Alpin Film Festival sau Culoarea Muntelui

Alpin Film Festival

Cea de-a șaptea ediție Alpin Film Festival va avea loc în 06-11 septembrie, la Brașov, și se anunță a fi una cu totul deosebită. Începând din anul 2020, festivalul face parte din IAMF – International Alliance for Mountain Film, prestigioasa asociație mondială ce reunește 27 de evenimente cinematografice din 20 de țări de pe 5 continente. Ski&Outdoor Magazine este partener oficial al evenimentului cultural internaţional de film, carte și fotografie, care îşi propune să promoveze civilizația montană cu valorile ei patrimoniale, turistice, ecologice, economice, de educaţie şi sportive.

Ce culoare are muntele? Cred că depinde de noi. De cei care-l iubesc, de cei care-l simt, care-l admira care trăiesc pe munte și pentru munte. Muntele nu are doar o culoare, este definit de foarte multe culori, așa cum noi suntem definiți de foarte multe culori. Munte, oameni, sentimente, toate sub un singur nume, puse pe o scenă uriașă, în centrul țării, în Brașov, la Alpin Film Festival. 06-11 septembrie este perioada când cu toții ne putem bucura și admira această superbă peliculă care este Muntele.
Alpin Film Festival este evenimentul care de câțiva ani ne strânge sub Tampa la cel mai complex elogiu adus muntelui și oamenilor. Filme extraordinare, ateliere montane, expoziții foto, conferințe, lansări de carte, prezentări de proiecte sunt provocările cu care ne așteaptă organizatorii și partenerii acestora.

În acest an, Alpin Film Festival este la a 7-a ediție și se preconizează fi o ediție deosebită. Cel mai în măsură să ne prezinte proiectul și să ne “ofere” o invitație este chiar Dan Burlac, directorul festivalului:

Vasile Cipcigan: În primul rând cine este Dan Burlac?
Dan Burlac: Un pasionat de munte fascinat de ceea ce acesta ne oferă.

Vasile Cipcigan: Cum a apărut Alpin Film Festival?
Dan Burlac: S-a întâmplat ca după mulți ani la Paris să mă întorc în România din motive profesionale și mi-am dat seama că cel mai mult mi-a lipsit la Paris muntele, deși mergeam des în Franța la munte. Circulând foarte mult cu filmele produse, mi-am dat seama cât de important poate fi un festival în viața unui oraș și în general pentru procesul de educație din societatea actuală. Festivalul care lipsea era unul dedicat muntelui, în mod ciudat, mai ales că în România există o dinamică spectaculoasă în tot ce înseamnă cultură și educație montană, cu lumea care redescoperă muntele. Am fost într-una din călătoriile mele le Banff, în Canada, și dacă mai era nevoie de un argument, la festivalul din Canada care este cel mai mare de acest gen din lume, a fost momentul în care m-am decis să fac la Brașov un festival de film montan.

Dan Burlac -Alpin Film Festival

Vasile Cipcigan: De ce Brașovul?
Dan Burlac: Brașovul are toate elementele care fac din acesta un oraș al culturii și educației montane, așa cum am văzut la Banff, la Chamonix, Zakopane și mai ales Trento. Situația geografică, posibilitățile de practicare a sporturilor montane și outdoor, frumusețea lui, calitatea vieții de la poalele Tâmpei fac din Brașov pentru mine „tabăra de bază” a pasionaților de munte din România și a celor care vin din străinătate.

Vasile Cipcigan: Ce se dorește prin Alpin Film Festival?
Dan Burlac: Este un eveniment cultural internaţional de film, carte și fotografie, care îşi propune să promoveze civilizația montană cu valorile ei patrimoniale, turistice, ecologice, economice, de educaţie şi sportive. Începând din anul 2020, festivalul face parte din IAMF – Internațional Alliance for Mountain Film, prestigioasă asociație mondială ce reunește 27 de evenimente cinematografice din 20 de țări de pe 5 continente.

Vasile Cipcigan: Care este publicul țintă?
Dan Burlac: Toți cei care sunt pasionați de munte și doresc să cunoască și prin experiențe comune, cinematografice, de carte sau fotografie, dezbateri, tot ce trebuie să știm despre această pasiune de obligații pe care le avem pentru a păstra mediul natural curat, pentru a promova zona montană, turismul sustenabil, calitatea extraordinară pe care munții din România le-o oferă celor care îi vizitează.

Vasile Cipcigan: Ce filme de referință a prezentat festivalul în România?
Dan Burlac: Primim foarte multe filme care se înscriu în Competiția de film și selecția noastră este gândită să aducem cele mai bune producții ale anului în curs și până acum pariul nostru a funcționat.

Vasile Cipcigan: Ce personalități din domeniu au fost prezente la festival în cele 6 ediții?
Dan Burlac: Tradiția noastră a fost să avem în fiecare an Pioletul de Aur și așa au ajuns în România, printre alții, nume mari precum Catherine Destivelle și Krzysztof Wielicki.

Vasile Cipcigan: Ce aduce anul acesta Alpin Film Festival?
Dan Burlac: În primul rând multe filme foarte bune, probabil cele mai reprezentative din zona alpină a cinematografiei. Parteneriatele deosebite cu Ski&Outdoor Magazine, Via Transilvanica, Clubul Alpin Român, SKV, Urban Climbing, Cimb Again, Fundația Carpathia, Propark, Salvamont România, Consiliul Județean Brașov, Primăria Brașov au generat ateliere interactive, conferințe interesante, sesiuni educative, provocări inedite pentru vizitatorii noștri.

Vasile Cipcigan: Noutăți și tradiție – cum împletește aceste două concepte Alpin Film Festival?
Dan Burlac: Este foarte important să aducem la festivalul nostru și poveștile de altădată , tradiția și istoria muntelui din România. Pentru aceasta am creat conceptul de UN MUNTE DE ISTORII unde aducem povești cunoscute sau mai puțin cunoscute din istoria conectată și dedicată culturii montane. Este un eveniment foarte dinamic cu multă energie și încercăm să oferim tuturor experiențe memorabile prin ateliere sportive, culturale, protecția mediului etc.. Brașovul este locul unde oricine poate fi la curent cu tot ce este nou în lume și îi interesează pe cei pasionați de munte.

Pe lângă un deosebit cineast și producător de film, Dan Burlac este și un împătimit al muntelui. A reușit să organizeze acest festival și să îi dea continuitate atunci când toate lumea spunea că în România filmul montan nu va avea public. Dar nu a reușit singur. Alpin Film Festival s-a bucurat de susținerea unor oameni și instituții, fără ajutorul cărora nu ne puteam bucură, împreună în Brașov, de magia imaginilor. Pentru ediția a 7-a au fost aproape următorii: partenerii instituționali – Salvamont România, Universitatea Transilvania, Centrul cultural Redută, CLUBUL ALPINROM N, Muzeul Județean de Istorie Brașov, Agenția Metropolitană Brașov, sponsorii – Catena, Montura, DeLonghi, Fundația Carpathia, Sport Vision, Maramont Sport. Eveniment organizat cu sprijinul Consiliului Județean Brașov, a Primăriei Brașov, a Clubului Alpin Italian, a Centrului Ceh București, Patagonia, Allmountain, Climb Again, Empire Studio, a Primăriei Râșnov, Belvedere Grand Hotel, Teracotă Mediaș, WWF, Asociația ProPark, Asociația Ghizilor Montani din România, Forona, Buff România, 321 Sport, SKV. Parteneri oficial media: Ski&Outdoor Magazine.

Poate am început puțin prea poetic pentru un articol în Ski&Outdoor Magazine, dar pentru mine Muntele e culoare și multe multe sentimente. Voi termină direct și ferm așa cum trebuie să sune o invitație: 06-11.09.2022 – Alpin Film Festival va așteaptă în fiecare zi în “Base Camp” începând cu ora 12.00. Până atunci stați foarte aproape de noi, pe Facebook, Instagram, site, pentru că vom veni în fiecare zi cu noi și proaspete informații despre ce ni se pregătește la Brașov în cadrul acestui deosebit eveniment.

Scris de: Vasile Cipcigan

Ski&Outdoor Magazine este un proiect independent, care nu aparține niciunui trust și care se finanțează doar prin eforturi proprii, iar spațiile de publicitate sunt limitate.

Dacă îți place proiectul nostru și împărtășești aceleași valori, poți contribui și tu.

Susțin Ski&Outdoor Magazine