Dan Popescu, Salvamont Sibiu, despre intervenția din Făgăraș după avalanșă: A durat 17 ore, la -19 grade

Salvamontistul Dan Popescu, unul dintre cei care a intervenit în noaptea de joi spre vineri pentru salvarea turiștilor surprinși de avalanșă în Munții Făgăraș, spune că acțiunea a durat 17 ore, la temperaturi de -19 grade Celsius. El a povestit cum au supraviețuit turiștii până la sosirea salvatorilor.

„Intervenția a fost una de durată, a durat aproximativ 17 ore de când am primit apelul până când am predat victima la ambulanță. Intervenția a fost destul de dificilă, totul s-a petrecut pe timp de noapte, cu vizibilitate undeva la 5, maxim 10 metri, temperatură aproximativ -19 grade, viscol, a trebuit să mergem destul de precauți”, a declarat Dan Popescu, șeful Salvamont Sibiu.

Acesta a spus că cei doi erau bine echipați.

„Am găsit o persoană de 26 de ani, de sex feminin, cu fractură la membrul inferior drept și entorsă la membrul inferior stâng. Ei erau foate bine echipați, aveau cască, piolet, colțari, coardă la ei. Din păcate, din cauza vizibilității nici ei nu au aproximat relieful foarte bine, au fost surprinși de avalanșa de mici diminsiuni, dar cu transportul lor pe o distanță mai mare”, a mai spus salvatorul.

Conform acestuia, el i-a cerut tânărului care nu a fost rănit să protejeze termic victima.

„S-a descurcat foarte bine, cu tot ce a avut la el în rucsac. Victima a reușit aproape 6 ore să supraviețuiască în condiții bune, până la sosirea noastră. Au săpat o mică groapă, acolo s-au adăpostit cu toate hainele pe care le-au avut la ei, inclusiv cu rucsacii, cu corzile și-au făcut un pat termic împotriva frigului. Au improvizat destul de bine”, a explicat Dan Popescu.

Acesta atrage atenția că riscul de avalanșă este mare în Munții Făgăraș, iar traseele la peste 1.800 de metri sunt închise.

O avalanșă a surprins joi seara doi turiști în Munții Făgăraș. O tânără de 26 de ani a fost rănită la ambele picioare.

În urma intervenției salvamonttiștilor, ea a fost predată vineri dimineața echipajelor medicale. Detalii, aici.

Scris de: Călin Pop

Foto: Facebook/Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă 

Ski&Outdoor Magazine este un proiect independent, care nu aparține niciunui trust și care se finanțează doar prin eforturi proprii, iar spațiile de publicitate sunt limitate.

Dacă îți place proiectul nostru și împărtășești aceleași valori, poți contribui și tu.

Susțin Ski&Outdoor Magazine