Înapoi în natură. La rafting cu toată familia

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

În zilele noastre, imaginile și postările de pe internet din toată lumea ne amintesc cât de bine era să crești în anii optzeci fără dezvoltarea tehnologică, să joci fotbal, să te joci împreună cu alți copii, adică să formezi o echipă cu alți prieteni. În timp ce viața de zi cu zi s-a schimbat în ultimii treizeci de ani, acel sentiment nu a dispărut complet. Trebuie doar să cauți puțin mai bine.

Cea mai eficientă și interesantă formă este o tură de rafting împreună cu copiii,  cu scopul de a-i scoate din lumea virtuală a jocurilor video, în natură, să vadă peisaje frumoase, să obosească și, nu în ultimul rând, să se bucure de compania celor dragi. La urma urmei, raftingul are o putere uriașă de construire a echipei.

Raftingul este unul dintre cele mai sigure sporturi extreme, dar există o serie de factori de care trebuie să țineți cont atunci când ieșiți pe ușă pentru a vă îndrepta într-o aventură de câteva zile. Și aici nu mă refer la crema de protecție solară…

Pe baza propriei experiențe, pot spune că un copil se poate duce la rafting de la patru ani. Nu este însă o regulă generală, deoarece regulile stabilite de noi nu se aplică peste tot. La această vârstă copii deja ascultă și colaborează cu ghidul și, nu în ultimul rând, se bucură de tura de rafting. Până la vârsta de opt ani recomandăm părinților să-și aducă copiii în cele mai calde luni de vară. Temperatura apei este de cele mai multe ori scăzută chiar și vara.

O tură de rafting cu familia durează trei-patru ore de la plecare până la sosire, din care două ore suntem pe apă. Începem cu încălzirea și instructajul. Nu putem sta cu copiii pe apă mai mult timp, pentru că obosesc, iar interesul lor scade.

Încercăm să le menținem interesul făcând tura un pic mai interesantă și aducând jucării. Desigur, pe lângă joacă, micuților li se oferă și o padelă pentru a învăța vâslitul, dar nu este de așteptat să conducă barca. Ei sunt însoțiți tot timpul de doi adulți și de ghid. Barca este de opt persoane, foarte sigură datorită mărimii și a materialului rezistent din care este fabricată. Prezența adulților nu este importantă doar pentru siguranță, există un motiv mult mai simplu: cineva trebuie să ducă barca spre locul debarcării.

Copiii învață multe lucruri la o tură de rafting: învață ce trebuie să facă în barcă, care este poziția corectă a corpului dacă ajung în apă, iar apoi pot încerca să înoate puțin, întrucât costumul de neopren le menține cald corpul, indiferent de temperatura apei și le asigură și o flotabilitate crescută. De la vârsta de doisprezece ani pot participa la aceleași ture ca și adulții.

Raftingul împreună cu drumeția până la râu înseamnă un program pentru o zi întreagă. Merită să dormi în zonă cu copiii după o zi atât de obositoare sau să planifici astfel de activități pentru un weekend întreg, dacă este posibil.

Înainte de a porni într-o călătorie la o tură de rafting, să aruncăm o privire atentă la termenii și condițiile operatorului turistic ales. Fiecare companie se bazează pe propria experiență și stabilește condițiile de tură dedicate copiilor. Există locuri unde este stabilită o limită de înălțime, dar există și locuri unde raftingul este permis de la o vârstă fragedă. De asemenea, se întâmplă ca la anumite ture să se solicite părințiilor să îi însoțească pe copiii și adolescenții cu vârsta mai mică de 18 ani. O astfel de activitate poate face parte dintr-un program de școala altfel.

Mai multe informații pot fi găsite pe site-ul www.csabanovak.com

Scris de: Csaba Novák

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *