Șeful Salvamont la OUTDOOR live. Siguranța pe munte

Salvamontul este pregătit pentru un nou sezon pe munte. 4 noi elicoptere pentru salvare montană vor fi achiziționate anul acesta sau anul viitor. În plus, echipele de salvare au testat și au  început deja să folosească dronele pentru transportul echipamentelor. Invitat în cea de-a doua emisiune OUTDOOR live, șeful Salvamont România, Sabin Cornoiu, a discutat cu Vasile Cipcigan despre siguranța pe munte și măsurile ce trebuie luate în această perioadă.

De anul viitor sau poate chiar din acest an vor mai fi achiziționate 4 elicoptere pentru zona montană. Ele vor acoperi cu cele existente foarte bine întreaga zonă montană a țării, vor fi folosite cu prioritate pentru salvarea montană.

Cu bucurie vă spun că sunt deja multe centre în care folosim dronele de salvare. Mai mult decât atât, am făcut primele teste și noi la Gorj și la Mureș pentru trasportul echipamentelor. Am început cu transportul defibrilatoarelor și am reușit. Avem drone performante.

E important ca cei care merg pe munte și au nevoie de informații să sune direct la Dispecerat, număr format din 0, plus cifrele care corespund SALVAMONT (0-725826668)

Foarte multă lume ne trimite întrebări prin mesaje, pe Facebook sau pe mail, dar nu avem un personal care să se ocupe atât de rapid și câteodată își pierd utilitatea. Pentru orice informații să ne sune, iar pentru urgențe încurajăm sistemul 112. Avem satisfacția că rezolvăm foarte multe probleme prin telefon, mai ales în caz de rătătciri pe munte, pentru că prin Dispecerat se face automat legătura către echipa care răspunde de zona respectivă ce oferă cele mai bune informații. În plus, se poate vedea locul de unde s-a transmis apelul, câtă baterie mai are la telefon. Anul trecut în acestă perioadă avea 10-15 evenimente pe zi, acum am avut 1-2, maxim 3 la nivel național.

Din cauza pandemiei de coronavirus, anul acesta traseele montane au fost pregătite de echipele de salvare. Drumeții trebuie să fie atenți la traseele închise din cauza arborilor căzuți sau a potecior distruse din cauza alunecărilor de teren. În plus față de aceste riscuri, acum aceștia trebuie să fie conștienți și de pericolul infectării cu noul virus și să respecte mai multe măsuri de siguranță.

Trebuie să menținem distanța. În locurile de campare, unde avem locuri clar stabilite de unde luăm apă sau se merge la toaletă, trebuie să avem grijă. Să evităm să dormim în refugiile montane! Foarte mulți turiști nu mai vor să meargă cu cortul la munte și spun dormim la refugiu. Să lăsăm refugiile măcar pentru o perioadă doar ca refugii de supraviețuire.

Noi am făcut acum o recomandare către Ministerul de Interne și către Guvern în care am propus mult mai multe sporturi montane care să fie permise pe munte, pentru că s-a nominalizat doar drumeția și alpinismul. Am cerut ca grupul să fie mai mare de 5. Ne-am gândit la rafting unde am zis că putem coordona cu 4 oameni și un cârmaci.

Drumeții trebuie să înțeleagă că suntem prietenii lor de pe cărările munților, suntem alături de ei, nu o să le dăm vreodată o amendă sau să îi întrebăm dacă au greșit.

Urmărește integral emisiune OUTDOOR Live cu Sabin Cornoiu, șeful Salvamont România, aici.

OUTDOOR Live este un proiect Outdoor Magazine dedicat tuturor iubitorilor de natură și activități outdoor. Moderatorul emisiunii, alpinistul și slavatorul montan Vasile Cipcigan, va prezenta, alături de invitații săi, povești de pe munte, sfaturi și va dezbate cele mai interesante teme din domeniu. Emisiunea va fi difuzată live, în fiecare miercuri, de la ora 20.00, pe canalele oficiale Ski&Outdoor Magazine: FacebookYou Tube și pe ski-outdoor.ro.

Scris de: Bianca Șomlea

sursa foto: FB/Salvamont Romania

Ski&Outdoor Magazine este un proiect independent, care nu aparține niciunui trust și care se finanțează doar prin eforturi proprii, iar spațiile de publicitate sunt limitate.

Dacă îți place proiectul nostru și împărtășești aceleași valori, poți contribui și tu.

Susțin Ski&Outdoor Magazine