Hiking de o zi pe Negoiu

Vârful Negoiu din Masivul Făgăraș este, cu cei 2535 de metri ai săi, al doilea vârf ca înălțime din România, după Moldoveanu (2544 m). Mulți iubitori ai muntelui consideră, însă, că este cel mai spectaculos, datorită traseului abrupt dar și a priveliștii unice pe care o poți admira de pe pisc.

Există mai multe variante de a urca pe Negoiu, iar în cei 20 de ani de mers pe munte, le-am testat cam pe toate. Cea mai rapidă variantă este traseul care pleacă de la cabana Negoiu, prin Valea Sărății. Accesul auto se face  din DN 1, localitatea Porumbacu de Jos, apoi  urmăm drumul asfaltat care duce  în Porumbacu de Sus (circa 4 km), după care continuăm pe drumul forestier până deasupra confluenţei pâraielor Şerbota şi Sărata (circa 16 km), unde putem lăsa mașina. În continuare urmăm poteca marcată care urcă în serpentine până la cabană (maxim 2 ore).

Ar fi indicat ca urcarea la cabana Negoiu, situată la 1450 de metri, să o facem cu o zi sau cu o seară înainte de ascensiunea pe vârf. Este mult mai bine ca in ziua în care vrem să urcăm pe Negoiu să fim odihniți pentru a putea savura traseul. Noi așa am procedat, am urcat de cu seară la cabana Negoiu, unde ne-am cazat peste noapte. Celebra cabana a intrat de câțiva ani într-un amplu și binemeritat proces de renovare iar acum oferă condiții mai mult decât decente de cazare și masă.

În dimineața ascensiunii, după un mic dejun inclus în prețul cazării, iată-ne gata de plecare. Echipați cu rucsaci de tură (maximum 25 de litri), ghete de munte, pantaloni ușori și respirabili, tricouri din material respirabil (este total contraindicat bumbacul), bețe de trekking, șapcă pentru soare, pelerină in caz de ploaie, lanterne frontale, 2 litri de apă de persoană, mâncare cât mai ușoară și energizantă la noi…. pornim! Avem de urcat peste 1000 de metri diferență de nivel. așa că trebuie să ne păstrăm energia și să ținem cont de timp și durata traseului dus-întors.

Pentru a urca pe Negoiu, alegem traseul marcat cu triunghi albastru care urmează valea din stânga cabanei, numită Valea Sărății. Timpul afișat pe indicatoarele din fața cabanei este de circa 3,5-4 ore până pe vârf. Un timp mai mult decât rezonabil, dacă stăm să ne gândim că avem o zi întreagă la dispoziție. Pornim și urmăm poteca marcată, care traversează câteva podețe metalice peste văiugi abrupte și mergem pe curbă de nivel pe la baza muchiei Șerbota pe care o avem tot timpul în partea dreaptă. Acest traseu a fost amenajat special pentru turiști și se numește Cărarea Zmeilor.

Pe partea stângă, pârâul Sărata curge în cascade spectaculoase peste două praguri glaciare.

După  aproximativ 45 de minute de la plecare traversăm pârâul în locul numit Piatra Caprei. Suntem deja la 1700 de metri. Aici facem un popas să ne împrospătăm forțele și să admirăm peisajul. Spre sud, căldarea este mărginită de un perete de stâncă peste care cade ca un evantai Cascada Sărății. Deasupra ei, se înalță celebra Custură a Sărății, o muchie de stâncă peste care trece treseul de creastă și care face legătura între Vârful Șerbota și Vârful Negoiu. Custura Sărății este una dintre cele mai dificile și periculoase zone din Făgăraș și nu este recomandată traversarea ei pe timp de ploaie sau vreme nefavorabilă. Din fericire, pentru cei care fac traseul de creastă a Făgărașului, există un traseu de ocolire prin căldarea sudică.

Pentru noi, greul abia acum începe, fiindcă avem de urcat 800 de metri până pe vârf, pe o potecă ce continuă în zig-zag. Dar urcarea adevărată abia urmează! În dreapta noastră coboară în mici cascade un pârâu spectaculos care vara, în perioadele secetoase, seacă.

După un urcuș susținut, ajungem la un bolovan numit Piatra Prânzului, unde facem un binemeritat popas. Suntem deja la 2100 de metri.

De aici mai avem circa o oră și jumătate până pe vârf, prin șaua Cleopatrei. Poteca trece peste o aglomerație de bolovani dintre care se ridică semeț Acul Cleopatrei, un pinten ascuțit de stâncă, care, de fapt, nu mai este decât ce a rămas din Acul Cleopatrei, mult mai înalt pe vremuri, dar care s-a prăbușit în urmă cu ceva ani. Facem câteva fotografii și, după încă un urcuș susținut, ajungem în Șaua Cleopatrei, în traseul principal de creastă, marcat cu bandă roșie.

De aici se zărește deja peretele aproape vertical al Negoiului, de care ne desparte atât de puțin. Deja putem admira o parte din creastă, în special spre vest. Vedem periculoasa custură a Sărății, apoi vârfuri dragi, înșiruite: Șerbota, Scara, Ciortea.

După ce ne încărcăm cu încă o porție de energie, pornim în asaltul final spre ținta noastră. Vremea ține cu noi, așa că urcarea nu ni se pare atât de dificilă. Totuși, în unele porțiuni trebuie să fim atenți și ne folosim și de mâini pentru a urca mai repede. Încă puțin și zărim borna de pe vârf și steagul României care flutură măreț la 2535 de metri, pe Negoiu. De sus, panorama crestei Făgărașului ne lasă fără cuvinte: spre est admirăm vârfurile Lespezi, Călțun, Lăița, Lăițel, Vânătoarea lui Buteanu, ba chiar și Moldoveanu, departe în zare. Iar jos, la baza vârfului Negoiu, strălucește în soare lacul Călțun, unul dintre cele mai frumoase lacuri glaciare din țară. Spre sud vedem depresiunea întinsă a Făgărașului și câteva sate de la poale iar spre est, aproape toată creasta cu vârfurile amintite mai sus.

Este o liniște întreruptă doar de păsările care se avântă până aici. Nu ne mai săturăm de peisaj și ne umplem retina cu imagini și plămânii cu aerul tare și rarefiat de pe vârf. Dar, trebuie sa ne oprim din reverie și să ne pregătim coborârea.

La vale durata este mai scurtă, dar traseul necesită atenție sporită, mai ales că acum se adaugă și doza de oboseală acumulată până aici. De aceea, un rol important la coborâre îl au ghetele cu talpă aderentă și bețele de trekking, care preiau o mare parte din efort.

Timpul trece repede și, după circa 2 ore și jumătate de coborâre susținută, iată-ne din nou în fața cabanei, întâmpinați de măgărușii care cară o parte din proviziile pentru cabană și care sunt foarte obișnuiți cu turiștii.

Traseul a fost spectaculos dar solicitant, așa că este indicat ca cei care aleg acest traseu să aibă o condiție fizică bună și echipament ușor. Până data viitoare, la revedere Negoiule!

Cabana Negoiu
 • cabana nouă – 140 locuri în paturi;
 • cabana veche şi anexa – 80 locuri vara, respectiv 20 locuri iarna;
 • încălzire cu lemne în sobe de teracotă;
 • apă curentă în cabana nouă;
 • lumină electrică de la microhidrocentrală proprie.
Cabana nouă:
 • cameră cu 2 paturi – 85 ron/persoană, mic dejun inclus;
 • cameră 4 paturi – 80 ron/persoană, mic dejun inclus;
 • cameră 6 paturi  – 75 ron/persoană, mic dejun inclus;
 • cameră 10 paturi –  50 ron/persoană, micul dejun nu este inclus în preț.
Cabana veche:
 • cameră 2 locuri  – 60 ron/persoană, micul dejun nu este inclus în preț;
 • prici – 35 lei/persoană;
 • Important: micul dejun poate fi înlocuit cu sandwich-uri pentru cei care pleacă devreme.
Campare 20 ron/cort.
Alte servicii:
 • duș/apă caldă 10 ron/pers.;
 • o persoană sau mai multe peste numărul de paturi în cameră plătește 50% din prețul unui loc întreg de cazare.

Descoperă mai multe destinații de vis în revistele Outdoor Magazine și Ski Magazine. Le găsești aici.

Text/Foto: Dan Izvoreanu

Ski&Outdoor Magazine este un proiect independent, care nu aparține niciunui trust și care se finanțează doar prin eforturi proprii, iar spațiile de publicitate sunt limitate.

Dacă îți place proiectul nostru și împărtășești aceleași valori, poți contribui și tu.

Susțin Ski&Outdoor Magazine