Zece ani de când românii au cucerit Polul Sud. Aventurile lui Coco Galescu în Antartica

SKI Magazine | Polul Sud

În urmă cu zece ani, doi temerari români au cucerit Polul Sud. Cornel Galescu (Coco) și Romeo Dunca sunt primii români care au ajuns în cel mai sudic punct al Pământului, iar expediția lor nu a fost deloc una ușoară. Cei doi au rămas blocați acolo trei săptămâni, timp în care s-au adăpostit într-un cort, la -35 de grade Celsius. Coco a povestit, pentru SKI Magazine, ce a însemnat pentru el expediția din Antartica și a rememorat momentele trăite acolo.

CORNEL GALESCU/ARHIVA PERSONALA

Dan Izvoreanu: În luna decembrie se vor împlini 10 ani de când ai atins Polul Sud.

Cornel Galescu: Așa este. Cu 10 ani în urmă ne pregăteam, eu și partenerul meu de expediție, Romeo Dunca, să pornim către cel mai sudic punct al Pământului, Polul Sud din Antarctica.

Dan Izvoreanu: Din câte știu eu, voi ați fost de altfel primii români care ați atins acel punct de pe Terra, exclusiv pe schiuri.

Cornel Galescu: Da, dacă e să ne referim la acest tip de expediție, pe schiuri, într-adevăr am fost primii români care am făcut asta. Trebuie spus că înaintea noastră au mai fost conaționali de-ai noștri care au ajuns acolo cu diverse misiuni științifice  sau călătorii, pentru că la Polul Sud există posibilitatea de a ajunge cu avionul. Pe noi însă ne-a interesat partea sportivă, partea de aventură și faptul că se împlineau 100 de ani de la prima cucerire a Polului Sud, atunci când exploratorul norvegian Roald Amundsen, împreună cu echipa sa, a atins acest punct. Era 13 decembrie 1911. Noi știam că, pentru a celebra jubileul acestei premiere mondiale, ne vom întâlni cu foarte multe echipe de sportivi din diferite țări și vom avea posibilitatea să ducem drapelul României la stația de cercetare Amundsen – Scott de la Polul Sud. Acolo lucrează peste 150 de cercetători din diferite țări. Noi am știut că, să mergi pe urmele primilor exploratori care au atins acest punct de pe glob, este o șansă de a înțelege prin ce au trecut ei și de a te conecta la voința și ambițiile începutului de secol 20.

Cornel „Coco” Galescu(S), Jens Stoltenberg primul ministru norvegian si Romeo Dunca. Romanii care au ajuns in luna Decembrie la Polul Sud alaturi de expeditia norvegiana comemorativa de 100 de ani de la expeditia facuta de norvegianul Roald Amudsen. 22 decembrie 2011. CORNEL GALESCU/ARHIVA PERSONALA

Dan Izvoreanu: Spuneai că ai fost împreună cu Romeo Dunca. A fost ideea ta să mergeți împreună sau a fost dorința lui să se alăture expediției?

Cornel Galescu: Noi mai făcusem echipă cu 4 ani în urmă, în 2007, când eu cu Romeo Dunca am fost împreună la Polul Nord, tot în premieră românească. Atunci se sărbătorea Anul Internațional Polar, iar misiunea noastră oficială era de a autentifica un timbru emis de țările limitrofe Polului Nord.

Am avut această onoare de a participa la o expediție internațională care avea să pună în evidență acest moment, dar și să atragă atenția asupra pericolului încălzirii planetei și dispariției banchizei de gheață de la pol. Atunci m-am înțeles foarte bine cu Romeo; ca să fiu sincer, eu nu știam că îl voi avea partener, eu îl contactasem  pentru a obține o sponsorizare, iar el m-a întrebat dacă vreau să îl iau în expediție cu mine. Inițial am crezut că glumește, dar pe de altă parte știam că are un istoric sportiv, fusese înotător de performanță, îl știam și de la schi, știam că este un om cu o voință deosebită, așa că l-am acceptat ca partener. Sincer, m-am bucurat că voi avea un coechipier  român cu mine și putem forma o echipă. Ulterior, când s-a ivit ocazia expediției la Polul Sud l-am întrebat dacă vrea să repetăm isprava de la Polul Nord. A spus imediat da. Așa am ajuns să atingem cei doi poli ai Pământului și, iată, au trecut 10 ani de la expediția la Polul Sud. Amintirile sunt însă la fel de proaspete ca și atunci.

Dan Izvoreanu: Spuneai că ați străbătut o mare parte din distanță pe schiuri. Cum s-a desfășurat expediția?

Cornel Galescu: Spre deosebire de pionierii pe urma cărora am mers, Amundsen și Scott, care au navigat cu vapoare, noi am zburat din America de Sud până la un aeroport care se află mai jos de platoul Antarcticii. Pentru cei care nu știu, Antarctica este ca o farfurie întoarsă, care are un platou situat la 3000 de metri. Din acest motiv aici este mai frig ca la Polul Nord, din cauza altitudinii și a vânturilor puternice care suflă pe acest platou. În călătoria noastră am stat câteva săptămâni pe platoul Antarcticii, timp în care am străbătut aproape 300 de kilometri pe schiuri. Suficient cât să realizăm că cea mai mare calitate pe care trebuie să o aibă un explorator care se îndreaptă spre Polul Sud este răbdarea. Fiecare zi era la fel, și când spun zi, să vă imaginați că era ziuă tot timpul în acea perioadă a anului. Ziua polară durează 6 luni. Acolo soarele răsare o singură dată și apune o singură dată pe an. Noi am ales luna decembrie nu doar pentru faptul că atunci se împlineau 100 de ani, ci și pentru că este mai cald ca iarna. Deși în calendar era vară, afară erau temperaturi de -40 de grade. A trebuit să facem față vânturilor permanente, să rezistăm în cort și nu în ultimul rând să ne putem orienta. Însă grație tehnicii de acum nu am avut probleme.

Rămâne un oarecare mister cum, în urmă cu 100 de ani, exploratorii s-au orientat pe această suprafață imensă, lungă de 6000 de km și lată de 4000, astfel încât să atingă exact punctul în care se află Polul Sud.

Dan Izvoreanu: În urmă cu 10 ani în expediție ați fost doar voi doi sau au fost și alți sportivi?

Cornel Galescu: Am făcut parte dintr-un echipaj internațional, alături de norvegieni, elvețieni, englezi și tot grupul a ajuns la destinație. În data de 13 decembrie 2011, într-un gest de fair play, am trecut împreună linia care marchează Polul Sud. Cel mai frumos lucru a fost faptul că la momentul respectiv am fost așteptați de către premierul Norvegiei, actualul secretar general NATO, Jens Stoltenberg, care venise special să ne întâmpine. A fost un moment emoționant.

Dan Izvoreanu: Pe parcursul expediției ați întâmpinat probleme?

Cornel Galescu: Da, am întâmpinat tot felul de probleme, erau zile în care vântul bătea atât de tare încât trebuia să rezistăm în cort, am mai avut și momente în care unul dintre norvegieni a fost epuizat și a trebuit să îl ajutăm și să îl ducem pe rând cu săniile pe care le trăgeam după noi.

Dan Izvoreanu: Veți marca în vreun fel împlinirea a 10 ani de la această expediție?

Cornel Galescu: Încă nu ne-am gândit la asta, dar ar fi posibil să o facem, printr-o serie de întâlniri cu elevii, cărora îmi face plăcere de fiecare dată să le povestesc aventurile noastre.

Interviu realizat de Dan Izvoreanu

Foto: Cornel Galescu

Ski&Outdoor Magazine este un proiect independent, care nu aparține niciunui trust și care se finanțează doar prin eforturi proprii, iar spațiile de publicitate sunt limitate.

Dacă îți place proiectul nostru și împărtășești aceleași valori, poți contribui și tu.

Susțin Ski&Outdoor Magazine