Avertisment de la cercetători: Ghețarii din Elveția continuă să se topească

Volumul ghețarilor elvețieni a scăzut cu aproape 1% în 2021, în ciuda zăpezii abundente din timpul iernii și a verii destul de răcoroase, arată cercetătorii de la Academia Elvețiană de Științe.

Topirea ghețarilor elvețieni în ultimele trei decenii a fost imensă, se arată într-un raport publicat marți pe site-ul Academiei, scnat.ch.

„Din păcate, în vremea schimbărilor climatice, chiar și un an <bun> nu este suficient de bun pentru ghețari. Topirea gheții a continuat, deși într-un ritm mai lent”, susțin cercetătorii.

Conform acestora, în aprilie pe majoritatea ghețarilor s-au înregistrat ninsori ușor peste medie, iar luna mai a adus mai multă zăpadă pe munți. Astfel, ghețarii au fost relativ bine protejați de zăpada de iarnă până în luna iulie.

Cu toate acestea, specialiștii estimează că, în ultimele 12 luni, în toată Elveția s-au pierdut aproximativ 400 de milioane de tone de gheață, aproape 1% din volumul ghețarilor.

Conform rețelei elvețiene de monitorizare a ghețarilor GLAMOS, topirea gheții a fost observată pe toți cei 22 de ghețari măsurați.

Specialiștii spun că anul acesta s-a înregistrat cea mai mică pierdere de gheață din 2013 încoace.

Potrivit MeteoSwiss, lunile de vară din 2021 au fost printre cele mai umede înregistrate în ultimii 100 de ani. Temperaturile au fost în intervalul valorilor medii din ultimele trei decenii, dar cu 1,8 grade Celsius mai ridicate comparativ cu perioada 1961-1990.

„Impactul schimbărilor climatice este evident în volumul total de zăpadă proaspătă din vară, care este surprinzător de scăzut în ciuda precipitațiilor: Weissfluhjoch (GR, 2540 m), de exemplu, a înregistrat 155 cm de zăpadă proaspătă în timpul verii foarte umede din 1987; în 2021 avea doar 20 cm”, au exemplificat specialiștii Academiei Elvețiene de Științe.

Scris de: Călin Pop

Foto: scnat.ch/M. Huss

Ski&Outdoor Magazine este un proiect independent, care nu aparține niciunui trust și care se finanțează doar prin eforturi proprii, iar spațiile de publicitate sunt limitate.

Dacă îți place proiectul nostru și împărtășești aceleași valori, poți contribui și tu.

Susțin Ski&Outdoor Magazine