Schi fără limite. Persoanele cu dizabilități motorii pot să schieze în România!

sursa: Pârtia Teleschi Feleacu/Caiac Smile

Pasiunea pentru schi nu are limite. Din acest sezon, persoanele cu dizabilități motorii din România pot să se bucure de senzația unică de a aluneca de zăpadă. Cei de la asociația Caiac Smile din Satu Mare au adaptat 5 scaune cu rotile pentru schi și pe care le va dona pârtiilor din țară. Primii care au primit un astfel de scaun au fost cei de la Pârtia Teleschi Feleacu.

sursa: Pârtia Teleschi Feleacu/Caiac Smile

Am primit acest scaun de schi pentru persoanele cu dizabilități și am făcut o primă demonstrație. A fost o experiență motivantă pentru toată lumea. Vorbim de schi fără limite… este ceva minunat. Trebuie să mai facem mici adaptări la bandă, iar peste o săptămână cred că vom putea deja primi doritorii. Practic, cu acest scaun, persoanele cu dizabilități pot coborî pârtia mică împinși de un instructor, iar cei care vor prinde gustul acestui sport vor avea șansa să învețe să schieze singuri, cu ajutorul celor de la Caiac Smile. Asta presupune folosirea monoski-ului, un aparat mai complex, dar care există în dotarea asociației din Satu Mare.

Este o acțiune integrată în proiectul nostru mai mare ‘Schi pentru suflet’, în cadrul căruia oferim lecții gratuite de schi copiilor care provin din familii cu situație materială precară sau copiilor de la casele de copii. Le asigurăm atât orele de schi, cât și echipamentele necesare și încercăm să îi ajutăm și cu haine de iarnă, spune Radu Mureșan, administratorul pârtiei Teleschi Feleacu.

Alte 4 scaune pentru schi au fost donate deja sau vor ajunge în curând în Poiana Brașov, Cheile Grădiștei, Icoana Cavnic și Vatra Dornei. Toate persoanele cu dizabilități motorii din țară care vor vrea să încerce schiul vor putea să facă acest lucru gratuit.

sursa: Pârtia Teleschi Feleacu/Caiac Smile

Noi am făcut singuri aceste scaune pe care persoanele cu dizabilități pot coborî pârtia însoțiți. Avem în dotare și 2 monoski, care sunt echipamente mai scumpe (de la aprox. 3.000 euro în sus), cumpărate, cu care acestea pot să schieze singure. E un scaun dotat cu talpă telescopică, iar bețele folosite au fiecare în capăt câte un schi. Persoanele cu dizabilități pot urca pârtia pe bandă sau pe teleschi, fără probleme Oriunde vor fi doritori în țară, noi vom merge cu aceste monoski-uri și îi vom învăța să schieze. La începutul anului am fost în Austria, unde am învățat cum se utilizează și avem deja membri în asociație care schiază singuri., spune Ionuț Stancovici, fondatorul asociației Caiac Smile.

Bogdan și Vasi pe pârtia Teleschi Feleacu
sursa: Pârtia Teleschi Feleacu/Caiac Smile

Doi dintre aceștia sunt Bogdan Cioltea și Vasi Bota, amândoi pasionați de sport și adrenalină.

Am 30 de ani și am început să practic sportul de plăcere. Sunt dintotdeauna în scaun cu rotile, dar asta nu mă oprește de la a încerca cât mai multe sporturi. Îmi place foarte mult adrenalina, iar pe monoski mă simt foarte liber. Eu sper să reușim să atragem cât mai multe persoane să schieze alături de noi. Nu este greu, în câteva zile se poate învăța, spune Bogdan Cioltea.

Eu am avut un accident la 14 ani. Am căzut de la etaj și de atunci sunt în scaun cu rotile. Am practicat mai multe sporturi și am participat la mai multe campionate naționale pentru persoane cu dizabilități. Acum doi ani am încercat și caiacul, iar acum schiul. Prima dată am schiat cu scaunul cu însoțitor, a fost o senzație plăcută, dar la un moment dat a fost prea puțin. A trebuit să învăț să îmi mențin echilibrul. Bineînțeles, după ce schiezi singur vrei mai mult, mai multă viteză, crește adrenalina. Am schiat la Cavnic, la Cheile Grădiștei, la Feleacu. Îmi place mult. Nu mi-am făcut prea multe planuri… unde se ivește ocazia, acolo mă duc și schiez, povestește Vasi Bota.

Ionuț Stancovici, cel care a înființat asociația Caiac Smile, a început cu ture de caiac și caiac extrem pentru persoanele cu dizabilități. Ideea i-a venit în urmă cu câțiva ani, impresionat de un film realizat în SUA despre soldații veniți de pe front cu dizabilități și care spuneau că singurul loc în care se simt normali este caiacul, pentru că acolo se folosesc doar partea superioară a corpului. Pe viitor, Ionuț vrea să extindă ambele proiecte și să ofere cât mai multor persoane cu probleme motorii din România posibilitatea de a se bucura de caiac și schi.

Scris de: Bianca Șomlea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *