15 mai – recomandările ghizilor montani

Evitarea zonelor aglomerate de pe munte și turele în grupuri mici sunt cele mai importante măsuri care ar trebui respectate de cei care abia așteaptă să plece în drumeție. Iulian Cozma, membru în Asociația Ghizilor Montani din România (AGMR) a fost al doilea invitat al dialogurilor montane Dor de Munte. El a discutat cu Dan Burlac, președintele Alpin Film Festival, despre turismul montan în perioada COVID-19.

În general grupurile care merg pe munte nu sunt mai mari de 5-6 persoane. Rar sunt 10 persoane. Cam aceasta e limita pentru ghid de drumeție și la ski de tură. Evitarea aglomerației cred că unul din primele sfaturi pe care le-aș da. Nu m-aș duce să stau la coadă la telecabina din Bușteni cu alte 200 de persoane în data de 15 mai.

În general, la orice tură pe care o organizam, un suport medical minim îl are fiecare în rucsac. Bineînțeles că acum vom adăuga mănuși, mască și gel dezinfectant, pe care le vom recomanda și turiștilor, a spus Iulian Cozma.

Zonele montane mai puțin populate și traseele ușoare pot fi o variantă bună de relaxare în următoarea perioadă pentru oricine.

Eu m-aș duce până în vârful Tâmpei. Scurt pe doi. Binențeles poți să ieși și în Piatra Mare, poți să ieși în Bucegi, în Ciucaș, în Baiului. Sunt niște munți superbi. Trebuie să știi ce vrei și să știi că ești apt pentru tura respectivă. Dar în general, turele ușoare sunt accesibile tuturor – Iulian Cozma.

Reprezentantul AGMR a mai recomandat iubitorilor de munte să se deplaseze, dacă au posibilitatea, cu mașina personală, chiar dacă asta înseamnă costuri mai ridicate. O problemă rămâne cazarea pentru cei care vor să petreaca mai multe nopți în mijlocul naturii. Asta, mai ales în condițiile în care nu au fost încă făcute publice recomandări oficiale pentru cabanieri și hotelieri.

O asociație care să includă și partea de cabane montane ar fi ideală pentru discuția cu autoritățile, iar clarificări în domeniul cazărilor ar fi cele mai importante. Dacă nu vin din timp, s-ar putea ca cei de la cabane să fie reticenți. Nu știu de unde vin oamenii aceia, iar frica este un sentiment pe care nu-l poți controla. Binețeles că tu poți să zici că într-o cameră în care înainte cazam patru persoane, vor fi doar două. Dar, trebuie să supraviețuiești până la finalul anului. Marfa în anumite zone se transportă cu măgarii, asta e realitatea, iar acele persoane depind de fiecare sezon. Întreruperea unui sezon ar putea fi fatală.

Cabanele de creastă, mai ales în Făgăraș, au o pondere de 80% pe an turiști străini. Deci ei de acolo aveau veniturile majore. Să sperăm că se deschid linii aeriene, transportul intra și extracomunitar. Important e să ajungi la munte, loc este pentru toată lumea, a mai spus Iulian Cozma.

Dor de Munte este un proiect inițiat de Alpin Film Festival, alături de Ski&Outdoor Magazine și Clubul Alpin Român. Emisiunile sunt transmise în direct, pe Facebook, iar discuțiile sunt menite să aducă clarificări asupra modului în care vom putea merge pe munte după 15 mai. Mai multe detalii, aici.

Vezi aici, declarațiile făcute de Sabin Cornoiu, președintele Salvamont România, primul invitat al dialogurilor montane.

Scris de: Bianca Șomlea

sursa foto: FB/Iulian Cozma outdoor adventures