Pădurea Craiului are singura reţea de trasee pentru alergare montană din România

Alergarea montană câştigă tot mai mulţi adepţi în România. Concursurile, organizate în munţii Pădurea Craiului, sunt deja un punct important în calendarul competiţional al celor ce practică această formă de mişcare în natură. În anul 2019, Centrul pentru Arii Protejate şi Dezvoltare Durabilă Bihor (C.A.P.D.D.) şi clubul sportiv Xterra, din Oradea, au pus la punct prima reţea de trail running din România.

Pentru început, au fost cartografiate şi macate în teren cinci trasee. Acestea au marcaje permanente în limbile: română, maghiară şi engleză. Au fost tipărite hărţi ale celor cinci rute de alergare şi este în curs de realizare o pagină web, unde sportivii vor avea la dispoziţie date despre lungimea, dificultatea şi profilul fiecărui traseu, fişe ale traseului, descărcabile în format digital, împreună cu coordonatele GPS ale acestora.

Cele cinci trasee deja existente, având diferite grade de dificultate, se găsesc în defileul Crişului Repede şi împrejurimile comunei Roşia. De exemplu, traseul Şuncuiuş, pensiunea Castel, peştera Vântului, peştera Unguru Mare, valea Mişidului, peştera Moanei, Şuncuiuş este un traseu destinat începătorilor. Are numai 12 kilometri şi o diferenţă de nivel cumulată de doar 420 de metri. Prin comparaţie, traseul Şuncuiuş, versantul drept, baza sportivă din Vadu Crişului, peştera Vadu Crişului, Dealul Popii, peştera Bătrânului, peştera Moanei, valea Mişidului, Şuncuiuş este un traseu de maraton, 42 de kilometri şi o diferenţă de nivel de 2.300 de metri, explică István Szokolszki, reprezentantul Xterra Oradea.

Preşedintele C.A.P.D.D. Bihor, Paul Iacobaş, este de părere că, deşi „Primavera Trail Race” a devenit deja o tradiţie, potenţialul pe care Pădurea Craiului îl are pentru dezvoltarea acestui sport nu este suficient exploatat.

Scopul acestei reţele este acela de a facilita descoperirea destinaţiei de ecoturism Pădurea Craiului, prin practicarea alergării montane. Pe teritoriul sitului se găsesc platouri carstice, văi adânci, o reţea densă de drumuri de pământ, macadam, poteci şi trasee, excelente pentru alergare montană.

Ideea a prins atât de bine încât, de doi ani încoace, în Pădurea Craiului, sunt organizate periodic tabere de antrenament şi iniţiere în alergare montană. Mai mult, răspunzând cererilor formulate de practicanţii acestui sport, până în toamna anului 2020, vor mai fi amenajate patru noi trasee de trail running, pe valea Iadului, în apropierea satului Remeţi.

Scris de: Florin Budea

Foto: Andrei Posmoșanu/Ovidiu Pop

Ski&Outdoor Magazine este un proiect independent, care nu aparține niciunui trust și care se finanțează doar prin eforturi proprii, iar spațiile de publicitate sunt limitate.

Dacă îți place proiectul nostru și împărtășești aceleași valori, poți contribui și tu.

Susțin Ski&Outdoor Magazine