Pericol iminent de avalanșă în Parâng și Straja

Salvamont Hunedoara atrage atenția asupra unui pericol iminent de avalanșă în Parâng și Straja, la peste 1800 metri, precum și în zona de creastă a Retezatului. Salvatorii montani recomandă celor care urcă la munte să se echipeze corespunzător și să aibă grijă la deplasările în afara zonei împădurite, de la peste 1600 metri altitudine. Din dotare nu trebuie să lipsească rachetele de zăpadă, colțarii, coarda pentru cei ce urmează traseele de creastă și chiar rucsaci de avalanșă.

La suprafață se găsește un strat consistent de zăpadă proaspătă în urma cantităților însemnate de precipitații din ultimele două zile, local de peste 40 l/mp și pe arii restrânse de peste 60 l/mp. Vântul intens ce a depășit temporar 80 km/h a spulberat zăpada și a format numeroase plăci și a creat multiple troiene în zonele adăpostite. Stratul este instabil în partea superioară, iar la suprafață sunt cruste neportante și plăci de vânt, se arată în avertizarea emisă de Salvamont Hunedoara.

Ninsorile care sunt așteptate în perioada următoare vor duce la creșterea acestui strat instabil, iar vântul va forma în continuare plăci noi la peste 1800 m, în special pe versanții nordici și estici.

Scris de: Bianca Șomlea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *