Caiac SMile a avut un invitat special la noua sesiune de inițiere în tainele caiacului organizată în Cluj. Alex Benchea, alpinistul care luna acesta a ajuns pe Elbrus (5642 m), și-a dorit să încerce caiacul. El s-a alăturat astfel tinerilor cu nevoi speciale care participă la proiectul ”Caiacul, o cultură sportivă inovativă pentru tineret”, SMile 2 Sport.
Alex s-a antrenat chiar cu Ionuț Stancovici, inițiatorul proiectului, și a învățat foarte repede tehnicile de vâslire.
“E fain! E provocator! E aventuros pentru mine. E un sport prin care explorezi. Știam de Ionuț de pe Facebook și de ce face el pentru persoanele cu dizabilități, că le duce cu caiacul pe apă și am vrut să continui să încerc. Eu am mai practicat kayakingul. Prima dată am fost cu caiacul în SUA, în Florida, pe un lac, iar a doua oară aici lângă Cluj, la Beliș, cu un prieten de facultate.
E faină senzația. Îmi place și viteza. Am învățat ceva nou. Aceasta este o vâslă diferită. Eu până acum am folosit o vâslă care avea palele în aceeași direcție. Astăzi, Ionuț m-a învățat că atunci când fac dreapta, vâsla trebuie îndreptată în spate și vâslesc spre dreapta. Apoi ca să vâslesc spre stânga trebuie să flexez din încheietură cu vâsla îndreptată în spate. E ceva diferit față de ce știam eu și a durat puțin să mă obișnuiesc. Ionuț are planuri cu mine pe râuri de munte și la concursuri, de ce nu?!
Sunt sporturi complementare. La munte folosesc mai mult picioarele, aici brațele. E provocator. E fain. Mie îmi place sportul! ” a spus Alex Benchea.
Alex Benchea este membru în Lotul Național de Paraclimbing. Pe lângă expediția din Elbrus, el a mai urcat, alături de Răzvan Nedu, un alt alpinist nevăzător, și pe Mont Blanc. Iar în decembrie 2019, tânărul a ajuns pe cel mai înalt munte din Africa: Kilimanjaro. Sportivul se pare că are calități și pentru kayaking.
“Alex nu e de ținut pe lac. Este de dus la caiac extrem. Se vede pe el ce înseamnă viața de sportiv. Este extraordinar. A învățat în câteva secunde să mânuiască vâsla. Abia aștept să-l arunc pe cascade și râuri. Am planuri cu el.
Noi avem o experiență de 4 ani deja cu aceste persoane. Suntem deja în al treilea județ în care ne dezvoltăm. Reacțiile le cunoaștem deja. Sunt foarte fericiți să experimente aceste sporturi, mai ales caiacul. Le aduce multă bucurie și îi întărește din punct de vedere fizic și psihic pentru că este un sport în care de pe lac ajungem probabil să mergem cu ei pe râuri de munte.” a spus Ionuț Stancovici, inițiatorul proiectului.
Pe lângă caiac, în cadrul programului ”Caiacul, o cultură sportivă inovativă pentru tineret”, SMile 2 Sport, tinerii pot descoperi și practica și tenisul de câmp, tenisul de masă și baschetul. Proiectul se derulează pe perioada a 2 luni și este destinat în mod special persoanelor cu dizabilități sau nevoi speciale. Scopul lui constă în protejarea și promovarea egalității de șanse și tratament în rândul tinerilor, inserția sau reinserția copiilor și tinerilor în societate prin sport și depășirea barierelor impuse de situația socială a fiecăruia dintre ei.
Despre Caiac SMile
Caiac SMile este o asociație non-profit înființată în anul 2018 cu scopul de a promova sportul şi un mod de viaţă sănătos și echilibrat, conform principiului „Mens sana in corpore sano”. Asociația oferă posibilitatea de a practica activități sportive precum caiac, gimnastică și schi persoanelor cu nevoi speciale, copiilor proveniți din medii defavorizate, copiilor instituționalizați și persoanelor cu dizabilități.
Cine este Ionuț Stancovici
Ionuț Stancovici, originar din Satu-Mare, este caiacist de peste un deceniu. În anul 2018 a decis să facă cunoscut acest sport și publicului larg și să-i atragă pe tineri, mai ales pe cei defavorizați, către caiac și a înființat Asociația Club Sportiv Caiac SMile. Tot din anul 2018, este antrenorul lotului național de caiac slalom juniori. Copiii antrenați de el au participat la o competiție internațională de mare anvergură -ICF Canoe Slalom World Ranking Race Solkan 2021. Datorită punctelor acumulate în acest concurs, România s-a calificat la Campionatul Mondial de la Trencen, Slovenia, care a avut loc în luna iunie, anul acesta. În anul 2019 a devenit arbitru european și mondial la caiac slalom.
Proiect realizat cu sprijinul Primăriei şi Consiliului Local Cluj-Napoca.
Comunicat de presă
Ski&Outdoor Magazine este un proiect independent, care nu aparține niciunui trust și care se finanțează doar prin eforturi proprii, iar spațiile de publicitate sunt limitate.
Dacă îți place proiectul nostru și împărtășești aceleași valori, poți contribui și tu.
Susțin Ski&Outdoor Magazine