SALOMON-născut din pasiune pentru natură și creat pentru aventură

sursa: FB/Salomon

Noua colecție de echipament pentru sezonul 2020

Un aspect important al sporturilor în aer liber îl reprezintă fără îndoială, echipamentul. Indiferent de genul de activitate outdoor pe care o practicăm, gradul de satisfacție și performanță crește direct proporțional cu calitatea echipamentului pe care îl folosim, indiferent că este vorba despre îmbrăcăminte, încălțăminte, produse de trekking, biking, escaladă sau camping.  

În ultimii ani în România competițiile de trail running au cunoscut o dezvoltare și expansiune continuă. După cum am mai spus, începând din aprilie și până prin octombrie, aproape nu există weekend în care să nu aibă loc cel puțin un concurs (facem abstracție de anul 2020) din motive pe care le cunoaștem  cu toții.

Participând și eu la câteva astfel de concursuri nu am putut să nu remarc faptul că printre brandurile preferate de alergătorii de top și nu numai se numără SALOMON. Așa am făcut eu cunoștință cu aceste produse care mi-au sărit imediat în ochi prin design, calitate și aspect. Ulterior am aflat că SALOMON produce și alte categorii de echipamente outdoor : îmbrăcăminte, rucsacuri, skiuri sau clăpari.

În primăvara acestui an am acceptat cu bucurie invitația de a participa la o vizită la fabrica SALOMON de la Annecy- locul unde a luat naștere acest brand de renume – Annecy Design Center

Așa că, iată-mă la sfârșitul lunii februarie, alături de alți jurnaliști de profil din Europa de Est, la Annecy, un cochet orășel situat  la granița  Franței cu Elveția,  la doar 35 de kilometri de Geneva. 

Compania a fost fondată în 1947 de Georges Salomon iar atunci producea clăpari, skiuri și ghete pentru expediții la Polul Nord sau în Himalaya. De-a lungul anilor, compania s-a dezvoltat iar acum produce o gama variată de echipament, atât pentru sporturi de iarnă cât și de vara.

Am petrecut 3 zile interesante la Annecy, cu un program foarte bine pus la punct de către organizatori. În cadrul prezentărilor susținute de reprezentanții diferitelor departamente ale companiei, am făcut cunoștință cu produsele pregătite pentru colecția primăvară-vara 2020 dar am aflat și ce se ascunde în spatele unui brand de succes care pune calitatea și satisfacția clienților pe primul loc. 

Salomon continuă să fie un pionier în ceea ce privește echipamentele sportive de top 

Deși, aparent s-ar putea crede că e greu să inovezi ceva în acest domeniu, în care companiile se “bat” pe atragerea clienților iar varietatea de produs este aproape infinită, Salomon pune mare accent pe inovare și revoluționarea domeniului. Ce mi-a plăcut din capul locului la Annecy Design Center este că majoritatea angajaților, inclusive cei cu funcții de conducere sunt tineri și foarte tineri. Și că majoritatea practică sport, deci pot testa în permanentă chiar ei echipamentele pe care le produc și apoi vând. Și că țin în permanentă legătură cu clienții, pun mare preț pe părerea lor și că feedback-ul de la clienții fideli  este un factor de progres și de creștere a calității. 

Pentru ca o mare parte din prezentare s-a concentrate pe incaltamintea de tip trail running, capitol la care SALOMON și-a câștigat un binemeritat renume, cred ca este de interes sa va spun cam ce am aflat despre noua colecție primavara-vara 2020. 

Noua ofertă de produse se adresează unor alergători cu experiență și noi, pe măsură ce sportul continuă să se dezvolte.

În calitate de lider incontestabil în trail running, Salomon a investit constant în creșterea sportului cu ateliere de trail running, alergări comunitare și evenimente sponsorizate atât pentru sportivi amatori, cât și pentru sportivi de elită. Prin aceste eforturi (și eforturile altor mărci și organizații), sportul continuă să înflorească în întreaga lume.

În ceea ce privește încălțămintea, confortul și tracțiunea oferă încredere, deoarece noii alergători  de top câștigă experiență alergând. Pentru a oferi această încredere, Salomon oferă mai multe modele de încălțăminte în primăvara/vara 2020 avand potrivirea și senzația unui pantof de alergare rutieră într-un pachet construit pentru a rezista la condițiile din teren.

Noile Sense Ride 3 și Sense / PRO 4, de exemplu, au o amortizare amplă și tehnologia de reducere a vibrațiilor de la Salomon Optivibe pentru o plimbare bine protejată. În primăvara anului 2020, Salomon va continua să ofere trasee de plogging în timpul cărora participanții ajută la curățarea mediului din jurul lor prin adunarea gunoiului. În plus, marca va continua atelierele How to Trail Run și va oferi o nouă experiență   concepută pentru a ajuta alergătorii începători să își ducă abilitățile la nivelul următor, practicând alergarea  în sesiuni cronometrate.

Sense Ride 3, un pantof de alergare de zi cu zi, se bazează pe standardele de alergare pe asfalt sau suprafețe tari pentru a oferi un confort general și o amortizare cât mai bună. Pentru o mai bună aderență și protecție, acesta este, de asemenea, dotat cu caracteristici specifice traseului, precum ochiurile de plasă anti-resturi, un filtru de sol și o talpă Contagrip. Talpa completă de cauciuc Contagrip® oferă tracțiune premium, în timp ce filmul Profeel vă protejează picioarele de obiecte ascuțite de pe traseu.

Tot ca o noutate pentru sezonul de alergare 2020, SALOMON prezintă SISTEMUL MODULAR ALPINE S/LAB X ALPINE, un pantof de tip hibrid  cu crampon compatibil pentru alergarea pe trasee montane și accidentate.

Menținerea relațiilor strânse cu sportivii profesioniști a fost întotdeauna o parte crucială a conceptului și filosofiei Salomon, asigurându-se că marca promovează mișcarea în aer liber și continuă să ofere un impuls sportivilor. Din aceste parteneriate – ascultând nevoile sportivilor, învățând cum își practică sportul și colectând feedback-ul în timpul sesiunilor de testare – au fost create încălțămintea, îmbrăcămintea și echipamentul Salomon. Întrepătrunderea actuală a drumeției și alergării pe trasee este doar un exemplu, sportivii de vârf combinând alergarea  cu urcarea în locuri mai înalte, mai abrupte și mai tehnice de pe munte, unde există temperaturi mai reci și teren dificil.

Sportivul Michel Lanne, participa și câștigă în ultimii ani ultra-trasee  montane. El a câștigat cursa de 101 km la UTMB în 2016, TDS-ul de 119 km la UTMB în 2017 și cursa Maxi Salomon-GORE-TEX® de 82 km în Annecy, Franța în 2019. Când nu aleargă sau nu lucrează în salvarea montană în Alpii francezi, Michel își petrece timpul alergând, drumeții și alpinism – sau făcând toate cele trei simultan.  Căutarea sa pentru trasee mai lungi și mai înalte îl duce în mod regulat în Masivul Mont Blanc, unde terenul imprevizibil cere mult mai multe echipamente tehnice decât o pistă.

Așa s-a  născut ideea de a construi un pantof  doi în unu, care să combine ușurința și sensibilitatea pantofilor de alergare pentru trasee sau rezistența și rezistența pantofilor săi de drumeție,” spune Mike Ambrose, Salomon Product Line Manager pentru Trail Running.

Rezultatul este noul sistem S/Lab X Alpine Modular, un sistem hibrid de pantofi de alergare și urcare, ideal pentru alergătorii de trasee care doresc să ajungă cât mai sus, fără compromisuri între lejeritate, rigiditate și protecție. Pentru a crea un sistem de încălțăminte pentru acest tip de practică avansată, designerii Salomon încălțăminte au ales ca punct de plecare S/Lab Sense 8 Hard Ground. Datorită mărcii sale de rezistență Sense, pantoful are performanțe pe orice traseu. De acolo, au asociat-o cu S/Lab X Alpine Skin. Pielea acționează ca un al doilea pantof în care Sense 8 se potrivește perfect, permițând o trecere ușoară de la trasee stâncoase la pantele înzăpezite și abrupte.

Cu o greutate de doar 195 de grame și cu o cădere de 4 mm, acest pantof de alergare cu traseu rapid are un design minimalist, dar păstrează aceeași senzație de sol, precizie și întindere pentru care este cunoscută gama Sense. 

Noua colecție de încălțăminte Sonic 3, concepută pentru antrenament și protecție de zi cu zi

Nu este un secret faptul că Salomon și-a consolidat reputația în a alerga, fiind în fruntea celor care inovează în domeniu în ultimii 10-15 ani. Mai recent, însă, compania a precizat că este extrem de capabilă să creeze pantofi de alergare  pe asfalt, foarte buni.

Rezultatele din ultimii doi ani vorbesc de la sine. Salomon a avut un succes imens de retail cu pantofii săi Sonic și Predict RA în 2019.  De fapt, Predict RA a fost câștigătorul premiului World Hot List al Runner-ului.

Pentru sezonul de primăvară 2020, compania  lansează o nouă gamă în evoluția Sonic – Accelerate, Balance și Confidence. Lucrând cu convingerea fermă că un pantof de alergare ar trebui să funcționeze cu tine, nu împotriva ta, Salomon a dezvoltat trei noi modele Sonic proiectate pentru a se potrivi cu pasul fiecărui alergător. Fiecare model oferă tehnologia Salomon Opti-Vibe, care îi ajută pe alergători să economisească energie, astfel încât el sau ea să poată alerga mai mult. Optivibe folosește o combinație unică de  care ajută la reducerea vibrațiilor care provoacă oboseală la lovirea piciorului, permițându-vă să vă concentrați pe a merge mai departe.

Pentru a crea Optivibe, Salomon a investit într-un picior uman modelat digital – incluzând oasele, mușchii și ligamentele – pentru a studia biomecanica. În acest caz, laboratorul de biomecanică Salomon s-a concentrat pe amortizarea vibrațiilor și modul în care pantofii pot ajuta la protejarea alergătorilor. Acest lucru a ajutat echipa de produse să creeze o încălțăminte care are scopul de a reduce oboseala inferioară a picioarelor și a face acest lucru fără a sacrifica revenirea dinamică. De fapt, experții în biomecanică Salomon au putut confirma o reducere a vibrațiilor cu 15% în comparație cu încălțămintea tradițională de alergare.

Să le luăm pe rand:

La doar 223 de grame, Sonic 3 Accelerate este un pantof de antrenament ușor,  cu funcții concepute pentru a vă optimiza antrenamentul de viteză. Partea superioară Sensifit ușoară, specifică drumului, se potrivește contururilor piciorului tău, fixându-l ușor în loc, pentru un confort dinamic fără o greutate suplimentară.

Un alt pantof de pregătire avansata pentru performanțe , modelul ușor Sonic 3 Balance este la pachet cu toate caracteristicile esențiale de care ai nevoie pentru a-ți optimiza alergarea pe drum și nimic altceva. 

Al 3-lea model este conceput pentru alergătorii de șosea care  au nevoie de ceva mai mult, pantoful de antrenament Sonic 3 Confidence este dotat cu caracteristici care să îți ofere un plus de siguranță pe drum. Axa de decuplare geometrică este orientată mai lateral pentru a crea o platformă medială mai mare pentru o tranziție mai stabilă înainte de călcâi în vârf. 

În articolul următor o să vă spun care sunt noutățile brandului Salomon în materie de îmbrăcăminte și echipamente outdoor pentru sezonul primavară-vară 2020.

Scris de: Dan Izvoreanu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *