Cazarea în cabanele montane în perioada Covid-19

sursa: FB/Balea Lac

O listă de reguli clare pentru redeschiderea sectorului turistic a fost înaintată guvernului de Alianța pentru Turism. Formată în timpul perioadei de criză, aceasta reunește 18 asociații de profil și este primul proiect de o astfel de anvergură din România. Andrei Blumer, președintele Asociației Ecoturism din România și Marian Anghel, ghid montan și președintele Societății Ghizilor și Liderilor Montani, au dezbătut pe larg, la Dor de Munte, în ce condiții vor fi deschise cabanele și restaurantele.

Propunerile noastre au ajuns pe masa secretarului de stat Răzvan Pîrjol care încearcă să deblocheze diferite tipuri de măsuri. În primul rând, trebuie să înțelegem că este o responsabilitate comună între prestatorul de servicii turistice și turist. În momentul în care ieșim din casă, trebuie să fim conștienți că ne asumăm un risc. Trebuie să respectăm măsurile de igienă știute deja. Prestatorul de servicii trebuie și el să ia măsuri: dezinfectarea constantă a suprafețelor.

Legat de masă, nu se servește masa în spațiul comun. Se mănâncă în cameră sau pe teresă, în regim take away. Avem apoi problema tacâmurilor din plastic. Nu vrem să limităm o problemă și să creăm alta mai mare, invazia plasticului. Dar în mod normal, orice turist ar trebui să aibă un set de tacâmuri, asta e recomandarea noastră.

Apoi, sunt camerele de dormit. Am propus ca unde se poate, o cabană să fie închiriată unui singur grup. Sunt cabane care ofereau lenjerie. Noi am propus ca în această perioadă fiecare turist să aibă propriul sac de dormit. Sunt niște măsuri de bun simț, a spus Andrei Blumer, președintele Asociației Ecoturism din România.

E acea variantă a unui sac de dormit tip lenjerie, are doar 100 de grame. E practic un cearceaf croit și cusut ca un sac de dormit. Acest sac-pijama este un accesoriu mărunt, care este obligatoriu la toate cabanele din Munții Alpi. La noi în România e ceva atipic, dar este o modalitate prin care cabanele de munte își păstrează iginea, pentru că multe nu au curent sau apă și scapă astfel de problema spălării lengeriilor de pat, a explicat Marian Anghel, președintele Societății Ghizilor și Liderilor Montani.

Cei doi invitați ai emisiunii au explicat că în România nu există o diferențiere clară a cabanelor de munte față de alte unități de cazare turistice din zonă, fapt care duce la situații neclare din punct de vedere legislativ.

sursa: FB/Cabana Malaiesti

În Alpi, cabanele sunt clasificate în trei categorii, cele din ultima fiind foarte greu accesibile. Lor le-a fost mai ușor să decidă. În România nu există o bază de date comună a cabanelor de munte. Nu știm exact câte cabane avem. Am făcut o statistică personală și am constatat că avem 43 de cabane de munte la care se ajunge cu piciorul cel puțin iarna, din care aproape 3 sferturi sunt în Carpații Meridionali. 21% dintre cabane sunt în Orientali, iar 7% sunt în Munții Apuseni. Din punct de vedere al accesabilității, avem cabane care nu au acces auto, aproape jumătate dintre ele (44%). Din punct de vedere al altitudinii, cele mai multe cabane la noi sunt situate la noi între 1.500-2.000 de metri. La peste 2.500 de metri altitudine avem doar 2% din cabane. Dacă ar fi să comparăm cu Alpii, la noi practic toate sunt cabane accesibile.

Refugiile s-au înmulțit pentru cazare turiștiilor, dar pentru că nu există personal care să le îngrijească, multe sunt vandalizate. Niciun refugiu nu are o toaletă, rezultă multă mizerie în jurul lor care atrage animalele. Aceste adăposturi ar trebui folosite doar în situații de urgență. Noi am recomandat ca refugiile să nu fie folosite de turiști decât în astfel de situații. Iar acum, ele deveni ușor un focar de infecție Covid-19, spune Marian Anghel.

Am avut 3 termene. Primul termen, 15 mai, a fost depășit, iar activitățile pe munte pot să fie realizate avem punctul 8 din declarație cu activități recreative și nu s emenționează limită de distanță. La 1 iunie s-a spus că se vor deschide activitățiile turistice și cu posibilitatea de a servi masa, în primă fază pe terse, iar în 15 iunie este probabilitatea să fie deschise și restaurantele. Sperăm ca până în 1 iunie să apară clarificări – Andrei Blumer.

Dor de Munte este un proiect inițiat de Alpin Film Festival, alături de Ski&Outdoor Magazine și Clubul Alpin Român. Mai multe detalii, aici.

Scris de: Bianca Șomlea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *