Experiența Trail Challenge Series

Îmi place mult să alerg, nu sunt o “rachetă” sunt încă la stadiul de “Logan” (după cum făcea, la un moment dat, Robert Hajnal un clasament al alergătorilor) dar îmi place să alerg, îmi place să particip la competiții de alergare.

Eu, până în 2016, am participat la mai multe proiecte montane, am avut plăcerea să urc câteva vârfuri montane foarte frumoase. Alergarea montană era un antrenament bun pentru ceea ce făceam. Foloseam competițiile de alergare montană că scop și evaluare în pregătirea mea.

Anul acesta aveam “planuri mari” în alergare. M-am înscris la câteva competiții, m-am antrenat după un program bine structurat și chiar am reușit să particip la o competiție (în ianuarie) după care totul s-a amânat…

Proiectul celor de la Rupicapra mi-a plăcut mult încă de la început – să alerg în zonele tare faine din apropierea Clujului, să trag tare, să am acel “fior” al competiției, era ceea ce im doream în această vara. Trei zone, trei trasee în fiecare zona, trei luni, am luat provocarea că un campionat… Mi-am propus să încerc să fac toate traseele propuse de cei de la Clubul Sporturilor Montane Rupicapra.

Prima zona – Făgetul. În cele 10 zile cât a ținut competiția eu munceam. Mi-am făcut un program și am alergat traseele foarte de dimineață, astfel încât la 09.00 să fiu la muncă. A fost tare fain! Am alergat pe răcoare, pădurea plină doar de zgomotele naturii în deșteptare…

Hoia Trail Challenge is the new challenge! A început în 22 august și se termină în 30 august. Eu mergeam la muncă în 24 august (eram programat o săptămâna în Cheile Turzii), deci aveam 2 zile la dispoziție să parcurg traseele propuse de organizatori. M-am gândit să parcurg sâmbătă și duminică (22-23) traseul S (4,3km) și traseul L (21km), iar în 30 august seara,  când mă întorc de la muncă, traseul M (6km) –  traseu care trebuie parcurs noaptea (în intervalul orar 21.00-06.00).

Așa că sâmbătă m-am îndreptat spre Hoia, inițial cu gândul la o mică plimbare, seară urmând să revin pentru alergare. Pădurea Hoia plină de turiști, așa cum sunt toate zonele acum, unii mai liniștiți alții mai gălăgioși și cald, foarte cald… Prietenii mei, cei care m-au însoțit în plimbare, s-au grăbit să plece, eu mai aveam ceva timp, m-am gândit să îi dau o alergare așa, pe traseul scurt…

Am încărcat codul în aplicație (organizatorii, după ce te-ai înscris, îți trimit un cod cu ajutorul căruia poți active aplicația și poți participa la competiție), am verificat traseul și fuga-fuguța. Eu nu sunt un alergător rapid, traseele scurte și rapide nu sunt foarte atractive pentru mine. Dar mi-am dat silința și am avut un timp bunuicel, de Logan cu full options.

Foarte fain în Hoia că nu te omoară căldura, traseul este mult prin pădure, bine marcat și 100% alergabil. Primul episod din sezonul 2 al Trail Challenge Series l-am bifat.

Duminică, zi de odihnă… M-am trezit mai târziu așa că mi-am propus să merg la alergat după-masă.

La ora 17.00 eram în Hoia, gândul era să fac traseul L de 21 km. Duminică a fost o zi călduroasă, de câteva zile. Nu a  plouat așa că sperăm să nu am noroi mare pe traseu (după cum va spuneam Hoia e vestită printre alergători pentru noroiul ei). Cod, aplicație și start! După 10 minute, ploaie. Și ce ploaie, curgea nu alta! Noroc cu traseul bine marcat. În pădure vizibilitatea era foarte scăzută și nu mă gândeam decât la ce noroc de noroi am.

Ploaia torențială de vara nu ține mult, pe asta mizăm, așa că pe la km 8 a început să iasă soarele. Alergare superbă prin poieni aburinde, o plăcere de duminică după-masă. După km 11 începe să apară orașul undeva în drepta-față. Știi că de acum înainte o să alergi într-un “punct de belvedere” permanent, culminând cu view-ul superb de Dealul Melcilor.

Am avut și noroi, așa de pe la km 15, nu mult, doar cât trebuie, o pojghița obligatoriu necesară unor alunecări controlate sau mai puțin controlate.

Mie mi-a plăcut foarte mult. L-am terminat în două ore și un pic, așa de mijlocul clasamentului. Un traseu foarte alergabil, foarte frumos, sigur (nu am întâlnit câini de stană sau alte probleme), organizatorii au făcut treaba bună cu marcajele și dacă vrei să îți verifici poziția pe traseu poți folosi aplicația care e tare făină și funcționează bine.

Eu va recomand Hoia Trail Challenge! Toate traseele! E un mod plăcut de a alerga în natură, într-un format sigur, o competiție organizată cu drag și au și TORTURI pentru cei mai rapizi.

Mai sunt câteva zile, eu zic să va înscrieți, să alergați și dacă câștigați să savurați un tort, pe Dealul Melcilor, cu prietenii, având Clujul la picioare…

Pentru înscrieri și informații foarte detaliate (foarte) pe rupicapra.eu/ sau facebook.com/csmrupicapra sauwww.facebook.com/events .

Scris de: Vasile Cipcigan

Ski&Outdoor Magazine este un proiect independent, care nu aparține niciunui trust și care se finanțează doar prin eforturi proprii, iar spațiile de publicitate sunt limitate.

Dacă îți place proiectul nostru și împărtășești aceleași valori, poți contribui și tu.

Susțin Ski&Outdoor Magazine