Asociația Tășuleasa propune iubitorilor de natură o altfel de vacanță în care pot să “testeze” traseele de pe Via Transilvanica. Luna aceasta, vor fi lansate mai multe pachete turistice dedicate familiștilor, sportivilor și amatorilor. Via Transilvanica este un traseu inspirat de potecile de pelerinaj din Spania și cele de anduranță din Statele Unite sau India, care va avea la final aproape 1.000 de kilometri. Invitat la emisiunea OUTDOOR live, Tibi Ușeriu, implicat în acest proiect, a explicat ce le propune drumeților până când acest proiect va fi finalizat.
Foarte multă lume ne întreabă: “e greu traseul, unde ne putem adăposti, unde putem dormi, dacă putem merge cu cortul?”. Și atunci noi am creat un traseu aici la noi de vreo 40 de kilometri care în mare parte e pe Via Transilvanica. Și aș încerca să facem pachete să îi aducem familii cu copii, din zona asta de bicicliști, încercăm și pe partea de alergare. Îl vom avea și pe Toma Coconea care o să-i zboare pe cei care doresc. O să facem un pachet de weekend de câteva zile. Le arătăm traseul, ce pot să facă, unde pot să mănânce, unde pot să doarmă, pentru ca mai târziu să ia alte bucăți din acest traseu și să le facă independenți.
Nu este ca și cum te duci pe vârful Omu și ai nevoie de nu știu ce experiență. Este un traseu pentru fiecare, ușor. Poți să faci o bucată de 15 kilometri. Dacă crezi că poți mergi mai bine poți să faci și 30 de kilometri pe zi. Poți să folosești cortul sau poți să te adăpostești la pensiuni, pentru că din 25 în 25 de kilometri traseul trece pe la o pensiune și mai sunt și între locuri de cazare, prin satele prin care treci. Încercăm și în sate să promovăm și să le zicem oamenilor să-și deschidă o cameră unde să-și vândă produse sau un loc de cazare – Tibi Ușeriu.
Până acum au fost amenajați 400 de kilometri de traseu, iar anul aceasta, Asociația Tășuleasa speră să ajungă la 600 de kilometri.
Este un proiect de anduranță. Pleacă de undeva de la mănăstirea Putna și se oprește undeva la Drobeta Turnu Severin, la Dunăre. E un drum de pelerinaj, dar se poate și alerga sau merge cu bicicleta pe foarte multe porțiuni. Nu știu dacă cineva o să-l ia de la cap-coadă, 1.000 de kilometri, dar este foarte important să ne cunoaștem țara. Și cred că se potrivește enorm de bine cu perioada asta cu pandemia pentru că distanțarea socială pe traseu acesta e foarte mare. Șansele să te întâlnești cu mase de oameni sunt minime. Trece prin toate podișurile României, începând din partea de sus, din Bucovina, până în zona de Dunăre.
Eu am participat la marcarea și pichetarea traseului, unde vin puse bornele. Este un traseu care folosește drumuri de acces existente, drumuri de pământ, iar la fiecare kilometru este o bornă de andezit de vreo 20 și ceva de kilograme. La fiecare intersecție este un indicator care îți arată stânga-dreapta și, din 50 în 50 de metri încercăm să marcăm cu un semn într-un cerc portocaliu, pentru ca lumea să meargă în siguranță, unde este pericol de urși sau câini de stână, va fi marcată zona respectivă – Tibi Ușeriu.
Cei care vor să ajute, pot să cumpere o bornă de pe traseu. Numele lor va apărea pe harta oficială a site-ului Via Transilvanica. În plus, cei de la Asociația Tășuleasa vor ca, la final să construiască o potecă din plăci de andezit, inscripționată cu numele acestor donatori, intitulată “Walk of Donators“, care se va afla pe Drumul Romanilor, în apropierea campusului Tășuleasa Social.
Urmărește întreaga emisiune OUTDOOR live cu Tibi Ușeriu, aici.
Scris de: Bianca Șomlea
Ski&Outdoor Magazine este un proiect independent, care nu aparține niciunui trust și care se finanțează doar prin eforturi proprii, iar spațiile de publicitate sunt limitate.
Dacă îți place proiectul nostru și împărtășești aceleași valori, poți contribui și tu.
Susțin Ski&Outdoor Magazine