Cronica de Luni

Sărbători fericite! O săptămâna așa cum vă doriți să aveți!! Ieri, am primit o veste extraordinară. Federația Română de Alpinism și Escaladă ne-a anunțat despre un moment istoric în escalada sportivă din România. Pentru prima dată în istoria acestui sport, un sportiv care concurează sub culorile naționale a reușit o clasare pe podium la Campionatele Europene de Escaladă Sportivă.

Darius Râpă, sportivul clubului Carpatic – sală de bouldering şi escaladă,  concurând la categoria Youth B, 14-15 ani aduce pentru România medalia de bronz la proba Bouldering. “O zi istorică pentru cățăratul românesc!” – punctează Federația Română de Alpinism și Escaladă în  comunicatul lor.

Darius Râpă este antrenat de Bogdan Dudău, Robert Cohn și Marian Bucneru. Felicitări tuturor sportivilor din lotul național, felicitări antrenorilor și așteptăm cât mai multe medalii!!!

Mergem tot în zona verticalelor, dar acum urcăm mai sus, acolo unde oxigenul este moneda forțe… Horia Colibașanu, Marius Gane și Peter Hamor sunt exploratori la altitudine. Ei au reușit să stabilească Tabăra 3 la 6.300 de metri pe o ruta nouă, în premieră mondială. Pe 28 aprilie, Horia ne scrie:

Am văzut că există încă o porțiune expusă mai sus, pe la 6.800 de metri, unde va trebui din nou să instalăm corzi fixe. Acum am coborât pentru câteva zile de odihnă. Pe urmă ne întoarcem să descoperim ce ne așteaptă mai sus.

Imaginați-vă!! Acești oameni, cu fiecare pas pe verticală scriu istorie… Haideți să le ținem pumnii, să le dorim vreme bună și așteptăm vești bune pe facebook.com/horia.colibasanu!

Săptămâna trecută, la Cronică, vă relatam despre primele 4 zile din ceea ce a fost unul dintre cele mai spectaculoase ultramaratoane – Transylvania Legends. Azi putem trage linie și să vedem cum s-a încheiat acest proiect spectaculos. Vă aduc aminte: au fost opt etape, 565 de km de alergat cu aproximativ 19.000 m diferență de nivel pozitivă. Pe 30 aprilie, în Vinerea Mare, a fost ultima etapă  – Stejareni – Mediaș, aproximativ 56km cu 1.700m diferență de nivel. A fost etapă cu cei mai mulți participanți. 

Marea provocare a fost să termini toate cele 8 etape. Și au fost – au fost 6 legendari. Șase atleți care au reușit să ne țină cu sufletul la gură pe parcursul a aproximativ 10 zile. Pe lângă cei șase au fost  mulți sportivi extraordinari care au participat la una sau mai multe etape din acest proiect. 

Și pentru că a fost o competiție avem și câștigătorii la general. Pe primul loc, cu un total de 60 ore, 28 minute și 45 de secunde de alergare a fost Adrian Costea. Pe locul doi , la doar 9 minute în spatele lui Adrian (vă dați seama cât de strânsă a fost cursa?!) a fost Codrea Gheorghe Silip și pe locul trei a terminat Vezentan Laurențiu care a alergat cei 565 km în 66 ore, 8 minute și 5 secunde. Transylvania Legends  – evenimentul care naște legende! Mi-aș dori tare mult să devină o tradiție. Să ne întâlnim cu toții la sfârșit de aprilie pentru o alergare pe Via Transilvanica – drumul care unește legende!!

Azi terminăm Cronica cu gândul la mișcarea în natură, bine meritată, după masă sau mesele gustoase de sărbători! Dacă aveți informații despre evenimente care și-ar avea locul în Cronică sau Avancronică, le așteptăm de la voi, menționate într-un mesaj pe pagina noastră.

Scris de: Vasile Cipcigan

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *