Gala Muntelui 2021 a premiat sâmbătă, 27 martie, pe terasa Castelului Cantacuzino din Bușteni, principalele performanțe din sporturile montane, din alpinism în mod special, dar și din alte discipline de sporturi montane.
Scopul organizatorilor a fost ca, în aceste vremuri dificile, să aducă un mesaj de respect și admirație pentru sportivii care au reușit să-și cultive pasiunea pentru sporturile practicate, să obțină rezultate importante și au transmis, prin toate acestea, un mesaj de speranță pentru vremuri mai bune.
Alături de Alpin Film Festival și Clubul Alpin Român, la organizarea ediției din acest an s-a alăturat și echipa publicației Ski&Outdoor Magazine, singura revistă de ski și sporturi outdoor din România.
La Bușteni au fost premiate cluburile și asociațiile sportive care au realizat lucruri importante pentru promovarea culturii și educației montane. Astfel, au primit Trofeele Gala Muntelui 2021:
- Asociația Carpatină Ardeleană a Turiștilor / SKV / Siebenbürgischer Karpatenverein, pentru 140 de ani de activitate și promovarea drumeției în România;
- Proiectul Via Transilvanica, pentru cel mai bun proiect montan;
- Asociația Climb Again, pentru proiectul Expediția Mont Blanc 2020 (prima ascensiune din România a doi nevăzători pe Mont Blanc);
- Asociația Caiac Smile, pentru proiectul de echipament de schi pentru persoane cu dizabilități motorii);
- Grupul de Explorări Subacvatice și Speologice, pentru 40 de ani de speologie;
- Echipele Salvamont Bușteni, Sinaia și Azuga, pentru interventia anului 2020 de salvare montană (acțiunea de salvare din Acele Morarului) – premiul a fost oferit de primarul orașului Bușteni, Mircea Corbu.
- Clubul sportiv Babarunca, pentru promovarea Orientării ca disciplină sportivă.

La recomandarea Clubului Alpin Român au fost oferite Trofeele Gala Muntelui 2020 pentru categoria alpinism următorilor sportivi:
- Andrei Gruia și Anita Constantinescu (membră a CAR Brasov)
Premiera trad – Piatra Craiului - Vlad Căpușan și Teofil Vlad
Simfonia lunii – Cheile Bicazului - Alex Prigoană (membru CAR Cluj)
Via Attraverso il Pesce – Marmolada / Via Vertigine – Monte Brento / Locker vom Hocker – Schüsselkarspitze / Welzenbach Gedenkweg – Frankenjura - Titus Gontea – premiul Zsolt Torok
Tărâmul Celălalt / Împărăția Pietrei / Catrene și Dileme
Din partea Ski&Outdoor Magazine, pentru rezultate deosebite obținute în sporturile montane au primit Trofeul Gala Muntelui 2020:
- Viorel Pălici, Robert Hajnal și Cristina Simion – alergare montană;
- Ania Caill și Iulia Benga – la schi alpin;
- Andrei Preda și Maria Roșca – la schi de tură;
- Alin Gavozdea și Iulia Popescu – la freeride ski;
- Iulius Miklos și Cosmina Dolha – la freeride snowboard;
- Vlad Dascălu – la mountain bike;
- Patric Iluț și frații Luca și Toma Trandafir – la next generation.
De asemenea, Dinu Mititeanu a primit Trofelul Gala Muntelui 2021 pentru întreaga activitate.
Doi jandarmi montani au primit și ei diplome de onoare din partea Jandarmeriei Române:
- Plutonierul adjunct șef Florin Gheorghe Vintilă – premiul pentru întreaga activitate;
- Plutonierul major Ion Roșu – premiul pentru activitatea din zona montană în anul 2020.
A devenit o tradiție ca, la Gala Muntelui, Federația Română de Alpinism și Escaladă să ofere premiile pentru sportivul anului. Premierea a fost făcută de actuala conducere a FRAE, Bogdan Micu (președinte) și Szőcs Károly-Csaba (vicepreședinte), alături de Justin Ionescu, fostul președinte.
Un moment important al Galei a fost acordarea Trofeul Zsolt Torok, oferit, anul acesta, lui Titus Gonțea. Zsolt Torok a fost inițiatorul Galei Alpinismului și unul dintre cei mai importanți alpiniști din România.
Evenimentul s-a desfășurat fără spectatori, cu participarea majorității nominalizaților. Evenimentul a fost transmis online pe pagina de facebook a organizatorilor și poate fi urmărit AICI.
DESPRE ALPIN FILM FESTIVAL
ALPIN FILM FESTIVAL este un eveniment cultural internaţional de film, carte și fotografie, care îşi propune să promoveze civilizația montană cu valorile ei patrimoniale, turistice, ecologice, economice, de educaţie şi sportive. Festivalul face parte din IAMF – International Alliance for Mountain Film, prestigioasa asociație mondială ce reunește 27 de evenimente cinematografice din 20 de țări de pe 5 continente.
Scris de: Dan Burlac
Ski&Outdoor Magazine este un proiect independent, care nu aparține niciunui trust și care se finanțează doar prin eforturi proprii, iar spațiile de publicitate sunt limitate.
Dacă îți place proiectul nostru și împărtășești aceleași valori, poți contribui și tu.
Susțin Ski&Outdoor Magazine