de siguranță și îi îndeamnă pe toți cei care vin schi să respecte regulile de bază anti-Covid pentru a avea un sezon reușit: păstrarea distanței sociale minime de 2 metri și măștii de protecție.

UPDATE: Arena Platoș Păltiniș deschide sezonul de schi în 1 Decembrie. Prima pârtie care se va deschide este pârtia A, cea mai lungă pârtie a complexului, și sunt șanse mari ca până marți și pârtia Arena să poată fi funcțională. Instalațiile de transport pe cablu vor funcționa între orele 10:00 și 17:00. Pentru că municipiul Sibiu și alte câteva localități din județ sunt în stare de carantină, autoritățile permit accesul înspre stațiunea Păltiniș doar persoanelor care vin din zone necarantinate și au declarație de tranzit și persoanelor care pot face dovada unei rezervări de cazare în stațiune.

SuperSki Cavnic deschide sezonul de schi. Începând de luni, 30 noiembrie, se va putea schia pe pârtia Roata 1, adică pe 1 kilometru din cei 6 kilometri ai domeniului schiabil. Telescaunul va funcționa între orele 11:00-20:00.

Administratorii domeniului schiabil din Maramureș au deschis weekendul trecut și pârtia de sănii (60 m lungime) care funcționează între orele 10.00-19.00. Se pot folosi doar săniile disponibile pentru închiriere care sunt dezinfectate după fiecare client. Restaurantul este închis pentru servirea la interior pentru cei care nu sunt cazați la hotel. Mâncarea poate fi servită însă pe terasă sau în regim take away.

Cel mai important lucru în această perioadă este implementarea măsurilor care limitează răspândirea virusului, spun administratorii:

  • purtarea măștii sau a cagulei este obligatorie;
  • trebuie respectată distanța de 2 metri față de celelalte persoane;
  • pe telescaunul de 2 locuri pot urca 2 persoane doar dacă sunt din cadrul aceleași familii sau grup de oameni;
  • pentru a nu crea aglomerație la baza pârtiei, persoanele care nu schiază nu vor putea sta la baza pârtiei ca “spectatori”. Ei pot să urce și să coboare cu telescaunul sau să achiziționeze bilet de intrare în zona special amenajată pentru sănii. Aceștia au acces și la cele 2 apres-ski-uri în aer liber (unul amenajat lângă parcarea de la baza pârtiei, iar altul în vârful telescaunului).
Pârtia Constantinescu

Duminică, la Straja, s-a deschis pârtia Constantinescu (1.1 km lungime). Instalațiile sunt deschise între orele 09:00-17:00, iar stratul de zăpadă măsoară 30 cm. În weekend s-a deschis și Umbrela Bar Straja și pârtia de începători Platoul Soarelui, unde iubitorii sporturilor de iarnă au prins deja două zile pline de schi. Acolo au fost create două culoare pentru îmbarcarea la teleschi. Starea pârtiei este medie spre bună.

La Azuga, au fost deschise pârtiile pentru începători: Sorica, deservită de bandă și Cazacu, deservită de babyschi. Au fost deschise și centrele de închirieri, iar instructorii îi așteaptă pe care vor să învețe să schieze sau să se dea cu placa. Se schiază pe zăpadă artificială, iar administratorii continuă amenajarea pârtiilor mari.

În Poiana Brașov, weekendul trecut au început oficial pregătirile de iarnă, iar autoritățile locale așteaptă decizii favorabile de la centru. “Din punctul meu de vedere, schiul este unul din sporturile sigure, în ceea ce privește răspândirea acestui virus, mai ales că vom implementa şi măsurile pe care le-am discutat cu operatorul transportului pe cablu. Atât brașovenii, cât şi domeniul HoReCa din Braşov și, mai ales, din Poiană, au nevoie de acest sezon de schi. Tocmai de aceea am şi menţinut tarifele la transportul pe cablu la nivelul de anul trecut. Sper ca evoluţia pandemiei, atât la nivel local, naţional, dar şi al UE să ne permită să deschidem acest sezon încă de la sfârşitul lunii decembrie”, a declarat primarul municipiului Brașov Allen Coliban,  potrivit Agerpres.

La Predeal, deși pârtiile nu au fost deschise oficial, este plin de turiști care au venit să profite de prima zăpadă a iernii și să se distreze pe pârtia de sănii. La Sinaia încă nu sunt condiții de schi, dar gondola funcționează. După verificările și autorizările anuale, instalațiile de transport pe cablu au reluat funcționarea conform programului obișnuit: Gondola Sinaia: 09:00 – 17:00, Gondola Carp: 09:30 – 16:30. Purtarea măștii de protecție este obligatorie pentru toate persoanele care au împlinit vârsta de 5 ani, în toate spațiile deschise și în gondola, spun administratorii.

Și la Arena Platoș Păltiniș crește stratul de zăpadă, iar administratorii spun că vor anunța în curând data deschiderii pârtiilor de schi. Până atunci, a fost deschisă pârtia de sănii.

Pârtia Teleschi Felescu
photo: Visual Avenue

La Mărișel, în județul Cluj, pârtiile sunt închise momentan pentru schi, dar se poate ieși la o distracție cu sania. Administratorii au început pregătirea pârtiilor de mai bine de două săptămâni și așteaptă condiții meteo favorabile pentru a porni instalații de transport pe cablu: teleschiul pentru pârtia albastră (10:00-20.00) și telescaunul pentru plimbări (10.00-16.30).

Și pe pârtia Feleacu de lângă Cluj-Napoca au fost pornite tunurile de zăpadă. Accesul pe pârtie este momentan interzis dar luni, 30 noiembrie, de la ora 10.00, se deschide Fun Park-ul unde oamenii se pot distra la tubing și rotondo. Tot de luni, începând cu ora 11.00, cei de la Cetina – Ski&Outdoor Team deschid lecțiile de schi. Echipamentele de ski se pot închiria direct de la Fun Park. “Menționăm faptul că nu se va putea lăsa încălțămintea în interiorul centrului de închirieri, în schimb afară va fi amenajată o zonă acoperită cu băncuțe, unde vă puteți echipa. Echipa noastră a luat toate măsurile de siguranță împotriva virusului COVID19 și pentru prevenirea răspândirii acestuia. Vă rugăm să păstrați distanța minimă de 2 metri unul față de celălalt și să purtați masca de protecție!”, este anunțul făcut de instructorii de schi.

Vezi care este situația pârtiilor la nivel european și ce decizii sunt așteptate de sărbători, aici.

Scris de: Bianca Șomlea 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *