S-a înființat Alianța pentru Turism. Măsuri urgente de salvare a turismului românesc

18 asociații și peste 50 de specialiști au format Alianța pentru Turism (APT). Membrii ei vor lansa săptămâna aceasta un document manifest cu 10 măsuri urgente care trebuie luate pentru salvarea turismului. Este primul proiect de o asemenea anvergură inițiat în România. Andrei Blumer, președintele Asociației Ecoturism din România (AER), a vorbit la dialoguri montane Dor de Munte despre necesitatea unor soluții rapide și reinventarea turismului național în perioada COVID-19.

Vorbim în primul rând de un pachet de 10 măsuri urgente care ar trebui puse în practică imediat. Întreg sectorul turistic este afectat. Probabil cel mai afectat și mai grav este cel al afacerilor mici și foarte mici, pornind de la ghizi până la cabane cu întreprinderi individuale, familiale. Încercăm să aducem pe masă și interesul lor.

Dar, ca în orice criză, avem o oportunitate majoră în momentul de față. Plecăm cumva acum de la egal la egal în această cursă de poziționare pe piața internațională de turism – Andrei Blumer, președinte AER.

Andrei Blumer spune că există, la nivel european, o mișcare și un îndemn adresat oamenilor de a susține turismul local. Deși locațiile destinate activităților outdoor și în special eco-turismul din România se bazau până acum în principal pe turiști străini, președintele AER crede că anul acesta românii vor prefera excursiile în țară, destinațiilor din străinătate.

Dincolo de necesitatea economiei să înceapă să genereze venituri, cred că e nevoie să îi reînvățăm pe oameni să iasă din case. Cred că aș vorbi despre recreere, ceea ce însemană o activitate în outdoor, în natură, de multe ori pe munte care să fie permisă și în cadrul căreia noi să ne recăpătăm inclusiv anticorpii, energia de a face față acestei perioade.

Prima perioadă va fi cred a activităților cu regim necomercial, ieșitul în natură, pe bicicletă, în grupuri mici, de prieteni, cu familia. Rămâne un semn de întrebare tot acest set de servicii cazare-masă. Nu există clar niște soluții, dar vedem deja în diverse țări propuneri. Cred că e momentul ca asociațiile profesionale să fie chemate de către guvern, iar aici mă gândesc la două segmente: turism prim Ministerul Economiei și DSP prin Ministerul Sănătății. Nu aș putea spune că există un dialog la acest nivel.

A face turism fără cazare și masă mi se pare o glumă. Nu trebuie deblocată doar partea de cazare, trebuie găsite soluții și pentru partea de servire a mesei. Așa cum intri într-un supermarket, cred că poți intra și într-o cabană, păstrând aceleași reguli.

Grija celor care promovează eco-turismul este găsirea celor mai bune soluții pentru a nu afecta comunitățile locale. Una dintre măsuri ar fi gândirea unor pachete pentru grupuri foarte mici de oameni de către ghizi și agențiile de profil.

Ce te faci dacă datorită turismului aduci virusul într-o comunitate unde nu a existat și unde sunt oameni în vârstă. Pentru noi e importantă și interacțiunea dintre turiști și comunitate. Dar credem că a scoate oamenii în natură în acest moment și a le lăsa posibilitatea unor activități fizice este imperios necesar. E primăvară, oamenii trebuie să simtă mirosul, să facă mișcare. Pentru că sistemul imunitar așa funcționează, așa poate să facă față în eventualitatea unei boli.

Vezi aici, cum se pregătesc cabanierii pentru perioada de după 15 mai, când va înceta starea de urgență.

Dor de Munte este un proiect inițiat de Alpin Film Festival, alături de Ski&Outdoor Magazine și Clubul Alpin Român. Emisiunile sunt transmise în direct, pe Facebook, iar discuțiile sunt menite să aducă clarificări asupra modului în care vom putea merge pe munte după 15 mai. Mai multe detalii, aici.

Scris de: Bianca Șomlea

sursa foto: FB/Descoperă Eco-România

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *