Salvamont România, poziție fermă după un articol de presă. “Jandarmii montani NU salvează vieți, ci salvatorii montani”

sursa: FB / Salvamont Romania

Salvamont România a luat o poziție fermă în urma unui articol publicat de un cotidian național în data de 2 decembrie 2020. Intitulat ”Steagul României, arborat pe vârf de munte”, articolul conținea afirmația ”… Jandarmii montani sunt cei care salvează vieți, pe munte, fiind cei care intervin în operațiunile cele mai complicate, pe care Serviciul Salvamont nu le poate rezolva. Mii de turiști au nevoie de ajutor, anual, în munții României”. Reprezentanții Salvamont România spun că aceste afirmații sunt total eronate.

“Jandarmii montani NU sunt cei care salvează vieți pe munte, aceasta este atribuția structurilor Salvamont și niciodată jandarmii montani nu au reușit vreo acțiune de salvare pe care să o fi ratat vreo echipă Salvamont, iar miile de turiști care cer anual ajutor pe munte au primit și primesc acest ajutor de la echipele Salvamont.

Considerăm că aceste afirmații sunt făcute fie din slaba informare a autorului articolului, fie în baza unor informații false transmise autorului și menite să aducă atingere imaginii structurilor Salvamont sau să atribuie jandarmilor montani merite necuvenite.

În ultimii cinci ani, structurile Salvamont au avut o medie de peste 6500 de intervenții anual și un grad de răspuns de 100% la solicitările specifice domeniului de activitate, doar cu resursele proprii, acest lucru confirmând că acestea sunt organizate corespunzător, își dimensionează corect, își dezvoltă permanent resursele umane și materiale și, în activitatea derulată, nu au solicitat ajutorul jandarmilor montani și au demonstrat că nu au nevoie aceștia sau de alte resurse, exceptând cele de preluare pentru transport al accidentaților către unitățile medicale, ambulanțe SAJ, SMURD, respectiv elicoptere IGAV-SMURD, resurse care au fost asigurate corespunzător în baza relației de coordonare operativă existentă cu Departamentul pentru Situații de Urgență din cadrul Ministerului de Interne.

Pentru o corectă informare a cititorilor, conform legislației în vigoare, pe lângă sarcinile specifice de ordine publică, jandarmii montani pot interveni și în alte evenimente produse pe munte, dar în care să nu fie implicate persoane accidentate, cu afecțiuni medicale sau a căror viață le este pusă în pericol, aceste situații fiind clar definite în responsabilitățile structurilor Salvamont și soluționate întotdeauna doar de către salvamontiști.

În România sunt organizate 42 de structuri Salvamont în 24 de județe, acestea fiind singurele structuri abilitate oficial si care dețin personal pregătit profesional si atestat pentru a interveni pentru salvarea persoanelor accidentate în zona montană, activează un număr de circa 800 de salvatori montani atestați, dintre care peste 300 sunt salvatori montani angajați”, se arată în comunicatul emis de Salvamont România.

Scris de: Bianca Șomlea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *