Iulia Benga, din nou campioană națională la slalom: Am venit să mă bucur de schi și am reușit

Iulia Benga, schioarea de 33 de ani, mamă a trei copii, a devenit săptămâna trecută din nou campioană națională la slalom. Mai mult, ea s-a clasat pe podium în concursul internațional FIS RACE de la Poiana Brașov.  

Potrivit rezultatelor oficiale, primele locuri în concursul internațional FIS RACE organizat între 22 și 25 februarie la Poiana Brașov au fost obținute, în proba de slalom, de Julia Zlatkova (Bulgaria), Nino Tsiklauri (Georgia) și Iulia Benga (România).

A fost primul an în care concursul de senioare a fost recunoscut de Federația Română de Schi și, în funcție de rezultatele din concursul internațional, s-a alcătuit și clasamentul național.

Iulia Benga a devenit astfel campioană națională de slalom.

„Am câștigat și până acum, doar că până acum nu erau omologate. Nu eram convinsă că o să merg, dar mi-am zis că nu vreau să treacă și anul acesta, mi-am luat și schiuri, și am zis hai totuși să merg. Și m-am dus. Prima zi s-a și văzut că am fost mai reticentă, era și zăpada foarte moale, am mers liniștit, și din a doua zi am dat drumul la motoare. Am câștigat la slalom la naționale, dar la FIS am fost în fiecare zi pe locul 3”, a declarat, pentru Ski&Outdoor Magazine, Iulia Benga.

Ea spune că faptul că a ajuns pe podium în concursul internațional a fost chiar o supriză.

„Nu m-am dus să mă bat cu nimeni, m-am dus doar să schiez schiul la care am visat –  am eu o vorbă cu soțul, de unt pe pâine, să simți cu adevărat plăcerea aia în timp ce concurezi – și aia mi-a ieșit, a fost așa de bine din punct de vedere psihic. Când porneam îmi ziceam să nu uit de ce am venit: eu nu am venit să urc pe podium, am venit să mă bucur de schi și chiar m-am bucurat. Pentru mine faptul că am ajuns pe podium, vorbesc de internațional, a fost chiar o surpriză și o bucurie mare”, spune schioarea de 33 de ani.

Revenire după 8 ani de pauză

Iulia Benga a revenit în schiul de performanță în urmă cu 4 ani, după o pauză de 8 ani, timp pe care l-a dedicat familiei. Are acum trei copii. Cei doi, mai mari, fac antrenamente de tenis și fotbal.

„Toți trei schiază foarte fain, dar nu de performanță. Nici nu este un sport în care eu să cred, de viitor, așa că…”, spune schioarea, care înainte de cei 8 ani de pauză a participat la Campionatele mondiale, unul de seniori și trei de juniori.

Își aduce și acum aminte de perioada aceea, despre care spune că, în ciuda rezultatelor, nu i-a adus bucurii.

„M-am lăsat pentru că nu aveam niciun viitor, nu aveam salariu, nu câștigam absolut nimic și aveam 21 de ani. (…) Era un stres, o presiune foarte mare, nu era o bucurie pentru noi, nici nu știu de ce făceam schi, eram atât de stresați, cu concursurile. Schiul era super fain, dar nu mă bucuram, eram tristă”, povestește Iulia Benga.

După pauza în care s-a dedicat exclusiv familiei, ea a revenit în sportul de performanță.

„Când m-am reapucat de antrenamente, am văzut că mă țin picioarele și am zis ce-ar fi dacă mă pun iar pe schiuri să vedem cum e. Apoi m-am dus la câteva antrenamente și m-am simțit atât de bine. Am zis hai să încerc, m-am dus la primul concurs singură, cu familia, în Serbia și am câștigat, făcusem și puncte bune și de atunci m-am dus, am tot mers la concursuri, cu bucurie, fără stres, nu mi-a mai cerut nimeni nimic, a fost o fericire, cumva ce n-am trăit cei 20 de ani de schi s-a înmplinit acum, la vârsta asta”, susține sportiva.

Despre Jocurile Olimpice

Iulia Benga ar fi putut participa în acest an și la Jocurile Olimpice de la Beijing.

„Sportivii care au fost acolo nu au fost calificați. Nici eu nu am fost calificată, dar, dacă s-ar fi luat pe drept, dacă tot voiau să trimită sportivi necalificați, apoi la slalom trebuia să merg eu, aveam punctele cele mai bune, dar nici n-am fost luată în considerare”, a declarat sportiva.

Ea crede că singura care și-a câștigat dreptul de a participa la Olimpiadă a fost Ania Caill.

Scris de: Călin Pop

Foto: Facebook/Benga Petruta Iulia

Ski&Outdoor Magazine este un proiect independent, care nu aparține niciunui trust și care se finanțează doar prin eforturi proprii, iar spațiile de publicitate sunt limitate.

Dacă îți place proiectul nostru și împărtășești aceleași valori, poți contribui și tu.

Susțin Ski&Outdoor Magazine