Debut de sezon în forță pentru Ania Caill: Super G-ul de la St. Moritz

UPDATE: Super G-ul de sâmbătă de la St. Moritz a fost anulat. Din cauza căderilor masive de zăpadă și a vântului puternic, oficialii au hotărât să anuleze cursa programată sâmbătă. Nu a fost comunicată, încă, nicio decizie cu privire la cursa de duminică.

Ania Caill începe noul sezon competițional în acest weekend cu etapa de Cupă Mondială de schi alpin de la St. Moritz, Elveția! Ea va participa la probele de slalom super-uriaș din 5-6 decembrie. În ciuda restricțiilor din acest an, schioare româncă de origine franceză, a reușit să se antreneze puternic și spune că se simte mai în formă decât oricând.

Ania Caill a avut un ultim sezon de excepție în Cupa Europei la Schi Alpin, ocupând locul 9 în clasamentul general al competiției, la Coborâre. La începutul lunii februarie, la Pila Vale d’Aosta, s-a clasat pe locul 2 la Pila Vale d’Aosta, stabilind astfel cel mai bun rezultat la schi alpin al României din ultimii 30 de ani. A urmat un loc 7 la cursa de coborâre de la Crans Montana din Elveţia. Schioarea Coronei este pregătită de Ioan Valeriu Achiriloaie, fost sportiv de performanță. Ania și Ionuț au povestit, pentru SKI Magazine, despre pregătire și obiectivele lor în sezonul 2020-2021.

SKI Magazine: Cu ce gânduri pornești la drum în noul sezon competițional?

Ania Caill: Sunt pozitivă și calmă. Știu că am făcut pregătirea care trebuie. Acum trebuie să începem sezonul, să ne acomodăm cât mai repede cu ritmul și atmosfera competițiilor. Chiar în acest week end avem primele cupe mondiale la probele de viteză. Sunt în formă, așteptăm cu nerăbdare să putem începe în sfârșit sezonul.

SKI Magazine: Care sunt așteptările pentru St. Moritz?

Ionuț Achiriloaie: La St. Moritz ajungem după o perioada de 9 luni și jumătate fără concursuri. Nu doresc să adaug presiunea rezultatului X sau Y. Îmi doresc că Ania să reintre în atmosfera competițională și să schieze ca la antrenament. Este important să vedem unde se situează, iar de la următoarea cursa putem să începem să discutăm despre alte obiective.

Nici o pârtie de Cupa Mondială nu putem spune că este ușoară. St. Moritz este un loc de mare tradiție în schiul alpin cu o istorie bogată, iar pârtia este una destul de tehnică. Nu e una din pârtiile favorite ale Aniei din trecut, dar acum este la alt nivel și sunt sigur că poate face treaba bună.

SKI Magazine: A fost un an greu pentru toată lumea, cu restricții de multe feluri. Cum te simți comparativ cu sezonul trecut și cum ai reușit să te antrenezi?

Ania Caill: Mă simt mai pregătită decât sezonul trecut. Da, a trebuit să fac mai multe eforturi în sensul că a trebuit să găsim o sală de forță deschisă sau, când totul era închis, a trebuit să cumpărăm materialele și să amenajăm o zonă de lucru acasă. La ski la fel a trebuit să ne modificăm planurile de mai multe ori, pentru că se închideau stațiunile. Dar am rămas calmi și am luat totul pas cu pas. Ne-am adaptat. Nu am făcut planuri prea multe în avans, am luat decizii pe loc, și vedeam pe moment ce și unde se putea face ceva.

Dar, per total, pot să zic că ne-am descurcat bine și că am avut parte de o pregătire fizică mai bună decât anul trecut și antrenamentele pe schiuri au fost de asemenea mai multe și mai bune decât sezonul trecut.

Ionuț Achiriloaie: Avem în total 54 de zile pe schiuri până la momentul de față, ceea ce este destul de bine. Nu este chiar la standardul celor mai buni aschiori din lume care au în medie undeva la 70 de zile, dar este mai mult decât a avut Ania până acum. A fost un an surprinzător de bun că pregătire, spun surprinzător din pricina pandemiei. Nu știam ce antrenamente putem accesa, dacă vor fi, nu vor fi etc. Dar din cauza relaților pe care am reușit se mi le creez de-a lungul timpului am reușit să avem mai multe colaborări în pre-sezon, printre care: echipele Americii și Germaniei de viteză, fosta campioană mondială Ilka Stuhec, campioană olimpică Ester Ledecka s.a.m.d.

SKI Magazine: Care sunt obiectivele tale pentru acest sezon competițional?

Ania Caill: E mai greu de stabilit anul acesta pentru că, la fel, va trebui să ne adaptăm. E posibil ca anumite curse să nu se țină. În plan am să ajung în top 10 în Cupa Europei și să mă apropii cât mai mult de top 30 în Cupa Mondială. Dar, obiectivul principal este să ajung în formă la campionatele mondiale din Italia în februarie unde vreau să schiez la nivelul meu cel mai bun și am un rezultat frumos.

Ionuț Achiriloaie: Dacă totul ar fi mers normal aveam un plan să jonglăm între Cupa Europei și Cupa Mondială, însă acum trebuie să vedem ce se ține și ce nu. Spre exemplu după cele două curse cu care debutam în noul sezon de la St. Moritz, ne doream să facem Cupa Europei de la Val di Fassa. Aceasta a fost anulată și atunci ne-am îndreptat atenția către Cupa Mondială de la Val d’Isere. Așadar, trebuie să avem răbdare și să stabilim de la cursa la cursa ce este mai bine pentru sportiva noastră. Sigur că anul acesta cea mai mare atenție o avem pe Campionatul Mondial din februarie de la Cortina d’Ampezzo.

SKI Magazine: Pe lângă antrenamentele fizice, știm că foarte mult contează și psihicul unui sportiv. Ionuț, cum o încurajezi pe Ania și ce sfaturi îi dai înainte de o competiție?

Ionuț Achiriloaie: Îi spun doar să schieze cum schiază ea de obicei la antrenament. Nu trebuie nici mai mult, nici mai puțin. Sunt convins că dacă își aduce schiul ei din antrenament în cursă vom fi fericiți după ce trece linia de sosire. Are 25 de ani și este un sportiv matur din toate punctele de vedere. Am încredere în ea că știe singură ce trebuie să facă înainte de o cursa ca să se simtă bine. Dacă se gândește la pregătirea pe care am avut-o în acest sezon sunt sigur că îi va aduce o stare de liniște și încredere pentru ce urmează.

Interviu realizat de Bianca Șomlea

Ski&Outdoor Magazine este un proiect independent, care nu aparține niciunui trust și care se finanțează doar prin eforturi proprii, iar spațiile de publicitate sunt limitate.

Dacă îți place proiectul nostru și împărtășești aceleași valori, poți contribui și tu.

Susțin Ski&Outdoor Magazine