Performanțele în sporturile montane, premiate la Gala Muntelui

Gala Muntelui 2021 a premiat sâmbătă, 27 martie, pe terasa Castelului Cantacuzino din Bușteni, principalele performanțe din sporturile montane, din alpinism în mod special, dar și din alte discipline de sporturi montane.

Scopul organizatorilor a fost ca, în aceste vremuri dificile, să aducă un mesaj de respect și admirație pentru sportivii care au reușit să-și cultive pasiunea pentru sporturile practicate, să obțină rezultate importante și au transmis, prin toate acestea, un mesaj de speranță pentru vremuri mai bune. 

Alături de Alpin Film Festival și Clubul Alpin Român, la organizarea ediției din acest an s-a alăturat și echipa publicației Ski&Outdoor Magazine, singura revistă de ski și sporturi outdoor din România. 

La Bușteni au fost premiate cluburile și asociațiile sportive care au realizat lucruri importante pentru promovarea culturii și educației montane. Astfel, au primit Trofeele Gala Muntelui 2021:

La recomandarea Clubului Alpin Român au fost oferite Trofeele Gala Muntelui 2020 pentru categoria alpinism următorilor sportivi:

 • Andrei Gruia și Anita Constantinescu (membră a CAR Brasov)
  Premiera trad – Piatra Craiului
 • Vlad Căpușan și Teofil Vlad
  Simfonia lunii – Cheile Bicazului
 • Alex Prigoană (membru CAR Cluj)
  Via Attraverso il Pesce – Marmolada / Via Vertigine – Monte Brento / Locker vom Hocker – Schüsselkarspitze / Welzenbach Gedenkweg –  Frankenjura
 • Titus Gontea premiul Zsolt Torok
  Tărâmul Celălalt / Împărăția Pietrei / Catrene și Dileme

Din partea Ski&Outdoor Magazine, pentru rezultate deosebite obținute în sporturile montane au primit Trofeul Gala Muntelui 2020:  

 • Viorel Pălici, Robert Hajnal și Cristina Simion – alergare montană;
 • Ania Caill și Iulia Benga – la schi alpin;
 • Andrei Preda și Maria Roșca – la schi de tură;
 • Alin Gavozdea și Iulia Popescu – la freeride ski;
 • Iulius Miklos și Cosmina Dolha – la freeride snowboard;
 • Vlad Dascălu – la mountain bike;
 • Patric Iluț și frații Luca și Toma Trandafir – la next generation. 

De asemenea, Dinu Mititeanu a primit Trofelul Gala Muntelui 2021 pentru întreaga activitate. 

Doi jandarmi montani au primit și ei diplome de onoare din partea Jandarmeriei Române:

 • Plutonierul adjunct șef Florin Gheorghe Vintilă – premiul pentru întreaga activitate;
 • Plutonierul major Ion Roșu – premiul pentru activitatea din zona montană în anul 2020.

A devenit o tradiție ca, la Gala Muntelui, Federația Română de Alpinism și Escaladă să ofere premiile pentru sportivul anului. Premierea a fost făcută de actuala conducere a FRAE, Bogdan Micu (președinte) și Szőcs Károly-Csaba  (vicepreședinte), alături de Justin Ionescu,  fostul președinte.  

Un moment important al Galei a fost acordarea Trofeul Zsolt Torok, oferit, anul acesta, lui Titus Gonțea. Zsolt Torok a fost inițiatorul Galei Alpinismului și unul dintre cei mai importanți alpiniști din România. 

Evenimentul s-a desfășurat fără spectatori, cu participarea majorității nominalizaților. Evenimentul a fost transmis online pe pagina de facebook a organizatorilor și poate fi urmărit AICI

DESPRE ALPIN FILM FESTIVAL

ALPIN FILM FESTIVAL este un eveniment cultural internaţional de film, carte și fotografie, care îşi propune să promoveze civilizația montană cu valorile ei patrimoniale, turistice, ecologice, economice, de educaţie şi sportive. Festivalul face parte din IAMF – International Alliance for Mountain Film, prestigioasa asociație mondială ce reunește 27 de evenimente cinematografice din 20 de țări de pe 5 continente.

Scris de: Dan Burlac

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *