Schi pe pâine în Harghita – Șase destinații cu un singur skipass

Am tras o fugă de trei zile în Harghita, pentru a testa un schepsis nou, conceput de admirabila și inovativa echipă de la Visit Harghita. Și anume un skipass valabil tot sezonul de iarnă pe mai multe pârtii de schi din județ.

Practic e așa: îți cumperi o cartelă la începutul sezonului sau când dorești în perioada sezonului de iarnă și ai acces la 12 pârtii de schi din 6 locații ale județului. Cartela o poți cumpăra din oricare din cele 6 locații și o folosești „slalomând” pe o rază de cel mai mult 100 km pe domeniile SkiHarghita. O cartelă de schi pentru o zi costă 70 de lei (65 lei pentru persoanele sub 14 ani și peste 65 ani), de luni până vineri, și 85 de lei (70 lei pentru persoanele sub 14 ani și peste 65 ani), în weekend. O cartelă pentru două zile în weekend costă 160 de lei (130 lei pentru persoanele sub 14 ani și peste 65 ani). O încarci cu sume cuprinse între 100 și 290 de lei și punctele se consumă în funcție de pârtiile pe care te duci să schiezi. În general între 2 și 3 puncte o „urcare”. Avantajul când tragi linia este că te costă cu aproximativ 30% mai puțin decât dacă ai cumpăra separat câte un skipass de la fiecare pârtie. Pentru detalii vă recomand să intrați pe aplicația sau pe site-ul Visit Harghita, care vă lămurește cum stă treaba.

Colț de rai la Borsec

Prima pârtie testată a fost dragul Borsec. Spun de mult timp că această stațiune va deveni curând una dintre destinațiile cele mai plăcute și exclusiviste din România. Dinamica acestui colț de rai pentru sporturile outdoor este impresionantă și tot ce se întâmplă aici este în favoarea renașterii unei stațiuni aristocratice, unde sportul, gastronomia și apele minerale sunt ingredientele unei vacanțe mereu reușite.

Complexul de schi Speranța – unele dintre puținele pârtii din Harghita care sunt administrate de primărie – este perfect pentru o zi relaxantă de schi, cu o suprafață excelent întreținută.

Cele două pârtii din Borsec – Speranța și Prichindel – au 680, respectiv 814 metri lungime și sunt echipate cu un teleschi. Pârtia Speranța este o „roșie” cinstită, care deși nu este foarte lungă, reușește să smulgă zâmbete datorită pantei măricele și constante de pe primele două treimi; beneficiază de instalație de nocturnă și de zăpadă artificială. Pârtia albastră Prichindel șerpuiește prin pădure, având o pantă optimă pentru primele incursiuni pe schiuri. La baza pârtiilor se află un mic patinoar și un restaurant cu terasă. Cum pârtiile se află chiar la marginea stațiunii Borsec, există destule variante de cazare și de relaxare după schi; se remarcă aici centrele de wellness/spa – anul acesta urmând să fie deschis aici unul dintre cele mai moderne astfel de complexe din România – zonele de promenadă din Parcul Zânelor și izvoarele de apă minerală care au pus Borsecul pe limba tuturor.

„Viraje vesele” la Ciumani

După o jumătate de zi agreabilă la Borsec, am plecat către o destinație despre care, spre rușinea mea, nu auzisem: pârtia de la Ciumani, în apropierea Gheorghieniului.  Prima impresie când am ajuns seara a fost că eram la un capăt de lume, într-un decor din amintirile vacanțelor din copilărie, cu cabană de lemn. Totul părea agreabil și cald, un loc de unde te poți întoarce cu un sac de povești.

Experiența de schiat este și ea minunată. Pârtia e destul de lungă ca să te simți foarte bine dacă nu cauți coborâri vertiginoase. Skipass-ul nostru luat la Borsec a mers impecabil și nu aveam grija cozilor de la chioșcuri.

La 1500 de metri lungime, pârtia Veresvirág de lângă Ciumani este cea mai lungă pârtie din regiunea SkiHarghita. O albastră cu porțiuni roșii deosebit de agreabilă, te lasă să legi multe viraje vesele de sus până jos, unde abia aștepți să mai urci o dată. Urcarea se face cu două instalații de teleschi aflate una în prelungirea celeilalte. Pârtia este echipată cu instalații de zăpadă artificială, iar pe porțiunea aferentă primului teleschi are nocturnă. La baza pârtiei se află un covor rulant pentru inițiere și un centru de închiriat echipamente. Cazarea se poate face în camerele și apartamentele pensiunii Veresvirág de la baza pârtiei sau la pensiunile din Ciumani, la circa 3 kilometri distanță.

Decor de basm la pârtia Bogdan

Am plecat, cu dorința clară de a reveni, către o altă destinație aflată la doi pași: pârtia Bogdan, la nici 30 de minute de Ciumani către Sovata, unde de fapt ai 2 în 1 – pârtiile Bogdan și Bucin. De data asta aveam o pârtie serioasă spre „negru”, fapt ce ne-a bucurat.

Ce este minunat la Bogdan este că, în afară de experiențele complete de schiat, te trezești într-un decor de basm, în aer curat, iar cabana cochetă și  caldă te duce cu gândul la vechiile cabane dispărute, unde totul ți se părea prietenos. A fost foarte greu să ne împărțim între dorința de a schia și cea de a ne opri să facem poze.

Centrul de schi Bogdan se află la altitudinea de 1200 de metri. Cuprinde două pârtii și un drum de legătură ce însumează aproape 3 kilometri și sunt deservite de două instalații de teleschi. Pârtia Bogdan 1 provoacă și recompensează deopotrivă orice schior, având o pantă roșie spre neagră, ce se îmblânzește treptat spre bază. Pârtia Bogdan 2 este o albastră plăcută, cu priveliști superbe. Ambele pârtii beneficiază de instalații de zăpadă artificială. La baza pârtiilor, lângă parcare, se află un centru de închiriat echipamente și un après-ski cu terasă, iar în vârful pârtiilor se poate lua masa și se poate dormi la primitoarea cabană Bogdan.

Rai pentru cei care fac primii pași în schiat

Greu ne-am dezlipit de pârtia Bogdan pentru a merge la Bucin pentru o tură de seară. Cu același skipass am ajuns într-un decor de iarnă feeric. Pârtia de la Bucin este poate cea mai cunoscută din Harghita și e raiul celor care fac primii pași în schiat. Cadrul natural de vis, pârtia și experiența unei reprize de schiat pe nocturnă sunt de neuitat.

Havas Bucin este domeniul situat la cea mai mare altitudine din SkiHarghita, la 1300 de metri, în pădurile de brazi de lângă Pasul Bucin. Acesta se remarcă prin excelenta și foarte lata pârtie de inițiere, cu o pantă perfectă și constantă pe întreaga lungime de 1200 de metri. Alături de aceasta se mai află o pârtie albastră mai scurtă și ceva mai abruptă, cu lungimea de 400 de metri și un covor rulant cu o scurtă pârtie de inițiere. Toate pârtiile beneficiază de teleschi și instalație de nocturnă. Tot aici există un après-ski, un centru de închiriat echipamente, un restaurant și spații de cazare.

În inima vechilor vulcani

Din păcate pentru noi a venit și ultima zi, dar am încheiat tura noastră în Harghita schiabilă cu două pârtii la fel de agreabile ca până acum. Ne-am trezit de dimineață pentru a testa pârtia de la Băile Homorod, despre care știam că este un loc cu servicii perfecte. Blindați cu pass-ul care încă mai avea puncte, deși am schiat ceva, am ajuns la pârtia aflată cumva în inima vechilor vulcani din Munţii Căliman – Gurghiu.

Pârtia Lobogó din Băile Homorod este o pârtie albastră cu lungimea de 400 de metri, cu teleschi, nocturnă și instalație de zăpadă artificială. În jurul pârtiei se află un complex turistic elegant, cu servicii de cazare, wellness și restaurant.

Schi la Șumuleu

Pentru că suntem „credincioși”, întâmplarea sau nu a făcut ca tura noastră să se încheie lângă Miercurea Ciuc, la Șumuleu, localitate cunoscută pentru impresionantul pelerinaj de Rusalii. E un loc extrem de important pentru catolici, evenimentul se desfășoară începând cu anul 1444 și zeci de mii de oameni vin la ceremonie. În anul 2019, Papa a oficiat în fața a 100.000 de pelerini.

Aflat în apropiere de Miercurea Ciuc, complexul de la Șumuleu este format dintr-o pârtie albastră cu lungimea de circa 700 de metri și dintr-o pârtie neagră de circa 350 de metri lungime, deservite de un teleschi. Ambele pârtii sunt echipate cu instalații de zăpadă articială și cu nocturnă. La baza pârtiei se află un après-ski și un centru de închiriere.

Destinație perfectă pentru familii

Am terminat cele trei zile de test cu puncte încă rămase pe pass, dar fericiți că am descoperit locuri formidabile și o alternativă la aglomerația din stațiunile consacrate. Sunt 12 domenii schiabile în Harghita. La un interval de maximum o oră cu mașina poți schimba pârtiile în fiecare zi, descoperind locuri cu peisaje fabuloase și fiind primit ca acasă de familiile de secui care au preocuparea să te simți bine și să mai revii. Fără dureri de cap legate de skipass – este funcțional peste tot acolo unde s-au asociat programului. Fără aglomerație și cu telefonul plin de poze cu peisaje de vis.

Harghita este în mod sigur locul cu cea mai impresionantă evoluție a turismului din ultimii ani și este o destinație perfectă pentru cei care doresc o vacanță cu familia la alte familii minunate aflate la dispoziția ta.

Toată povestea aventurii noastre în Harghita, cu lux de amănunte, o puteți citi în numărul 5 al Ski Magazine, care apare pe piață în luna martie.

Scris de: Dan Burlac, Iancu Verdeș

Foto: Iancu Verdeș, Visit Harghita

Ski&Outdoor Magazine este un proiect independent, care nu aparține niciunui trust și care se finanțează doar prin eforturi proprii, iar spațiile de publicitate sunt limitate.

Dacă îți place proiectul nostru și împărtășești aceleași valori, poți contribui și tu.

Susțin Ski&Outdoor Magazine