GALA MUNTELUI: Trofeul ZSOLT TOROK – Titus Gonțea

La Gala Muntelui 2021, Titus Gonțea a fost premiat cu Premiul Zsolt Torok, cea mai mare distincție acordată la gala pentru cele 3 premiere realizate anul trecut. În 2020, Titus a finalizat traseul Tărâmul Celălalt (Memorial George Mariș) – probabil cel mai lung traseu de perete din România. În ultimii ani a abordat și stilul Trad, deschizând câteva trasee în Piatra Craiului (PC), și chiar și în Peretele Văii Albe (PVA). 

Anul trecut a deschis în stilul Titus Gonțea – cel mai prolific premierist al ultimilor 30 de ani în România, și unul din cei mai pasionați cățărători de perete de la noi. 

A deschis în ultimii ani undeva la 15 premiere alpine cu dificultăți ridicate, și protecții pe trasee reduse la minim, trasee în care doar cei mai pregătiți cățărători s-au încumetat de-a lungul timpului să le parcurgă. 

Titus este un adept al stilului curat și tradițional este unul din pionierii cățărării moderne și tradiționale în România ultimilor ani. 

Prima premieră realizată a fost Sărutul Pământului la vremea aceea un pas înainte în ceea ce privește alpinismul de perete în țara noastră, a continuat cu Alternativa Întunecată (în Postavaru), Exordium ex Abruptum, Abissus Inexpugnabilis, Mezantrotheosis, Garda de Fier și Înger Căzut, Excelsior și culminând cu 

Ultimatum și Cetatea Eternă, două trasee încă neparcurse complet.

Tradițional – Catrene și Dileme (PC) și Împărăția Pietrei (Memorial Ionel Coman) – PVA. 

Titus nu a deschis doar trasee de alpinism ci și nenumărate trasee de escalada în zona Tâmpa, Solomon, Piatra Mare, iar Aboland în Postavaru este o zona de escalada deschisă în întregime cu aproape 100 trasee de escalada. 

Scris de: Dan Burlac

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *