Congresul salvatorilor montani, organizat virtual din cauza pandemiei

Pentru prima dată, în istoria sa de peste 50 de ani, Congresul Comitetului Internațional de Salvare Montană CISA IKAR se va desfășura online. Evenimentul care trebuia să aibă loc în Grecia va fi acum unul virtual și va avea loc în perioada 10-11 și 17-18 octombrie. Decizia a fost luată din cauza condițiilor impuse de pandemia cu SARS COV 2.

Congresul din Grecia a fost practic reprogramat pe 2021. Tema evenimentului a fost schimbată și ea. Anul acesta trebuia să fie tratat Managementul riscului în acțiunile de salvare, însă reprezentanții structuriilor salvamont vor dezbate acum, online, Influența virsului SARS CAV 2 în activitatea de salvare.

Și în aceste condiții țara noastră va participa la acest eveniment, Salvamont Romania având reprezentanți în toate comisiile CISA IKAR. Este vorba de Comisia Terestră, Comisia Aero, Comisia Medicală, Comisia de Avalanșă și Subcomisia de câini de salvare.

S-a studiat foarte mult problema și ne-am dat seama că este foarte dificil să vină oameni din toată lumea la acest congres. Ar fi fost complicat și pentru că la o sesiune de lucru pe comisii se adunau de obicei 400-500 de oameni, în aceeași sală. Drept urmare, organizăm totul virtual. Vom avea 4 zile de discuții și workshop-uri online despre modul în care pandemia de coronavirus a influențat activitatea de salvare montană în toate domeniile ei. Vom folosi o aplicație care ne va permite să lucrăm și să distribuim materiale. Participanții au răspuns pozitiv și credem că va fi de mare folos acest congres și un schimb de experiență important pentru toată lumea.

Salvamont România este apreciată și recunoscută ca o structură de salvare bine organizată, de-a lungul timpului prezentările făcute în comisiile de specialitate privind organizarea și cadrul legislativ, reglementarea profesiei, standardul ocupațional, crearea în premieră a aplicației Salvamont-Vodafone fiind apreciate ca novatoare și ca un pas înainte în salvarea montană, spune Sabin Cornoiu, șeful Salvamont România.

Salvamont România este membră de 26 de ani în cadrul acestui prestigios for al salvatorilor montani din toată lumea, având cea mai înaltă cotație, gradul A. Gradele A și B sunt rezervate structurilor care fac salvare montană, în restul categoriilor C, D, E fiind primite cluburi sportive sau de turism, centre meteo, spitale, sponsori, producători de echipament și alte instituții care deși nu sunt implicate în activitatea de salvare montană, în schimbul unei taxe și fără drept de vot, pot avea acces la informațiile acestui for profesional.

CISA IKAR este o structură de lucru a salvatorilor montani, în care își prezintă noile metode de salvare, exemplele de bună practică și cercetările în domeniu, acestea sunt analizate în cadrul comisiilor tehnice și, dacă se consideră că sunt relevante pentru activitatea de salvare montană, se supun la vot și devin ”Recomandări” aplicabile pentru structurile de salvare montană din întreaga lume. La analiza acestor recomandări și la aprobarea lor își exprima părerile și pot să le voteze doar categoriile de membri, structuri de salvare montană, respectiv, categoriile A și B.

Scris de: Bianca Șomlea 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *